• Izložba Maria Matokovića - Kontinuitet tišine, Galerija Prsten, 27.8. - 16.9. 2021.

RADIONICA IKONA za odrasle

ikonaHrvatsko društvo likovnih umjetnika u suradnji s akademskim slikarom Nedeljkom Tintorom organizira radionicu ikona za odrasle.

Radionica traje 5 tjedana, 2 sata tjedno, ukupno 10 sati. Tema radionice je izrada ikona. Cilj radionice je upoznati i približiti proces izrade ikona te omogućiti da polaznici, uz pomoć voditelja, sami stvore rad koji će po završetku radionice ponijeti kući. Radionica se odvija u prostorima HDLU-a, a po završetku, organizirat ćemo skupnu izložbu polaznika.

1. vikend: teorija
2. vikend: preparacija
3. vikend: kopiranje i početak slikanja
4. vikend: slikanje
5. vikend: slikanje

Voditelj: akademski slikar Nedeljko Tintor

Termini: Subota, od 16:00 do 18:00 sati
12. listopada
19. listopada
26. listopada
2. studenog
9. studenog

Mjesto održavanja: Klub HDLU-a, Trg žrtava fašizma 16

Cijena radionice: 399,00 kuna
Plativo u dvije (2) jednake rate.

Uplate se vrše putem univerzalnog naloga za plaćanje.
2. ratu potrebno je uplatiti do 10. listopada 2013.

Primatelj:
Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU)
Trg žrtava fašizma 16
10000 Zagreb

IBAN: HR7123600001101361051

Poziv na broj primatelja: OIB uplatitelja

Model plaćanja: HR01

Opis plaćanja: Radionica ikona

Račun za radionicu uplatitelj će dobiti na radionici, a može ga dobiti i u Računovodstvu HDLU-a radnim danom između 12:00 i 15:00 sati.

Prijave za radionicu vrše se na: hdlu.events@gmail.com do 7. listopada 2013.
Potrebno je navesti:
– ime i prezime
– adresu
– OIB
– kontakt telefon

 

Nedeljko Tintor – dijalog s tradicijom

Ikona (grčki eikon = slika) od općeg pojma za sliku s motivom kršćanske ikonografije tijekom vremena postala je oznaka za zasebnu vrstu religioznog slikarstva karakterističnog za istočnu crkvu. Ikona je prenosiva i pomična slika na dasci. Njeni počeci vežu se uz helenističko doba, s velikom ulogom u povijesti umjetnosti, uz značajku postupne kanonizacije ikonografskih tipova. Prikaza Krista, Bogorodice, svetaca te tema iz Starog i Novog zavjeta.
Nedeljko Tintor potaknut umjetničkom i sakralnom vrijednošću koje ikone u našim prostorima imaju te promatrajući djela objavljena u knjigama prihvatio se složenog zadatka. Kopiranju ikona. Privremeno je zatomio svoju umjetničku osobnost te poštujući pravila u slikanju ikona oblikovao je zanimljiv opus u kojem baština dobiva jednu novu dimenziju. Dakako bez slikarske vještine, sigurnosti ruke ne bi bilo rezultata. Tintor vrlo pažljivo prenosi sve elemente pojedine ikone, i oblikovne i kolorističke. U samoj izvedbi služi se autentičnim slikarskim tehnikama za ikone – primjerice enkaustikom ili jajčanom temperom. Poštuje redoslijed i slojeve likovne tvorbe, od početnog crteža, nanošenja boja te pozlate. U odabiru scena različite sadržajne slojevitosti, od pojedinačnog prikaza Krista do primjera složenijeg scenarija poput Rođenja Isusa ili Uskrsnuća Lazara. Prenio je neka vrlo poznata, prava remek djela u umjetnosti ikone iz manastira u Makedoniji i Srbiji te ikone iz Hvara i Korčule. Bogorodica iz Opatijske zbirke u Korčuli sjajno ilustrira Tintorovu preciznost i vođenje računa o svakom detalju. Sukladno zadatosti kompozicijske naravi, proporcijskih odnosa te intenziteta kromatskih pojaseva. S čitkošću provedbe i jasnim praćenjem obrisnih linija. Inspirirali su Tintora i izvanredni primjeri španjolske romanike koja u slikarstvu europske umjetnosti ranoga srednjega vijeka predstavlja sam vrhunac. Kod ikone se uglavnom radi (pogotovo ako se radi o davnijim stoljećima) o anonimnim majstorima. Ali postoje imena koja su ostavila dubok trag poput ruskog velikog slikara Andreja Rubljova. Njegova slika Trojica iz Sergijeve lavre kod Moskve također je marom i znanjem (i bez sumnje zanosom) kroz kopiju posvojena od Tintora. A i sam je u duhu umjetnosti ikone, bez datog predloška, oblikovao poliptihalnu kompoziciju iz života srijemske mučenice iz četvrtog stoljeća svete Anastazije (hrv. Stošije). Uz centralni lik svetice u pravilnom ritmu postavio je predele s opisom njezinog djelovanja.
Nedeljko Tintor otkriva likovnu i mističnu stranu ikone, zavirujući u povijesno obogaćuje suvremeno. S posebno pohvalnom stranom. Vještinu kopiranja ikona prenosi na druge, na mlađe. S obostrano dojmljivim rezultatima.

Stanko Špoljarić, prof.

 

Nedeljko Tintor rođen je 1942. godine u Koreničanima kraj Daruvara. 1965. diplomirao je Pedagošku akademiju kod prof. Mladena Veže. 1970. diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Raula Goldonija. 1973./74. kao stipendist francuske vlade pohađa Ecole des Beaux – Arts (atelier prof. Gustav Singier) uz predavanje Paris I (dio Sorbone) Arts Plastiques. Izlagao je u Francuskoj, Kanadi, Argentini, Njemačkoj, Italiji, Poljskoj, Mađarskoj, Nizozemskoj… Bavio se pedagoškim radom gotovo 40 godina te scenografijom i ilustracijom. Vodi tečajeve crtanja i slikanja u Zagrebu. Sudionik je mnogih likovnih kolonija, kao i priznanja i zahvalnica za donatorska djela. Dobitnik je brončane medalje 1981. (Grubišno Polje). Do sada je izlagao na više od 100 izložaba (samostalnih i skupnih).

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU