Izložba: Ivan Kožarić u Galeriji Forum

GF-Koz?aric?-pozivnica-1KIC, Preradovićeva 5, Zagreb

Galerija Forum
Teslina 16, Zagreb

 

IVAN KOŽARIĆ

DEVEDESET DRUGA MU JE GODINA TEK

Nove slike, crteži, skulpture; aglomeracije, fragmenti…

Otvorenje 10. lipnja u 19 sati

Izložba traje do 20. srpnja 2013.

Izložba Ivana Kožarića, kako i sam njezin naslov sugerira, otvara se u Galeriji Forum na sam 92. umjetnikov rođendan, 10. lipnja 2013. Tako izložba dobiva značaj rođendanskog dara i to ne jednosmjernog već uzajamnog, ‘unakrsnog’: kako dara Galerije umjetniku tako i umjetnika svima onima koji vole i poštuju njegovo djelo.
Slijedeći specifično Kožarićevo umjetničko ponašanje i karakter rada, izložba uključuje različite kategorije eksponata. Osim uglavnom novijih pa i sasvim recentno nastalih radova u užem smislu riječi (tj. ‘nedvojbenih’, ‘službenih’ umjetnina – slika, crteža, skulptura…), izloženi su i pojedini predmeti manje definiranog statusa, oni koji su možda već djela a možda tek objekti u tranziciji od profanog do ‘posvećenog’ statusa. Odnosno obrnuto – radovi koji trpe zahvat autorove destrukcije, degradacije. Izloženi su potom u atelijeru zatečeni, a u Galeriji rekonstruirani ‘ansambli’, aglomeracije čiji sastav uključuje obične stvari – stalke, alate, pribor, materijale – u društvu s artefaktima. Nadalje, eksponatima se pridružuju i fragmenti starijih radova koji djeluju kao uvjerljiva samostalna plastika; primjerice gipsana noga koja je uz ostale rastavljene dijelove figure služila za nedavno ponovljeni odljev skulpture Kupač pod tušem iz 1955. g.
Tako zamišljena izložba želi biti zorni poligon karakterističnog Kožarićevskog slobodarstva u upotrebi najrazličitijih formi, stilskih inačica, medija i materijala; mjesto osmoze značaja i značenja, prožimanja disparatnih pa i nasuprotnih entiteta i kategorija, mjesto očiglednog mentalnog pokreta, tekućeg procesa preobrazbi. Ukratko, izložba bi u ‘malom uzorku’ trebala sublimirati jedinstveni Kožarićev dinamični vitalizam koji ga čini mladim i u njegovim objektivno poznim godinama.
U tom smislu, istaknuti motiv falusa koji autor varira desetljećima, a učestalo posljednjih godina i koji je na izložbi prisutan u više inačica i veličina, pojavljuje se ne samo u stereotipnom značenju snage i plodnosti nego, po svemu sudeći, i u humornom značenju uobličenog predmeta široke sardonične kolokvijalne upotrebe. No takve moguće autorove namjere i naša tumačenja samo potvrđuju općenitu polivalentnost i protežnost Kožarićeve ideje i geste te, ponovo, njegovu kreativnu mladost.
Kožarićevu prisutnost i aktualnost svjedoči i treći segment izložbe koji, uz autorove skice čini i fotodokumentacija recentnih postava njegovih javnih skulptura. Naime, kao što je poznato, sasvim nedavno, u travnju ove godine, u središtu Zagreba postavljene su, jedna za drugom, dvije Kožarićeve skulpture. U Gajevoj ulici podignut je Kožarićev Crveni znak, metalni objekt izveden na osnovi skica i manjih verzija koje datiraju od kraja 60-ih godina prošlog stoljeća. Nekoliko dana poslije Znaka, nakon što je više mjeseci bilo na restauraciji, ponovno je postavljeno i Prizemljeno sunce u Bogovićevoj ulici. No ne na isto mjesto na kojemu je bilo dotada. Naime, na inicijativu skupine umjetnika, povjesničara umjetnosti, kritičara i arhitekata, kao i samog autora, Sunce je izmaknuto iz svoje dotadašnje pozicije u sjecištu simetrala Petrićeve i Bogovićeve ulice, iz središta namjenskog kvadratnog okvira izvedenog od crnog ukrasnog kamena na tlu ulice. Tako se malim pomakom od tek nekoliko metara Sunce otelo sudbini ukroćenog i sputanog uličnog ornamenta koju su mu 1994. godine namjenili autori uređenja Cvjetnog trga i prilaznih ulica te vratilo nešto od svojeg prvotno mišljenog karaktera i pozicije slobodnog, stihijski palog nebeskog tijela.

Biografija
Ivan Kožarić rođen je 10. lipnja 1921. u Petrinji.
Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu upisuje 1943., studira u klasi profesora Frane Kršinića, Vanje Radauša i Antuna Augustinčića.
Nakon diplome 1949. godine završava  specijalku prof. Augustinčića.
Izlagati počinje 1953.
Kratko vrijeme, tijekom 1959/60. boravi u Parizu.
Početkom 60-ih član je kultne zagrebačke grupe Gorgona.
Priredio je stotinjak samostalnih i sudjelovao na dvjestotinjak skupnih i tematskih izložaba, u zemlji i inozemstvu. Najzapaženiji njegovi inozemni nastupi su na Biennaleu u Aleksandriji, izložbi La Jeune sculpture u Parizu 1960., Biennaleu u Veneciji 1976., Sao Paolu 1979., u Muzeju moderne umjetnosti grada Pariza 2002., na Documenti 11 u Kasselu 2002. Najnovija njegova velika retrospektiva održava se u Haus der Kunst u Münchenu (lipanj-rujan 2013.).
Sudjelovao je na kiparskim simpozijima (Labin, Bochum…).
Brojne njegove skulpture postavljene su u javnim prostorima.
Dobitnik je mnogih priznanja i nagrada, između ostalih Nagrade Josip Račić 1994. i Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo 1997.
Zastupljen je u mnogim europskim i svjetskim zbirkama suvremene umjetnosti, primjerice u zbirci Muzeja moderne umjetnosti grada Pariza. Cjelokupni njegov atelijer s preko 6000 radova otkupljen je 2007. godine i trajno izložen u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.
Kožarić je predstavljen u svjetskim antologijama i pregledima suvremene skulpture (Michel Seuphor, La sculpture de ce siecle, 1959; Nouveau dictionnaire de la sculpture moderne, izdanje Fernand Hazan, 1970…). Godine 1997. izabran je za redovita člana HAZU.
O njegovu radu objavljene su monografije Antuna Maračića i Eveline Turković (Atelijer Kožarić), Želimira Koščevića, Jerka Denegrija, te knjiga Ivice Župana Vedri Sizif – razgovori s Ivanom Kožarićem.
Filmski režiser Petar Krelja snimio je 2002. TV film o Ivanu Kožariću Spaljeno sunce.
Ivan Kožarić živi i radi u Zagrebu.
www.ivankozaric.net
GF

GF-Koz?aric?-pozivnica-2

Info

Cijene ulaznica za manifestaciju 6. bijenale slikarstva

30 kn Pojedinačna ulaznica
20 kn Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)
20 kn Pojedinačna grupna ulaznica (2)
15 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (3)
60 kn Obiteljska ulaznica (4)
15 kn Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)

GRATIS za redovite članove udruženja HDLU, AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ te studente ALU i studente FF smjera PUM, EKA ili MUZ, učenike ŠPUD (uz predočenje važećih isprava), osobe s invaliditetom, djecu mlađu od 6 godina

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.

Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

Ulaznice sadrže 25% PDV.

(1) uz predočenje važeće isprave
(2) za grupe s više od pet osoba
(3) za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice
(4) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina
(5) cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis

 
RADNO VRIJEME DOMA HDLU (GALERIJE PRSTEN, BAČVA I PM)

utorak – nedjelja : 11 – 19
ponedjeljkom i praznikom ( 1. i 18.11.) zatvoreno.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU