IZLOŽBA PETER LINDBERGH: Images of Women & The Unknown

IZLOŽBA SLAVNOG PETERA LINDBERGHA U ZAGREBU

vert peter lindbergh

PETER LINDBERGH: Images of Women & The Unknown

8. travnja – 10. svibnja 2014.

Dom hrvatskih likovnih umjetnika, Trg žrtava fašizma 16, Zagreb, Hrvatska

Zagreb, 28. veljače 2014. – U Domu hrvatskih likovnih umjetnika, široj javnosti galeriji znanoj kao Džamija, tijekom travnja i svibnja bit će izloženo više od 150 fotografija slavnog Petera Lindbergha, jednog od nekoliko najvećih živućih fotografskih imena današnjice. Izložbeni radovi, čiji će zagrebački postav osmisliti sam Lindbergh, odabrani su iz dvaju zasebnih umjetničkih serija Images of Women i The Unknown od kuda i proizlazi sam naziv izložbe.Ovo je prva Lindberghova izložba u ovom dijelu Europe od 1998. godine, kada je izlagao u Beču, te ujedno i jedina Lindberghova europska samostalna izložba u ovoj godini.

PETER LINDBERGH - portrait _ photo Mart Engelen

Na zagrebačkoj izložbi predstavit ću izbor iz dvije serije svojih fotografija koje sam snimio ranije tijekom karijere. Riječ je o fotografijama iz serije ‘Images of Woman’ s radovima koji su definirali i stvorili novi pojam ženstvenosti krajem 80ih i 90ih godina prošlog stoljeća, dok drugi dio čine fotografije iz opusa ‘The Unknown“ u kojem su ljudska bića, akteri fotografija, izloženi strahu koji još uvijek nisu spoznali, u kojem je sve fikcija … “ kratko je najavio sadržaj svoje izložbe u Zagrebu sam umjetnik, Peter Lindbergh.

Iako danas slovi za jednog od najprestižnijih svjetskih fotografa ovaj neprikoslovljeni modni vizionar i danas svojim radom ne spada u konvencionalne fotografske okvire. Lindberghov fotografski put i početak doista je bio drugačiji, jer za razliku od svojih kolega on u početku nije oduvijek znao da se želi baviti fotografijom i umjetnošću. Umjesto toga Lindberghov put obilježili su razni i neobični poslovi da bi se s fotoaparatom prvi put susreo u ranim tridesetima. Lindergh je svoju fotografsku karijeru započeo je 1971. u Njemačkoj u vrijeme studija slikarstva, kada počinje raditi kao asistent na velikim foto snimanjima slavnog Hans Luxa. Ubrzo se osamostaljuje i seli u Pariz gdje zahvaljujući svojoj kreativnosti ali i kvaliteti svog rada vrlo brzo postaje cijenjeni i željeni fotograf. Nakon prvog ozbiljnijeg angažmana za francuski Vogue za njega i njegov rad počinju se doslovno otimati urednici najprestižnijih modnih i lifestyle magazina, kao i marketinški odjeli najvećih modnih i kozmetičkih kuća za koje snima reklamne, foto i TV kampanje. Dobitnik brojnih prestižnih nagrada između kojih i fotografskog oskara Lucie Award za dostignuća upravo u modnoj fotografiji, Lindbergh je poznat prvenstveno po tome što je upravo kroz svoje fotografije stvorio svjetske supermodele snimivši 1990. crno-bijelu naslovnicu britanskog Voguea s Naomi Campbell, Cindy Crawford, Tatjanom Patiz, Christy Turlington i Lindom Evangelistom. Zanimljivo je kako u početku njegova rada nitko nije niti mogao slutiti da će upravo Lindbergh postati jedan od najpoznatijih, najtraženijih i najcijenjenijih modnih fotografa budući svoj prestiž i ugled nikada nije stjecao isključivo kroz trend ili stil već je za njega osobno, kako i sam kaže, „Žena je uvijek važnija od odjeće koju nosi“.

Izložba Petera Lindbergha u Zagrebu je slijed svega što smo prethodnih nekoliko godina radili s projektom Noir Festivala, dovodeći velike živuće svjetske umjetnike u Zagreb. Iako nije direktno vezan uz pojam noira upravo u svojim radovima Lindbergh slavi jednostavnu, izazovnu ljepotu žene u kojoj je njena osobnost i životna mističnost važnija od onoga što nosi na sebi“ izjavila je organizatorica Lindberghove izložbe u Zagrebu, Ana Petričić Gojanović.

Izložba Petera Lindbergha u Zagrebu bit će postavljena u cijelom prostoru Doma hrvatskih likovnih umjetnika – u galeriji PM, galeriji PRSTEN i galeriji BAČVA. Osim fotografija izložba će u jednom svoj dijelu sadržavati i video instalaciju koju je sam umjetnik, inspiriran upravo arhitekturom galerije, ekskluzivno prilagodio za svoju zagrebački izložbu! Upravo i po ovoj videoinstalaciji Lindberghova izložba u Zagrebu razlikuje se od svih koje je predstavio ili u kojima je sudjelovao proteklih godina kao i u skorijoj budućnosti.

Lindberghov odabir Doma hrvatskih likovnih umjetnika za svoju zagrebačku izložbu ponosno je komentirala i ravnateljica HDLU-a, Gaella Alexandra Gottwald: „Dolazak izložbe Petera Lindbergha u HDLU velika je čast za nas iz nekoliko razloga. Dokaz je to izvrsnosti i inspiracije koju naša predivna i nesvakidašnja kružna građevina ostavlja na umjetnike, domaće i one iz svijeta, one na početku karijere kao i one već etablirane i poznate. Ova naša nevjerojatna građevina dio je osobnosti grada Zagreba i svrstava nas na kartu posebnih, novih i zanimljivih svjetskih destinacija sa snažnom i dojmljivom umjetničkom i kulturnom ponudom.“, dodavši: „Za mene osobno ovo je ujedno i trenutak u kojem sam iznimno ponosa! Naime, prije samo četiri godine borili smo se s mogućnošću zatvaranja ove galerije. Danas pak u njoj ugošćujemo izložbu jednog od nekoliko najvećih i najpriznatijih modnih fotografa današnjice i svih vremena. Ovaj projekt dokaz je kako se može uspjeti i u onim najtežim trenucima, kako umjetnost može nadići sve probleme“.

——————————–

Informacije o izložbi:
Naziv izložbe: PETER LINDBERGH: Images of Women & The Unknown
Datumi izložbe: 8. travnja – 10. svibnja 2014.
Lokacija izložbe: Dom hrvatskih likovnih umjetnika, Trg žrtava fašizma 16, Zagreb, Hrvatska

cijene:
dnevna ulaznica 40 kn
obiteljska ulaznica (4 osobe) 100 kn
grupna ulaznica (više od 15 ljudi) 25 kn/osobi
djeca do 6 godina gratis.
Članovima HDLU-a, s podmirenom članarinom, ulaz besplatan.

radno vrijeme:
utorak – četvrtak 11.00 – 19.00 sati,
petak i subota 11.00 – 21.00 sati,
nedjelja 10.00 – 18.00 sati,
ponedjeljkom i blagdanom zatvoreno.

Organizator izložbe: PRiredba studio, Zagreb
Partner izložbe: HDLU, Zagreb
PRESS kontakt:
PRiredba studio
t. (+385) 01 48 47 071
f. (+385) 01 48 47 005
e. press@priredba.hr
#lindberghzg
Autor fotografija:
Portret umjetnika, autor: Mart Engelen
Vizual izložbe, autor: Peter Lindbergh

logo cb

Info

Cijene ulaznica za manifestaciju 6. bijenale slikarstva

30 kn Pojedinačna ulaznica
20 kn Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)
20 kn Pojedinačna grupna ulaznica (2)
15 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (3)
60 kn Obiteljska ulaznica (4)
15 kn Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)

GRATIS za redovite članove udruženja HDLU, AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ te studente ALU i studente FF smjera PUM, EKA ili MUZ, učenike ŠPUD (uz predočenje važećih isprava), osobe s invaliditetom, djecu mlađu od 6 godina

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.

Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

Ulaznice sadrže 25% PDV.

(1) uz predočenje važeće isprave
(2) za grupe s više od pet osoba
(3) za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice
(4) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina
(5) cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis

 
RADNO VRIJEME DOMA HDLU (GALERIJE PRSTEN, BAČVA I PM)

utorak – nedjelja : 11 – 19
ponedjeljkom i praznikom ( 1. i 18.11.) zatvoreno.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU