Izložba: Davor Sanvincenti – A Ray of Darkness

Pozivamo Vas na otvorenje izložbe

Davor Sanvincenti
A Ray of Darkness

u petak 12. 12. 2014. u 19 sati u Galeriji SC.

Izložba je otvorena do 30. prosinca 2014. godine.


davor

 

Poznati astronom Roger Malina zagovornik je interakcije umjetnosti i znanosti, a migracija izvanznanstvenih ideja i metoda u znanost upravo je ono što će omogućiti nova (sa)znanja. Ovu misao on iznosi u vremenu kada astronomija, jedna od najstarijih znanstvenih disciplina, doslovno tapka u mraku. Početkom novog tisućljeća utvrđeno je, naime, da se 97% Svemira sastoji upravo od, ljudskim osjetilima nedokučive, tamne energije. I zato je nužno, tvrdi znanstvenik, sve prikupljane podatke i znanstvene metode učiniti dostupne svima, kako bi pomogli u njihovoj spoznaji. U umjetničkoj audiovizualnoj prostornoj instalaciji A Ray of Darkness Davor Sanvincenti, radi upravo to: koristi znanja iz astrofotografije, zvučne geometrije i antropologije Svemira, a samo istraživanje započeo je prije pet godina. Njegova intuitivna energija, koja približava gledatelju (neznanstveniku) osnovne pojmove (astronomskih) otkrića, osjeća se i u radovima koji prethode ovoj instalaciji. Rad Nevidljivi pejzaži: Svemir, prikazan 2011. godine u Galeriji Bačva, dao je naznake ovog istraživanja, posjetioca postavio sred antropocentrične situacije u kojoj glavnu ulogu imaju Kvazari, a zvukom je postignuta i kružna fizička senzacija, stvarajući tako meditativni prostor. Istraživanje se nastavlja i kroz prostornu instalaciju, iz 2013. godine, El Tiempo, en reposo entre la Tierra y el Cielo napravljenu za prostor Otvorene kocke Muzeja suvremene umjetnosti u Oaxaci u Meksiku. Uz primarni element instalacije, crvenu zemlju s područja na kojem živi starosjedilačko pleme Mišteka, bitan dio konstrukcije čine zvučni valovi koji u pravilnim razmacima pokreću vodom napunjenu površinu ogledala.

davor2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Invisible Landscapes_Space on vimeo

U Galeriji SC prisutni su gotovo svi elementi prethodnih instalacija: svakog solarnog sata razvija se kvadrofonična kompozicija koja ponovno završava u početnoj tišini, u polju astrofotografije ispituju se najsvjetliji oblici Svemira Kvazari, a na središnjoj skulpturi nalazi se i mala količina mištečke zemlje. Ekspanzija zvučnih valova i projekcija odaju osjećaj širenja, referirajući se upravo na spomenutu tamnu energiju čiji negativni tlak rezultira odbojnom gravitacijskom silom te ubrzava širenje Svemira. Višestruka projekcija snimaka Kvazara ukazuje na pojam gravitacijske leće, koja uzrokuje iskrivljenje zraka svjetlosti ponekad multiciplirajući određene elemente, pojam koji, iako izobličuje, pomaže u (raz)otkrivanju temeljnih kozmoloških pitanja. Podatke, znanja i alate iz znanosti Davor Sanvincenti koristi za proširivanje i preispitivanje ljudske percepcije. I posjetitelj je suočen, ne s novim tehnologijama, astronomskim otkrićima i skulpturom, nego upravo sa sinergijom koju stvaraju svi elementi od kojih se instalacija sastoji. Sinergijom energije svete zemlje Mišteka, starosjedilaca koji crvenu zemlju ponosno čuvaju, zemlju koja se smatra jednim od najstarijih svjedoka našeg planeta; energije Kvazara, navodnih svjedoka samih početaka Svemira te cirkularnog zvuka koji ih objedinjuje i u potpunosti izolira od vanjskog svijeta.
Iz uvodnog teksta kataloga – Marta Kiš

d3

_________________________________________________________________________

Davor Sanvincenti / r.1979 / multimedijalni je umjetnik. Intenzivno se bavi fenomenologijom audiovizualnog i antropologijom vizualne kulture kroz djelovanje u raznim medijima: film i video, fotografija, fizičke svjetlosne i zvučne instalacije te audiovizualni performansi.
Njegovi se radovi bave konceptom iluzije, istražujući moguće granice percepcije te konstrukcije iskustva. Dobitnik je nagrade Radoslav Putar (2010) za najboljeg umjetnika do 35 godina.
Njegovi su radovi prikazani na brojnim međunarodnim izložbama i festivalima, na lokacijama poput Centre Georges Pompidou, Paris; ZKM, Karlsruhe; Lincoln Center, New York; UniversalMueum Joanneum, Graz; FRAC Pays de la Loire, Carquefou; Museo de Arte Contemporanea, Oaxaca; NIU, Barcelona; La Triennale, Milano; Filmoteca Española, Madrid; Glassbox Gallery, Paris; Haus der Kulturen der Welt, Berlin.

http://www.messmatik.net/


Galerija SC
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Savska 25, Zagreb
radno vrijeme: pon-pet 12-20, sub 10-13
www.sczg.hr/galerija
galerija@sczg.hr
01/ 4593602

Info

Cijene ulaznica za manifestaciju 6. bijenale slikarstva

30 kn Pojedinačna ulaznica
20 kn Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)
20 kn Pojedinačna grupna ulaznica (2)
15 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (3)
60 kn Obiteljska ulaznica (4)
15 kn Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)

GRATIS za redovite članove udruženja HDLU, AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ te studente ALU i studente FF smjera PUM, EKA ili MUZ, učenike ŠPUD (uz predočenje važećih isprava), osobe s invaliditetom, djecu mlađu od 6 godina

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.

Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

Ulaznice sadrže 25% PDV.

(1) uz predočenje važeće isprave
(2) za grupe s više od pet osoba
(3) za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice
(4) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina
(5) cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis

 
RADNO VRIJEME DOMA HDLU (GALERIJE PRSTEN, BAČVA I PM)

utorak – nedjelja : 11 – 19
ponedjeljkom i praznikom ( 1. i 18.11.) zatvoreno.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU