Izložba: Álvaro Siza – VIAGEM SEM PROGRAMA/ PUTOVANJE BEZ PLANA

KMBT_C224-20130409091127Álvaro Siza
VIAGEM SEM PROGRAMA/ PUTOVANJE BEZ PLANA
04.06.2013. – 13.06.2013.
Otvorenje izložbe 04.06.2013. u 19 sati u Galeriji Karas, Praška 4, Zagreb

Izložba ‘Viagem sem programa’ prvi je puta prikazana na 13. Venecijanskom bijenalu arhitekture na kojem je Álvaro Siza nagrađen Zlatnim lavom za životno djelo.
‘Putovanje bez plana’ istražuje najintimnije aspekte Sizinog arhitektonskog opusa; neraskidive veze između procesa projektiranja i ljudske prirode, kroz njegove crteže koje je osobno odabrao za projekt. 53 crteža, nastala u mladosti tijekom putovanja s jednog kraja svijeta na drugi, na večerama s prijateljima ili u trenucima odmora od bremena posla, prikazuju sjećanja, zapažanja, ironične stavove i mišljenja.
Postav izložbe u Zagrebu obogaćen je crtežima koje je Siza napravio tijekom dugogodišnje suradnje s časopisom Oris, u Zagrebu i Portu.

Već više desetljeća Álvaro Siza zauzima izuzetno mjesto u arhitekturi. Prije svega zbog opsežnog opusa koji od najranijih do najrecentnijih radova pokazuje da ga svjetski trendovi ne zanimaju. Njegova je arhitektura odraz svijeta u kojem živi, Porta i Portugala, a s druge strane i njegova potpunog uranjanja u vlastitu subjektivnost.
Njegove su građevine istovremeno tako poetične i iznenađujuće prvobitne, u prostoru same po sebi razumljive, a da pritom nisu neupadljive; oblikovno suzdržane i skromne, a ujedno bezvremenske u bogatstvu ponuđenih doživljaja.
Álvaro Siza rodio se u Matosinhosu u Portugalu 1933. godine. Od 1949. do 1955. godine studirao je na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Portu. Od 1955. do 1958. godine radio je kao suradnik arhitekta Fernanda Távore. Predavao je na Školi arhitekture (ESBAP) od 1966. do 1969. godine, a položaj profesora Konstrukcije dobio je 1976. godine.
Gost profesor je na Ecole Polythéchnique u Lausanneu, Sveučilištu Pennsylvanije, Sveučilištu Los Andes u Bogoti i Visokoj školi dizajna na Sveučilištu Harvard. Član je Američke akademije umjetnosti i znanosti, počasni je član Royal Institute of British Architects, Američkog instituta arhitekata (AIA), Francuske akademije arhitekata i Europske akademije znanosti i umjetnosti.
1992. dobio je prestižnu Pritzkerovu nagradu, a 2009. zlatnu medalju Royal Institute of British Architects. Dobitnik je Zlatnog lava za životnog djelo na 13. Međunarodnoj izložbi arhitekture – La Biennale di Venezia.

Organizator izložbe u Veneciji: Associazione Culturale Medicina Mentis
Kustosi izložbe: Greta Ruffino, Raul Betti (skice s Venecijanske izložbe) i Andrija Rusan (skice nastale za vrijeme suradnje sa Orisom)

Info

ZA VRIJEME TRAJANJA IZLOŽBE “PROSTORIA 10” RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU) JE:

utorak – petak: 10 – 21
subota – nedjelja: 10 – 18

ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU