OBAVIJEST: Komemoracija Željku Zorici Šišu

Poštovani kolege i kolegice,
5. rujna u Zagrebu je preminuo umjetnik Željko Zorica Šiš.
Komemoracija će se održati u ZeKaeM-u (Ulica Nikole Tesle 7), u utorak, 10. rujna u 12 sati, a ispraćaj na Krematoriju zagrebačkog groblja Mirogoj u 14:30.

Željko Zorica rođen je 1957. u Zagrebu, a 1976. započinje svoju bogatu karijeru u različitim umjetničkim poljima. Univerzalno svestran, uvijek neiscrpne kreativnosti, čitavim svojim radom i životom bio je posvećen istinskoj umjetničkoj neovisnosti. U kazalištu počinje raditi s grupom Kugla Glumište, a kasnije pokreće skupine kao što su Ulješura, Kačinsky Troup te Uplašene žirafe. Kao samostalni kazališni i filmski redatelj, zatim scenograf, kreator lutaka, pisac i ilustrator, grafički dizajner, autor stripova te autor i sudionik happeninga, Željko Zorica snažno je obilježio gotovo četiri desetljeća suvremene umjetnosti u Hrvatskoj, donoseći zaigranost misli i svježinu ideja te aktivizmom i društvenim angažmanom obojeni umjetnički sadržaj. Neumorno je nadograđivao svoj umjetnički opus u brojnim suradnjama s domaćim i inozemnim umjetnicima. Otvorenost za suradnju s mladim umjetnicima, novim umjetničkim i drugim inicijativama te spremnost za neprestano propitivanje vlastitog rada bili su srž njegove umjetničke egzistencije.
Književni dio njegova umjetničkog stvaralaštva čine knjige iz ciklusa Fantastični bestijarij Europe (Usnuli čuvari grada Zagreba ili Fantastični bestijarij, 1996; Fantastični bestijarij Roskildea, 1999; Fantastični bestijarij Hrvatske 2, 2000), koji su neobičan spoj fikcijskih i dokumentarnih elemenata, znalačka i duhovita kombinacjia raznih žanrova i diskursa, teksta i slike.
Jedan od likova koje je Zorica uveo u javni prostor i njegov dugogodišjni suputnik bio je dr. Hans Christian Zabludovsky, fantastični a opet stvaran lik, čiji je utjecaj na svjetsku povijest, književnost i našu svakodnevicu Šiš neumorno dokumentirao i obilježavao postavljajući spomen ploče na brojnim mjestima u Zagrebu i drugim gradovima.
Bio je pokretač i organizator više značajnih inicijativa i festivala: predstavljanje zagrebačke kulture u Kopenhagenu (1993.), Zagrebačkog festivala svjetske glazbe Nebo (2001.), Zagreb Film Festivala (2002.), Festivala prvih (2002.), a bio je i umjetnički direktor Ogulinskog festivala bajke do 2008. Osnovao je umjetničku organizaciju Studio Artless 2004. godine te kroz nju organizirao i producirao brojna i raznolika umjetnička događanja. Dobitnik je više nagrada u raznim umjetničkim disciplinama, od dizajna, stripa, scenografije do socijalne akcije.
Posljednjih desetak godina stvarao je akcije koje je volio nazivati kontroliranim happeninzima, kroz koje nam je pomogao osvjestiti mnoge društvene nepravde, ali jednako tako i različite vidove bivanja slobodnim. Nezaobilazni humor u svakom iskazu, bio on javan ili privatan, pamtit ćemo kao jedinstveni potpis Željka Zorice Šiša.

Info

Cijene ulaznica za manifestaciju 6. bijenale slikarstva

30 kn Pojedinačna ulaznica
20 kn Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)
20 kn Pojedinačna grupna ulaznica (2)
15 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (3)
60 kn Obiteljska ulaznica (4)
15 kn Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)

GRATIS za redovite članove udruženja HDLU, AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ te studente ALU i studente FF smjera PUM, EKA ili MUZ, učenike ŠPUD (uz predočenje važećih isprava), osobe s invaliditetom, djecu mlađu od 6 godina

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.

Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

Ulaznice sadrže 25% PDV.

(1) uz predočenje važeće isprave
(2) za grupe s više od pet osoba
(3) za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice
(4) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina
(5) cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis

 
RADNO VRIJEME DOMA HDLU (GALERIJE PRSTEN, BAČVA I PM)

utorak – nedjelja : 11 – 19
ponedjeljkom i praznikom ( 1. i 18.11.) zatvoreno.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU