Poziv za konferenciju

Poštovani,
pozivamo Vas na prijavu za konferenciju „Od državne umjetnosti do kreativnih industrija/Transformacija rodnih, političkih i religijskih narativa“ koja će se održati u Zagrebu od 20-22.3.2015. u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika.

Predavači na konferenciji održat će predavanja na temu stvaranja mita u kontekstu kulture, rodnosti, politike i religije, koja je polazišna točka za područja nastajanja različitih kultnih rituala koji proizvode alternativne kulturne i socijalne interakcije. Cilj takvog istraživanja je tražiti odgovore u procesima brojnih humanističkih i društvenih znanosti od povijesti, etnologije i socio-kulturne antropologije, povijesti umjetnosti do teorija rodnosti i politologije. Ne možemo ignorirati potrebe za realizacijom zamišljenih kulturnih sustava stvorenih od vremena illo tempore. Uzimajući takvu perspektivu, pitanje odnosa između mita i kulture otvara mogućnost višestrukih tematizacija heterogenosti i raznolikosti u povijesnim, znanstvenim i umjetničkim nastojanjima u potrazi koje očituju ili omogućuju stvaranje raznih intenzivnih ljudskih iskustava (vjerska, performativna, mediji).

Konferencija je dio europskog projekta Creart te će se njena provedba realizirati kroz tri faze: edukacijsku (konferencija), kreativnu (radionice) i izložbu. Cilj projekta je povezivanje lokalnih institucija kroz interaktivno djelovanje na zadanu temu.
Projekt će se održati u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti u Zagrebu i s Odsjekom za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Keynote predavači:

Gintautas Mazeikis: Vytautas Magnus Sveučilište u Kaunasu, Litva
Eugene V. Malyshkin: Sveučilište u Saint Petersburgu, Rusija
Nida Vasiliauskaite: Vilnius Gediminas Tehničko sveučilište, Litva

Radovi predstavljeni na konferenciji bit će objavljeni u zasebnoj tiskovini.
Kotizacije nema.

Sažetke (do 500 riječi) slati m.p.ferencic@hdlu.hr zaključno s datumom 5. 3. 2015.

logo

logo Creart

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU