Obavijest o smrti akademskog umjetnika Slave Striegla

S dubokim žaljenjem obavještavamo javnost da je Slavo Stregl preminuo noćas, 24. veljače 2014. godine u 95. godini života.
Pogreb će se održati sutra,u utorak, 25. veljače 2014. godine, u 14,00 sati, na Gradskom groblju Vikorovac u Sisku.
Knjiga žalosti za Slavu Striegla će biti otvorena u prostoru Gradske galerije Striegl od ponedjeljka, 24. veljače 2014. godine, od 13,00 sati.

Slavo Stregl rođen je u Sisku 9. rujna 1919. godine. Godine 1939. upisao je zagrebačku Akademiju likovnih umjetnosti gdje pohađa klase Krste Hegedušića, Tomislava Krizmana, Marina Tartaglie, Vladimira Becića, Joze Kljakovića, Omera Mujadžića, Zlatka Šulentića. Strieglove studentske dane prekida Drugi svjetski rat te je s kolegama Ivom Dulčićem, Albertom Kinertom i Ivanom Švertasekom mobiliziran u domobrane. No, od odlaska na ratište spašava ih Krsto Hegedušić angažmanom na izradi fresaka za crkvu u Mariji Bistrici. Diplomirao je 1944. godine. Iste godine, krajem rata Striegl pješači u Sisak, ali tamo biva uhićen i završava na golgoti križnog puta. Nekoliko je poslijeratnih godina posvetio isključivo slikarstvu. Istodobno počinje raditi na sisačkoj Gimnaziji kao profesor likovnog odgoja. Stalne školske obaveze ostavljale su mu malo vremena za slikanje, ali je zato puno radio na ilustracijama za novine i časopise, dizajnirao je plakate, povelje, plakete (neke od njih u suradnji sa Želimirom Janešom). Nakon odlaska u mirovinu 1974. godine, provodi mirno razdoblje sa suprugom (do njene smrti 1993. godine), istovremeno se posvećujući slikarstvu.
Godine 2003. izdana je monografija “Slavo Striegl”, autora Zorana Burojevića u izdanju Gradskog muzeja Sisak koja sadrži pregled Strieglovog stvaralaštva s više od 500 reproduciranih radova u različitim tehnikama. Iste godine Striegl donira gradu Sisku zbirku od 319 svojih radova što rezultira otvaranjem Gradske galerije Striegl.

Info

Cijene ulaznica za manifestaciju 6. bijenale slikarstva

30 kn Pojedinačna ulaznica
20 kn Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)
20 kn Pojedinačna grupna ulaznica (2)
15 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (3)
60 kn Obiteljska ulaznica (4)
15 kn Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)

GRATIS za redovite članove udruženja HDLU, AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ te studente ALU i studente FF smjera PUM, EKA ili MUZ, učenike ŠPUD (uz predočenje važećih isprava), osobe s invaliditetom, djecu mlađu od 6 godina

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.

Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

Ulaznice sadrže 25% PDV.

(1) uz predočenje važeće isprave
(2) za grupe s više od pet osoba
(3) za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice
(4) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina
(5) cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis

 
RADNO VRIJEME DOMA HDLU (GALERIJE PRSTEN, BAČVA I PM)

utorak – nedjelja : 11 – 19
ponedjeljkom i praznikom ( 1. i 18.11.) zatvoreno.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe


 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU