Izložba: ATTRACTIO CIRCULI

Robert Puczynski Big Black Skin silicone 200x270 cmATTRACTIO CIRCULI
6.9. – 22.9.2013.

 

 

Otvorenje izložbe održat će se u petak, 6.9.2013. u 19 sati.

Galerija Prsten
Trg žrtava fašizma 16
10000 Zagreb

Radno vrijeme galerije:
Srijeda – petak: 11 – 19
Subota i nedjelja: 10 – 18
Ponedjeljkom, utorkom i blagdanom zatvoreno.

Kustos: Wlodzimierz Karankiewicz

Voditelj projekta: Božo Raič

Izlažu:
Barbara Raič
Beata Bebel
Wlodzimierz Karankiewicz
Jaroslaw Kweclich
Bartosz Fraczek
Jacek Lydzba
Robert Puczynski

Attractio circuli
[Circle as a token of the line type]

U relator-relata relaciji, različitost i identitet nečega su ovisni o “graničnoj” (limes) relaciji fluidnoga. Susret [pojedinačnoga s brojnim] u “limes-u” (granici kao crti) određen je, naizgled, repulsivnom neprivlačnošću (vis repulsiva)  i atraktivnom privlačnošću (vis attractiva). Nalazeći rastok između repulzije i atrakcije u kontinuiranom toku, „limes“ oblikuju različiti utjecaji višeslojno pišućih intonacija. Proces duktuidnog toka spada u kružno područje „višega kraja“ [„kraj“, kao viša razina u umjetnosti kod Hegela] u kojem estetske kvalitete nepredočivoga, mišljenoga, bezobličnoga, uzvišenoga i nesvjesnoga poprimaju njihovu formalno-svjetlosno-tekstualnu rezonancu. Ova „polifonija“ (Roman Ingarden) tekuće izričajnih oblika pokazuje granicu kao granicu (περας, Hegel)  prijelaza (μεταβασις), koja je u kontinuumu bivajućega i prolaznoga označena kao „aestheticus limes“ (estetska granica). Slijedom Aristotelova učenja o neprekinutosti crte, R.J. Bošković vidi u vezujućoj granici prethodnoga (πρότερον)  i dolazećega (ὕστερον) neprekinutost i susljednost kontinuuma (continuum praecedens und continuum sequens). Kao crtovni prikaz graničnosti „limes“ je dinamična cjelina različitih gledišta sustvaralačkog susreta, koji se u neizvjesnoj pojavnosti javlja kao kružna crta. Sam krug je kriva crta, koja u svojoj plastičnosti i privlačnosti omogućuje strukturu kružnog diskursa [„kozmička otvorenost“ amfiteatralong diskursa kod Viléma Flussera] s drugim medijima.  Koncept „attractio circuli“ je protočni prijelaz iz kocepta „iconic continuum“  u neprekinutost kontinuuma (continuitas continui), koji preko granice vlastitog jezika preuzima ultimativni početak novoga. U relaciji identitet-drugost, „attractio circuli“ zauzima mjesto „neodređenosti“ (R.I.), koje je u recepcijskoj konkretizaciji „izlazna točka produktivnog djelovanja“ (R.I.). Krug [circulus] mjetnika i profesora Umjetničke akademije Częstochowa: Włodzimierz Karankiewicz, Beata Bebel-Karankiewicz, Bartosz Frączek, Jarosław Kweclich Jacek Łydżba njihov kolega, skulptor Robert Puczyński i hrvatska umjetnica Barbara Raič su kroz postuliranje neograničenih veličina [underpiece5 supstrata] kontinuuma inicirali cikličnost „beskonačnog kontinuuma“ (infnitum continuum). Otvorenošću  [beskonačnog]  kontinuuma za višeslojno plastificiranje [„linija i točaka“] omogućen je prijelaz u „attractio-circuli-model“ u kojem se stapaju horizonti različitih medija.

Božo Raič

Izložba je rezultat suradnje Fakulteta likovnih umjetnosti Jan Dlugosz iz Częstochowe i Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zagreb.
Izložba je realizirana zahvaljujući potpori Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba.

Info

RADNO VRIJEME DOMA HDLU (GALERIJE PRSTEN, BAČVA I PM)

utorak – nedjelja: 11 – 19
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU