IZLOŽBA: Mia Orsag – Surogat

 

Pozivamo vas na otvorenje izložbe
Mije Orsag: Surogat 
Galeriju Greta, Ilica 92, u ponedjeljak 20.10.2014. u 20h.

 Surogat_2010-(3)

Surogat

”Osjećam kako postoji nešto neotkriveno o ženi, što može otkriti samo žena”
Georgia O’Keeffe

Iako je čovječanstvo samo naizgled tijekom prošlog stoljeća pokušalo riješiti pitanje tabua seksualnosti, svjesni smo da je seksualnost i u današnjem društvu još uvijek na tankom ledu i služi kao sredstvo kojim se pokušava uzdrmati društvene, političke i religijske norme današnjeg ”liberalnog” svijeta. U današnjem društvu mobilnosti, individualizma i djelomično olabavljenih autoriteta (religija, politika, zakon) shvaćamo kako lažni i iskrivljeni neo-viktorijanski moral dovodi do kolektivne frustracije, a samim time i do tabuiziranja nečega, što su još ljudi drevnih civilizacija držali vrijednim poštovanja i obožavanja.

Serijom fotografija prostorne instalacije Surogat, Mia Orsag žensku seksualnost prezentira iz perspektive ženskog uma, postavljajuću ju kao subjekt pažnje i požude, u potpunosti lišen vulgarnosti. Referirajući se na Vaginine monologe Eve Ensler, Orsag putem foto instalacije progovara o govoru i jeziku okoline i nutrine vagine, istovremeno ukazujući na problem ženske percepcije vagine kao nečega zamjenskog – surogata, nastale uslijed života u okviru normi koje diktiraju ponajviše društvo i religija. Medij fotografije umjetnici je poslužio kao metoda odmaka od subjektivnog poimanja, a materijali: vata i lak, od kojih je instalacija načinjena, idealan su izbor za oblikovanje sigurnosti, mekoće i topline, kakvima umjetnica pojam vagine želi prezentirati. Na suptilan način Mia Orsag radovima stupa u interakciju s promatračima, propitujući njihovu percepciju i razumijevanje onoga što na prvi pogled nije direktno uočljivo, a prirodna boja materijala dodatno potencira dojam pročišćenosti od bilo kakvih lascivnih konotacija.

U svojoj knjizi Yoni: Sveti simbol ženske kreativne moći, Rufus C. Camphausen kroz povijest prati žene koje su duboko svjesne svoje seksualnosti, lišene srama vlastitog tijela i seksualnosti, zbog čega su u potpunosti bile poštovane od strane zajednice. Upravo na takvu percepciju žena samih Mia Orsag ukazuje svojim intimističkim pristupom te na poimanje vagine kao nečega toplog, kao izvora stvaranja, seksualnosti i seksualnih užitaka.

Surogat Mije Orsag ističe važnost ženske perspektive u pogledu promišljanja i redefiniranja seksualnosti i tabua, osobito onih koji se direktno ili indirektno dotiču žena.

 Sara Čičić Duvnjak

Izložba ostaje otvorena do 25.10. 2014. svakim danom od 17 do 20h

 

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU