• 57. zagrebački salon vizualnih umjetnosti

Izložba Prostori između zemlje i vode u Künstlerhaus u Beču

Hrvatski umjetnici izlažu u Beču
pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske i Republike Austrije

pozivnica bec _HR-page-001

photo: Igor Juran

U četvrtak, 18. prosinca 2014. u 19:00 sati u galeriji autrijskog umjetničkog udruženja Künstlerhaus u Beču otvara se skupna izložba hrvatskih i austrijskih umjetnika Prostori između zemlje i vode koja ostaje otvorena do 25. siječnja 2015.

Izložbi u Künstlerhausu prethodio je dvotjedni simpozij održan krajem kolovoza i početkom rujna 2014. na temu „Prostori između zemlje i vode“ – otoci“ na kojem je stvorena podloga za zajednički projekt. Nakon simpozija produbili su se kontakti i došlo je plodonosne i nadahnjujuće suradnje austrijskih i hrvatskih sudionika.
Tamo gdje se voda spaja sa zemljom, tu nastaju dodirne točke, životni prostori, kulturni prostori, prostori susreta, krajolici u kojima se susreću kontinent i more; gdje se planinski element stapa s morskim i gdje su elementi vode i zemlje u stalnom pokretu, ostavljajući jedan na drugom tragove i stalno utječući jedan na drugi.
Svjesni toga, umjetnici svojim istančanim zapažanjem detalja i nepomućenim pogledom na prirodu, kulturu i čovjeka traže svoj vlastiti pristup spajanju elemenata, tvoreći tako poveznice prema povijesnim događajima i današnjim oblicima života. Na taj način nastaju djela u kojima ove dodirne točke postaju vidljive i koja pristupaju temi na najraznolikije načine.

Od hrvatskih umjetnika predstavljaju se: Josip Zanki (grafika, instalacija, video), Martina Mezak (videoinstalacija), Stipan Tadić (slika), Ivan Fijolić (skulptura), Igor Juran (videoinstalacija), Ana Elizabet (skulptura), Domagoj Blažičević (videoinstalacija), Davor Sanvincenti (fotografija i videoinstalacija).

Od autrijskih umjetnika sudjeluju Alfred Graf, Silvia Maria Grossmann, Luise Kloos, Wilhelm Scheruebl, Gerlinde Thuma i Fridolin Welte.

Autorica projekta, kustosica i selektorica umjetnika je Silvia Maria Grossmann.

Izložbu prati i bogati popratni program:

Projekcija filma Beautiful days 1914/2014
13. siječnja 2015. u 19:00 sati

razgovor s umjetnicima te povjesničarem prof. dr. Stefanom Karnerom sa Sveučilišta u Grazu

Film Beautiful Days nastao je u komemoracijskoj 2014. godini, a bavi se pitanjem sloma Dunavske monarhije u širem smislu. Propast multietničke države u kontekstu Prvog svjetskog rata i razvoj suvremenih pitanja kroz korištenje analitičkih alata suvremene umjetnosti glavna je okosnica stvaranja filma Beautiful Days. Osmero umjetnika iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Italije i Austrije bavilo se istraživanjem nevidljivih slojeva 1914. u vlastitom okruženju, među kojima su od hrvatskih umjetnika sudjelovali Josip Zanki i Igor Juran. Film se dosad prikazivao u Zagrebu, Sarajevu, Novom Sadu, Berlinu i Grazu.

Predavanje Josipa Zankija o suvremenoj hrvatskoj likovnoj umjetnosti
18. siječnja 2015. u 11:00 sati

Svečano zatvaranje
25. siječnja 2015. u 11:00 sati
Čitanje: Wolfgang Bleier; Koncert: Reinhard Süss – kompozicija i klavir; Tanja Süss – violončelo; Theresa Hajny – klarinet

Organizirana vodstva kroz izložbu
8./15./22. 1.2015. s početkom u 19:30 sati

Izložba se održava pod pokroviteljstvom dr. Heinza Fischera, predsjednika Republike Austrije te prof. dr. Ive Josipovića, predsjednika Republike Hrvatske. Na svečanom otvorenju nazočit će dr. Martin Eichtinger, veleposlanik u Saveznom ministarstvu za Europu, integracije i vanjske poslove Republike Austrije te Nj. E. Gordan Bakota, veleposlanik Republike Hrvatske u Beču.

Izložba Prostori između zemlje i vode rezultat je suradnje udruženja Künstlerhaus Beč i Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zagreb te je omogućena zahvaljujući financijskoj potpori Zaklade Hrvatska kuća, Ministarstva kulture Republike Hrvatske te Künstlerhausa, Beč.

logos

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA (Dom HDLU) 

utorak – srijeda: 15:00 – 20:00
četvrtak – nedjelja: 11:00 – 20:00
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

CIJENA ULAZNICA (Dom HDLU)

40 kn Pojedinačna ulaznica
20 kn Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)
30 kn Pojedinačna grupna ulaznica (2)
20 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (3)
90 kn Obiteljska ulaznica (4)
15 kn Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)
GRATIS za redovite članove udruženja HDLU, AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ, studente ALU i studente FF smjera PUM, EKA ili MUZ, Studente Studija dizajna te učenike ŠPUD-a (uz predočenje važećih isprava), osobe s invaliditetom, djecu mlađu od 6 godina.
Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.
Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

Ulaznice sadrže 5% PDV.

(1) uz predočenje važeće isprave
(2) za grupe s više od pet osoba
(3) za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice
(4) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina
(5) cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis

 

Galerija Karas

Radno vrijeme:
Uto: 10 – 13 | Sri – pet: 16 – 20
Sub: 10 – 13
Ned, pon i praznikom (15.06. i 16.06.) zatvoreno

Ulaz besplatan

 Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU