Izložba Krešimire Gojanović u galeriji AZ

Galerija AZ
Hrvatska kulturna zaklada
Hrvatske bratske zajednice 4, Zagreb


Pozivamo Vas na otvorenje izložbe crteža mr. art Krešimire Gojanović u galeriji AZ, u utorak, 29. travnja 2014., u 19 sati.

Izložbu će otvoriti povjesničarka umjetnosti Magdalena Smokrović Filipan.

Trajanje izložbe: do 27. svibnja 2014.

Iz predgovora Magdalene Smokrović Filipan:

Umjetnički iskaz Krešimire Gojanović ilustracija je duše, ali i nesvjesne jeke autoričina intelektualnog uma, kojeg nije pogodila troma citatnost ili banalni akademski ‘pravopis’ likovno-značenjskih sintagmi. Naglašavam to s namjerom da skrenem pozornost na etimologiju njezinih radova i spektar precizno dosljedne prirode svih dimenzija njezina likovnoga govora. Njezina je umjetnost izraziti koncept, što se izražava konstelacijom simbola, a koristi ih kao medij što sažima cijelo ljudsko iskustvo i biva tvorben, te ujedno predefiniran.

Crteži Krešimire Gojanović na svim su razinama ugođeni istom idejom. Njezina likovna transkripcija složenih osjećaja, kao i arhetipskih predodžbi nadilazi, sukladno tome, anatomiju prepoznatljiva svijeta znakova i prerasta u studiju anatomije duše, čija je muskulatura proizvoljna, intimna i impulzivna. Nije potrebno služiti se izrazom apstrahiranja, jer njezin je rukopis prvotnih kvaliteta; grafizam i simplifikacija ovdje su posve prirodni i čvrsti nositelji različitih tematskih dimenzija njezinih crteža, koji bez obzira na visok stupanj razlaganja forme i dalje opstaju kao diskretni realizam.

Ona je integrirala prve likovne govore, praslike primitivnih evolucijskih etapa, služeći se njihovim pismom – repetitivnošću osnovnih linijskih sintagma – pripovijeda njihovim govorom, koji smo nerijetko u stanju bolje razumijevati od suvremenog jezika. Svukla je svoje likove iz kože jungovskih Persona, te ih ogolila – fizički i duševno. Suzvučje tih dvaju aspekata u slikarstvu Krešimire Gojanović neprekidna je preokupacija.

Njezin se ženski lik udaljava od društveno prihvatljivih ili općepoznatih pretpostavki što žena jest. Potvrđuje to osobna imaginacija u likovnom dočaravanju ženskog bića i tijela. Njezina se simbolika ne služi samo mitološkim ulogama, ona se tka komplementarnim djelovanjem forme i sadržaja, te postaje zrcalo intimnog promišljanja. Lik žene, božice i čarobnice, u Krešimirinoj interpretaciji je studija ženskog principa, koji se bitno razdvaja od svog spolnog ili društvenog određenja i egzistira kao jedan od ljudskih principa. Njezina je Anima energija i snaga, koja ne poznaje prostorno-vremenske okove i pobjeđuje tjeskobu života i smrti. ( Magdalena Smokrović Filipan )

***
Krešimira Gojanović rođena je 1970. u Osijeku. 1993. diplomirala je na grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, klasa prof. Ante Kuduza. 2010. magistrirala je na ALUO Ljubljana, smjer Oblikovanje vizualnih komunikacija, pri mentoru prof. Milanu Eriču, te obranila magistarsku radnju s naslovom ” Medijska kultura: tradicionalne umjetnost u klasičnim i suvremenim medijima ”. Osim slikarstvom i grafikom, bavi se još ilustracijom, fotografijom, grafičkim dizajnom, unikatnim oblikovanjem, likovnom teorijom i organizacijom kreativnih radionica za djecu i odrasle. Do sada je izlagala na 42 samostalne i 66 skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Članice je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, te slovenskog društva BMG za promociju turizma i umjetnosti. Živi i radi u Zagrebu.

Info

RADNO VRIJEME DOMA HDLU (GALERIJE PRSTEN, BAČVA I PM)

utorak – nedjelja: 11 – 19
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU