NATJEČAJ za 32. salon mladih

NATJEČAJ ZA 32. SALON MLADIH

„Suvremeno i moderno nisu sinonimi. Može netko biti suvremen a da nije moderan, može netko da bude, što se pomodnog odijevanja tiče, konzervativan, da nije šik, da nije odjeven po poslijednjim propisima mode, konkretno, recimo kao čitav niz nas ovdje prisutnih koji smo suvremeni, a nismo šik u pomodarskom smislu, ili koji smo, kao Vasko Popa šik u poeziji a nismo suvremeni.“
Krleža

U današnjem svijetu likovnosti isprepliću se pojmovi suvremeno i moderno. S jedne strane kao imperativi, kao conditio sine qua non današnjega stvaralaštva, must-have svakog umjetnika koji želi biti shvaćen i prihvaćen kao relevantan, ali s druge strane te pojmove moguće je gledati i pejorativno: kao parole novog akademizma, nove restriktivnosti koja umjetnike prisiljava – biti moderan pod svaku cijenu! Krležinim riječima – biti šik!
U tom svijetu isprepliću se modernost i pomodnost. Dok je modernost smjeli eksperiment s ciljem traženja vlastitoga izraza (a riječ je tako shvaćana još od srednjega vijeka!), pomodnost je slijepo slijeđenje trendova, nimalo različita od praćenja efemernih smjena paradigmi u popularnoj kulturi. „Umjetnost je pomodna“ zaključuju Luka Hrgović i Duje Medić u svome videu Magnum 365.
Što je danas u likovnosti čista pomodnost, bezidejno oponašanje uspješnih umjetnika, slikani dizajn ili koncept bez stvarnog koncepta, a što izvorno problematiziranje suvremenog svijeta i pojedinačne umjetničke svijesti u njemu?
Tema ovogodišnjeg Salona mladih jeste sukob trendovske pomodnosti i izvorne suvremene umjetnosti, koja je stvaralaštvo koje ne bježi od vještine i samosvrhovitosti, koji se danas često odbacuju kao puki „tehnicizam“.
Feđa Gavrilović, autor koncepcije 32. salona mladih

Prijaviti se mogu umjetnici do 35 godina starosti uključujući i one rođene 1978. godine.
Prijave je potrebno poslati u digitalnom obliku na e-mail adresu stazist.hdlu@gmail.com zaključno s danom 30. travnja 2014. godine u ponoć.
Prihvaćat će se samo radovi nastali nakon 1.1.2014. Može se prijaviti i rad u nastajanju, s obavezom da bude dovršen do 1.6.2014.

Prijava treba sadržavati:
– Osobne podatke: ime i prezime, e-adresu i telefonski kontakt
– Fotografiju jednog rada (jpg, JPEG, tiff / 2400×1600 pixela / naziv npr. prezime_ime-naziv rada.jpg). ili datoteku videorada.
– Tehnički opis rada
– Obrazloženje rada (ukoliko je potrebno) do 500 znakova
– Životopis autora do 500 znakova
– Potvrdu o uplati kotizacije u iznosu 50,00 kn uplaćene na žiro-račun udruge Zagrebačka banka HR7123600001101361051 s pozivom na broj vašeg OIB-a

Naknadno prispjele prijave i nepotpune prijave neće se razmatrati.

 
Žiri za odabir radova za 32. Salon mladih bit će imenovan i objavljen u narednim danima. Žiri će se sastojati od sedam članova, predstavnika interdisciplinarnih područja. Još jednom vas podsjećamo da je žiri taj koji bira radove što će se izlagati na 32. Salonu mladih.
Zbog učestalog krivog tumačenja natječaja, podsjećamo vas da koncepcija 32. Salona mladih predstavlja problemsko pitanje na koje će umjetnici odgovoriti svojim radom. To pitanje ne uključuje niti isključuje određeni medij ili umjetničku poetiku.
Upravni odbor HDLU-a

Info

RADNO VRIJEME (Dom HDLU)

utorak – nedjelja: 11:00 – 19:00
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

CIJENA ULAZNICA (Dom HDLU)

40 kn Pojedinačna ulaznica
20 kn Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)
30 kn Pojedinačna grupna ulaznica (2)
20 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (3)
90 kn Obiteljska ulaznica (4)
15 kn Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)
GRATIS za redovite članove udruženja HDLU, AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ, studente ALU i studente FF smjera PUM, EKA ili MUZ, Studente Studija dizajna te učenike ŠPUD-a (uz predočenje važećih isprava), osobe s invaliditetom, djecu mlađu od 6 godina.
Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.
Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

Ulaznice sadrže 5% PDV.

(1) uz predočenje važeće isprave
(2) za grupe s više od pet osoba
(3) za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice
(4) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina
(5) cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis

 

Galerija Karas

Radno vrijeme:
Uto: 10 – 13 | Sri – pet: 16 – 20
Sub: 10 – 13
Ned, pon i praznikom (15.06. i 16.06.) zatvoreno

Ulaz besplatan

 Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU