VLATKO VINCEK – ANTI

 

VLATKO VINCEK – ANTI

18.11. – 27.11.2014.

Otvorenje izložbe održat će se u utorak, 18.11.2014. u 19:30 sati.

Anti

Vincekov rad Anti iz 2011/12. godine, kojega u Domu HDLU izlaže kao dvokanalnu videoinstalaciju popraćenu serijom fotografija, tematizira prizivanje u duh onog kojeg više nema, onog koji ne postoji kao živo biće doli u sjećanju.

Svaka od videoinstalacija prikazuje isti motiv: šetnju grobljem. Kamera kruži oko grobova u ritmu autorovog hoda, dokumentirajući u jednome kadru stanje koje zatiče. Na crno-bijeloj slici čuju se zvukovi cipela koje gaze šljunak i lišće, cvrkut ptica i poneki graktaj vrane, a sve je obavijeno spokojem svojstvenim samo groblju. Na jednome groblju pokopana su djeca (Brežice), a na drugome kućni ljubimci (Rijeka). Dok je video snimljen kao gotovo usputna bilješka groblja, kojemu je glavna funkcija obilježavanje i prenošenje doživljaja i atmosfere, fotografije su zaustavljeni, izdvojeni punktovi koji djeluju poput uvećanih detalja proživljenog susreta s grobovima djece i životinja.

Vincek uspoređuje memoriju tijela i memoriju odnosa prema svojoj i drugim vrstama. Usporedno prikazujući groblja, Vincek nas je u potpunosti uvjerio da su tuga i bol za onim s kojim je uspostavljen imalo dugoročniji i dublji odnos, onim koga smo voljeli, bilo to dijete ili životinja, vrlo intenzivne i potresne. Izlaganje mrtvosti, onoga biti mrtav kroz memorijalna mjesta, isto je spram ljudi i životinja. U oba slučaja postoji potreba za sjećanjem, za mjestom koje je podsjetnik.

Grobni spomenik, kao sjećanje, jedan je od načina upisivanja i reguliranja odnosa i stvaranje sjećanja na nekoga takvim da živima omogući spokoj. Upravo je s tom potrebom povezan spokoj na grobljima kao preslika unutrašnjega nastojanja. Vincek, u radu Anti, bol, tugu, memoriju i spokoj otvara kao temeljne procese vezane uz preminule, bilo da su – singerovskom termilologijom izraženo – ljudske ili ne-ljudske životinje.

Iz predgovora Sunčice Ostoić

Vlatko Vincek rođen je 10.6.1959.godine u Koprivnici. 1983. diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. 1983/84. suradnik je Majstorske radionice Reiser-Ivančić. Godine 2007. u izdanju „Pastorale“ o njegovom radu objavljena je monografija pod nazivom: Vlatko Vincek – Radovi (autori: Silva Kalčić, Ivica Župan, Marijan Špoljar). Član je i suosnivač umjetničke organizacije „Moja zemlja“ i „Pleh, te udruge AK. Također je i član HDLU-a. Do sada je imao pedesetak samostalnih izložbi i nastupa. Živi i radi u Zagrebu.

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske / The exhibition is financially supported by the Ministry of Culture of the Republic Croatia.

Galerija Bačva
Dom HDLU
Trg žrtava fašizma 16
10000 Zagreb

 

Radno vrijeme:
srijeda – petak 11 – 19
subota i nedjelja 10 – 18
ponedjeljkom, utorkom i blagdanom zatvoreno

 

 

 

Info

RADNO VRIJEME DOMA HDLU (GALERIJE PRSTEN, BAČVA I PM)

utorak – nedjelja: 11 – 19
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU