Izložba: Jadranka Ratkajec Krajnović – Eterični prostori

Eterični prostoriJADRANKA RATKAJEC KRAJNOVIĆ
Eterični prostori

17.12. – 23.12.2013.
Otvorenje izložbe u utorak 17.12.2013. u 19 sati.

Eterični prostori 4, 2013, ulje na platnu, 82×65 cm

Galerija Karas
Praška 4
10000 Zagreb

Radno vrijeme
radnim danom od 11 do 19 sati
vikendom od 10 do 14 sati

LIKOVNA METRIKA SVJETLOSTI

Na samostalnoj izložbi Jadranke Ratkajec Krajnović održane u Galeriji Učiteljskog fakulteta u Zagrebu (2010.) već je uočen temeljni autoričin likovni interes koji objavljuje poetiku pikturalne prozračnosti – ukratko geometrijskim ophodom faseta sugestiju kristaličnog učinka. Daljnji njezin razvoj usmjeren je oplošnjavanju slikarske fakture ravnomjernijim gibanjem tonskih ‘tišina’ do stupnja eteričnog ozračja. Šapat prozračnih (transparentnih dionica) smanjuje snagu geometrijskih rubišta procesuirajući nježnost tonskih odnosa. Blagim zasićenjem boje koja se u preciznim ritmovima događa i razvija u disperzivnom tijeku svjetlosnih blagosti doznačeno je pomirenje lišeno kontrasnih naglosti. Sve te kompozicije, doduše nosi geometrijska transpozicija kao težišna potka smjerova i protu smjerova, ali mekoća unutarnjih svjetlosnih raspona ipak cakli drhtajem spiritualnog u potrazi za ravnotežom svjetlosnih prožimanja. U zaklonu i zatišju svojih slikarskih ‘utopija’ Jadranka je razotkrila čežnju svog unutarnjeg bića za energijom mira i duhovnog susreta. To je temeljni događaj njezinog slikarskog nagnuća koje se ostvaruje pročišćenom likovnom metrikom jednog čestitog i iskrenog likovnog senzibiliteta.

Danijel Žabčić

JADRANKA RATKAJEC KRAJNOVIĆ slikarica i profesorica likovne umjetnosti i kulture rođena je 19.09.1955. u Zagrebu, gdje je završila Školu primijenjene umjetnosti i dizajna i Akademiju likovnih umjetnosti.
Godine 1986. postaje članica HDLU-a i profesorica na ŠPUD-u. U tom razdoblju sudjeluje kao mentor i ocjenjivač na mnogim državnim natjecanjima-izložbama. Njeni učenici su osvojili prvo i treće mjesto te drugu i treću generacijsku nagradu. Kao likovni pedagog i autor koncepata organizira izložbe i piše predgovore. Napreduje u zvanje profesor-mentor 2009. godine. 2011. izabrana je u naslovno nastavno zvanje predavača u umjetničkom području Polje: likovne umjetnosti/likovna pedagogija na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

 

Info

RADNO VRIJEME DOMA HDLU (GALERIJE PRSTEN, BAČVA I PM)

utorak – nedjelja: 11 – 19
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU