• XIV. TRIJENALE HRVATSKOGA KIPARSTVA, 5.7.-28.8.2022.

NAJAVA: 13. Festival vizualnih i audio medjia Vizura Aperta, Momjan&Buje, 30.07. – 03.08. 2013.

plakatVIZURA APERTA Momjan&Buje, 30.07. – 03.08. 2013.

VIZURA APERTA je festival vizualnih i audio medija koji se odvija već trinaest godina u Momjanu. Radionica koja se održava u sklopu festivala istražuje prostor i odnose, kulturološke različitosti i  privikavanja, bavi se pitanjima izolacije, marginalizacije i drugim temama koje  proizlaze iz specifičnog konteksta u kojem Laboratorio djeluje.

Festival i radionica VIZURA APERTA zalažu se za suradnju različitih strukovnih grupa, umjetnika, arhitekata, kustosa, sociologa, antropologa, kako afirmiranih tako i studenata. Na taj način stvara  se platforma za kasniji zajednički rad.
Ideja festivala VIZURA APERTA je otvaranje granica različitih struka u kontekstu nove okoline i stvaranja zajedničkih radova koji otvaraju diskurs o prostoru i procesima nastanka rada.
Radionica (Laboratorio) stavlja sudionike u specifičnu situaciju i proces upoznavanja s novim i različitim načinima mišljenja i umjetničkog djelovanja, a radovi nastali u momjanskom Laboratoriju potiču otvaranje prema različitom.

Ovogodišnja tema festivala  je PRIJATELJSTVO. Kroz temu potičemo i predstavljamo  zajedničke projekte,  timski  rad koji se bazira na prijateljskoj osnovi, volontiranju,  kao i radove koje tematiziraju prijateljstvo.

Radovi  Laboratorio Bambini i Laboratorio Momiano  prikazuju se i vrednuju zajedno s umjetničkim  radovima posljednjeg dana festivala.

PROGRAM                                                                                   

——————————————————————————————————————–

30. 07. 2013. utorak

21: 00
Dokumentarni dječji zapisi o prijateljstvu, Osnovna škola u Bujama

21:30
Margareta Kern&Tina Gverović: Coposition, 7′ 48″, 2013

Video Coposition je zajednički rad dviju prijateljica uzima kao polazište izbor radova koji uključuju crteže, animacije, live snimke i zvuk,  temelji na nedavnim stvarnim  i zamišljenim događajima. Bavi se odnosom performansa, crteža i naracije u eksperimentalnoj i dokumentarnoj slici na granici između umjetnosti i aktivizma. 

21:30
Ana Hušman: Razglednice
kolor, PAL, 4:3 22 min, 2013., snimljeno na 16mm / digitalni sken

Film se razvijao tijekom realizacije, kroz rad s profesionalnim glumcima – amaterima, a kao osnova za scenarij služio je priručnik za učenje hrvatskog kao stranog jezika, razglednice poslane iz Amerike u Hrvatsku. U nastavnom planu za hrvatski jezik i u metodici podučavanja hrvatskog kao stranog jezika  ističu se metode role playing, igrokaz, izražajno čitanje, insceniranje bajki, pisanje i čitanje razglednica – ove obrazovne metode poslužile su autorici kao polazišne točke za razradu improviziranih i performativnih situacija.

31.07. 2013. srijeda

21:00

Nicole Hewitt: Ova žena se zove Jasna, video zapis perfomncea, 18 minuta

Skica za povijesni roman u filmskom obliku / work in progress u suradnji s Jasminom Ravnjak, Vidom Guzmić

Projekt koristi osobne memorije, arhivski material i fiktivne situacije susreta između aktera koji se nisu nužno ni susreli. Manifestno feminisička filmska teorija prikaza čiji su ključni protagonisti Gidal, Wollen i Mulvey, u translaciji je izostavljena. Feministička kritika – proizašla iz marksističkog poimanja proizvodnih odnosa, odnosno iz kritike kapitalističkog sistema – u Jugoslaviji 80-tih nije postojala, makar su se radovi njihovih protanogista predstavljali-prikazivali. Ključni princip feminističke teorije je vlastito iskustvo – osobno je političko. Negdje između projekcijske kabine i zatamnjenog gledališta, iza Galetine ploče i u tijelima prikazanih djevojaka na naslovnicama omladinskih i studentskih listova – lebde tragovi nevidljive žene. Ova  žena se zove Jasna.

22:00

Ana Opalić, video rad “La musica di notte“, 2011 /2013, 10′, loop, 2013.

Uvodna riječ: 

Rozana Vojvoda, viša kustosica Umjetničke galerije Dubrovnik „Posvajanje ambijenta u radovima Ane Opalić“

U izlaganju koje je zamišljeno kao uvod u projekciju novog video rada Ane Opalić koji tematizira Srđ, analiziraju se fotografije i fotografske serije umjetnice koje zahvaćaju dubrovački ambijent (Lokrum, Brsalje, Danče, Srđ). Intenzivan odnos prema ambijentu koji je ujedno i fizički prostor odrastanja umjetnice kreće se od metafizičkog pristupa kao u seriji „Brsalje“,  ključne uloge ambijenta u ispitivanju kategorije identiteta (Danče, Lokrum) pa sve do zahvaćanja u priču i memoriju mjesta kao što je slučaj sa serijom fotografija „Poslije“ snimljenih na Srđu i okolnim brdima. Nastoje se osvijestiti različite kreativne metode koje dovode do onog dodatnog značenjskog sloja kojim Ana snabdijeva odabrane prostorne točke, odnosno do svojevrsnog „posvajanja“ ambijenta. Pokušaj racionaliziranja kreativnog postupka umjetnice u neku ruku je olakšan, a u neku ruku otežan kontekstom dugogodišnjeg prijateljstva kustosice Rozane Vojvode  s autoricom Anom Opalić.

 01.08.2013. četvtak

21:00
Nives Sertić: Razgovori ugodni, suradnja Vizure aperte s programom MM centra, Kulture promjene SCZG.

 U Razgovoru ugodnom prikazat će se video radovi  mladih umjetnica, generacije koja je nedavno stasala s ALU, Zagreb, s Odsjeka za animirani film i nove medije. 

Sabina Mikelić – Dragi ja, 1. lice jednine, muški rod, video

Ana Kovačić – 1:1, video

Vida Guzmić – Žene vani i unutra, video

Dina Rončević – Grannies, animirani film

21:30

OUR: Alemka Đivoje, Dalibor Prančević, Robertina Tomić: Svi OURovi Rtovi

Sudjelovanje će se realizirati kroz prezentaciju ‘radnih terena’ što ih je kolektiv OUR realizirao posljednjih nekoliko godina, odnosno kroz moguću intervenciju na samom mjestu. Valja istaknuti kako su se sve inicijative i razgovori kolektiva OUR artikulirale kroz instituciju prijateljstva i zajedničkog sudioništva unutar istog (ili barem sličnog) diskurzivnog prostora.

OUR (Organizacija udruženog rada) je kustosko umjetnički kolektiv osnovan u Splitu 2010. godine s ciljem kritičkog promišljanja posljedica tranzicijskog procesa u kojem se našlo hrvatsko društvo devedesetih godina prošloga stoljeća. U fokusu intervencija što ih artikulira OUR jesu značenje i snaga memorije, ali i propitivanje naravi identiteta. Koristeći se alatima kustoskoga i umjetničkog rada te birajući neuralgične gradske punktove, kolektiv OUR istražuje mogućnosti širih društvenih djelovanja i intervencija.Dosadašnji rad kolektiva bavio se tvorničkim kompleksima koji su u promjeni društvene političke i kulturne paradigme devedesetih godina prošlog stoljeća prolazili proces preobražaja koji je, na koncu, doveo do njihova poništenja po modelu kojega je danas moguće shvatiti kao gospodarski standard u Hrvatskoj naznačenog perioda: pretvorba-privatizacija-sanacija-stečaj. Realizirani projekti: 1) Radni teren (Rt) Jugoplastika 1a) … uz preobrazbu destrukcijom (2011.), 1b) Jugoplastika +: podrška sjećanju (2012.) 2) Radni teren (Rt) Dujmovača: preobrazba – kritička perspektiva, 2a) Pridružena vrijednost: Ilova (2012.)

22:00

Vlasta Žanić: Praksa performansa na kolegiju ‘Kiparski izrazi u suvremenim medijima’ na kiparskom odjelu UMAS-a

Performans i kiparstvo vrlo su bliski mediji sa mnogo dodirnih točaka, ako uzmemo u obzir osnovnu razliku, a to je da se težište s objekta kojeg se u kiparstvu tretira kao materijalnu činjenicu. Autorica i profesorica  na UMAS-u Vlasta Žanić govorit će o performansu kao mediju za istraživanje, razmišljanje i izražavanja na višim godinama Studija Kiparstva na UMAS-u, te će pokazati studenske radove.

22:30

Lucija Vukojević&Helena Puhara , kustosice, Kuća Bukovac, Cavtat

Istočno od (k)raja:  Ana Požar Piplica / Boris Cvjetanović: Ima li razloga za slavlje? video, 19′

Tema prijateljstvo Vizure aperte pududara se s programom Art radionice Lazareti i Kuće Bukovac koje su svoj partnersko prijateljski projekt ISTOČNO OD (K)RAJA zamislile  kao izložbeno-umjetničku akciju kojoj je jedna od tema pitanje granica i kraja, kako u smislu završetka, ruba tako i u smislu krajolika, doma, mjesta pripadanja, odvojenosti ili udaljenosti od središta, bilo ono političko, administrativno, kulturno, osobno ….

Druga tema kojom se ovaj projekt bavi je dislokacija ili izmještanje umjetničkih radova iz zatvorenih galerijskih prostora, ali i preispitivanje pitanja pripadnosti, domaćinstva, dobrodošlice, dolaska, odlaska i ostavljanja, davanja i primanja. Izabrana su 4 dubrovačka umjetnika / Ana Požar Piplica, Ivana Pegan Baće, Ivona Vlašić, Marko Ercegović / koji su bili pozvani odabrati te ugostiti umjetnika iz Hrvatske ili susjednih zemalja s kojim bi osmislili zajednički rad u/na lokaciji koju odabire umjetnik – domaćin, a nalazi se istočno od grada Dubrovnika, na području Župe dubrovačke i Konavala.

——————————————————————————————————————-

02.08. 2013. petak -Buje/Buie

Vizura aperta u gostima, Buje, Films&wine Festival

Izložba: 

Virginia Zanetti : Hodanje po vodi

PARLAMI DI MIRACOLO ED UTOPIA…Pišem vam jer bih voljela izreći svoje viđenje čuda i utopije, kroz mali  tekst koji evocira akciju/ citat / definiciju / iskustvo / mišljenje  / poeziju / memoriju / odraz / san / viziju itd

Hodanje na vodi odnosi na čudo opisano u evanđeljima. danas je to izraz  koji se koristi kada  se nešto naizgled nemoguće ipak dogodi. Projekt predviđa stvaranje polifonijske datoteke i kolektivnog performansa, postavljanjem pitanja o čudu i utopiji u kojem su koncepti sudionika su međusobno povezani istim stupnjem “pogrešnog”. To su neostvarive i nedostižne krajnosti bez logičkih pravila. Utopija ostaje isključena iz stvarnosti po svojoj definiciji. Mogli bismo postaviti hipotezu, da ako se utopija ipak dogodi, ona postaje  čudo. Legenda kaže da je jednom stijena bila produžene s jedne strane  na drugu stranu Jadrana kao simbol bratstva, a zatim ju je uništio bijes. Namjera je kroz kolektivnu akciju nastaviti hodati, odajući dojam hodanja po vodi  i otvoriti se svim mogućim ishodima, koji naravno uključuju pogreške. 

Filmovi:

Ana Hušman: Meršpajz

Ana Hušman: Ručak

——————————————————————————————————————–

03. 08. 2013. subota

21:00 Zajednička izložba radova  svih članova LABORATORIO MOMIANO&BAMBINI no13

23.30 dodjela nagrada festivala

Prijateljski pozdrav!

VIZURA APERTA

www.vizura-aperta.com

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA OD 6.7.-28.8.2022.

utorak – nedjelja: 09.00 – 12:00 / 17:00 – 21:00
ponedjeljkom i praznikom (05.08.) zatvoreno.

CIJENA ULAZNICA (Dom HDLU)

30 kn Pojedinačna ulaznica
20 kn Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)
20 kn Pojedinačna grupna ulaznica (2)
15 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (3)
70 kn Obiteljska ulaznica (4)
15 kn Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)
GRATIS za redovite članove udruženja HDLU, HAZU, AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ, studente ALU i studente FF smjera PUM, EKA ili MUZ, Studente Studija dizajna te učenike ŠPUD-a (uz predočenje važećih isprava), osobe s invaliditetom, djecu mlađu od 6 godina.
Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.
Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

Ulaznice sadrže 25% PDV.

(1) uz predočenje važeće isprave
(2) za grupe s više od pet osoba
(3) za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice
(4) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina
(5) cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis

CIJENA ULAZNICA – za sve prostore XIV. trijenala hrvatskoga kiparstva

40 kn Pojedinačna ulaznica
20 kn Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)
20 kn Pojedinačna grupna ulaznica (2)
20 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (3)
90 kn Obiteljska ulaznica (4)
20 kn Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)
GRATIS za redovite članove udruženja HDLU, HAZU, AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ, studente ALU i studente FF smjera PUM, EKA ili MUZ, Studente Studija dizajna te učenike ŠPUD-a (uz predočenje važećih isprava), osobe s invaliditetom, djecu mlađu od 6 godina.
Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.
Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

Ulaznice sadrže 25% PDV.

(1) uz predočenje važeće isprave
(2) za grupe s više od pet osoba
(3) za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice
(4) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina
(5) cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis

CIJENA ULAZNICA – samo za galerije Prsten i PM

20 kn Pojedinačna ulaznica
10 kn Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)
10 kn Pojedinačna grupna ulaznica (2)
10 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (3)
50 kn Obiteljska ulaznica (4)
10 kn Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)
GRATIS za redovite članove udruženja HDLU, HAZU, AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ, studente ALU i studente FF smjera PUM, EKA ili MUZ, Studente Studija dizajna te učenike ŠPUD-a (uz predočenje važećih isprava), osobe s invaliditetom, djecu mlađu od 6 godina.
Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.
Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

Ulaznice sadrže 25% PDV.

(1) uz predočenje važeće isprave
(2) za grupe s više od pet osoba
(3) za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice
(4) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina
(5) cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis

Galerija Karas

Radno vrijeme:
Uto: 10 – 13 | Sri – pet: 16 – 20
Sub: 10 – 13
Ned, pon i praznikom (15.06. i 16.06.) zatvoreno

Ulaz besplatan

 Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU