Izložba: Bojan Mrđenović – Budućnost

BudućnostBOJAN MRĐENOVIĆ
BUDUĆNOST

12. – 18.09.2013.
Otvorenje izložbe održat će se 12.09.2013. u 19 sati.

Galerija PM
Trg žrtava fašizma 16
10000 Zagreb

Radno vrijeme galerije:
Srijeda – petak 11-19
Subota i nedjelja 10-18
Ponedjeljkom, utorkom i blagdanom zatvoreno.

BUDUĆNOST
Kroz fotografski rad umjetnik se bavi arhitekturom i prostorom u kontekstu društvenih kretanja. Društvenim prostorom kao infrastrukturom ljudskog života. Na koji način prostor uvjetuje i određuje čovjeka? S druge strane, na koji način je prostor određen čovjekovom pristurnošću? Ili odsutnošću?

Fotografije prikazuju lokale propalog trgovačkog poduzeća Budućnost. Poduzeće znakovitog naziva osnovano je 1954. godine sa sjedištem u Pakracu. Do devedesetih su poslovali u preko pedeset lokala u Pakracu, Lipiku i okolnim selima. Od devedesetih godinama zbog niza okolnosti postupno slabi, a od 2006. godine je u stečaju.

Na fasade ovih zgrada nataloženi su slojevi društveno gospodarskih mijena, promjena sustava vrijednosti i ideologija. Kuća Grgurić je proživjela je više takvih promjena. Sagrađena u centru Pakraca 1906. godine u secesijslom stilu. Kad je nacionalizacijom oduzeta vlasniku i pripala državi, sa fasade su skinuti svi ukrasi koji su podsjećali na “građansko”, a fasada zgrade je pojednostavljena u duhu modernizma.

U duhu funkcionalnog modernizma sagrađena je većina lokala Budućnosti. Pogled na arhitekturu daje nam uvid u njezin tretman u prošlosti, a trenutno zatečeno stanje na dobar način reflektira društveni moment sadašnjeg vremena. U statusu quo, postavlja se pitanje je što je sljedeće.

Na malom lokalnom primjeru, ove fotografije predstavljaju metaforu svih tranzicija u kojima se kao društvo trenutno nalazimo. Kroz povijest smo trpjeli mnoge promjene sustava koji su jedni druge nasilno potiskivali. Rezultat tih konstantnih turbulencija je da na kraju ostajemo oslabljeni, dezorijentirani, marginalizirani.

Umjesto da nudi odgovore, ovaj projekt postavlja pitanja. Koliko je naš osobni «napredak» povezan s ekonomskim napretkom zajednice? Na koji način se pojam napretka definira u različitim društvenim sustavima?

Socijalistička vizija se na institucionalnoj razini rasplinula, a vjera u napredak i svijetlu budućnost je poljuljana. U neoliberalnom svijetu odnosi moći se uspostavljaju na neuhvatljuvim virtualnim razinama. Čini se kao da je  destabilizirano stanje postalo uobičajeno stanje. Konstantne tranzicije, promjene, prilagodbe zathtjevaju neprestano stanje budnosti. Traže se nova rješenja. Budućnost je neizvjesna.

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba.

Info

Cijene ulaznica za manifestaciju 6. bijenale slikarstva

30 kn Pojedinačna ulaznica
20 kn Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)
20 kn Pojedinačna grupna ulaznica (2)
15 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (3)
60 kn Obiteljska ulaznica (4)
15 kn Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)

GRATIS za redovite članove udruženja HDLU, AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ te studente ALU i studente FF smjera PUM, EKA ili MUZ, učenike ŠPUD (uz predočenje važećih isprava), osobe s invaliditetom, djecu mlađu od 6 godina

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.

Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

Ulaznice sadrže 25% PDV.

(1) uz predočenje važeće isprave
(2) za grupe s više od pet osoba
(3) za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice
(4) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina
(5) cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis

 
RADNO VRIJEME DOMA HDLU (GALERIJE PRSTEN, BAČVA I PM)

utorak – nedjelja : 11 – 19
ponedjeljkom i praznikom ( 1. i 18.11.) zatvoreno.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU