Topologija beskraja: Suvremeni umjetnici u Stalnom postavu MUO umjetnice Ide Blažičko

jesen 1684.
120

oblak,
sumaglica — sto prizora
u obistinjenju

– Matsuo Bashô

Izložba Topologija beskraja mlade kiparice Ide Blažičko otvorena je u Noći muzeja u sklopu ciklusa Suvremeni umjetnici u Stalnom postavu MUO.

Na obzoru vitalističke poetike zasnovane na interpretaciji prirodnih oblikotvornih fenomena i procesa ocrtava se i djelokrug Idinih ambijentalnih i prostornih instalacija u Muzeju. Ostvarenje dijaloga umjetnica je interpretirala kroz oblikovanje nekoliko novih prostornih situacija u kojima pomiče granice opažanja koje nalaže horizontalna krivulja izloženih predmeta, omekšava unificiranost zadanog pristupa i mijenja atmosferu aktiviranjem pasivnih zona prostora.
Svaka Idina cjelina zasebna je etapa smanjenog pritiska, predložena posjetiteljima kao postaja potenciranog opažajnog intenziteta u smislu metaforičke oaze i prilike za plodonosnu introspekciju utaženog pogleda. Riječ je o uvođenju tema rasta, nicanja i poniranja, koje u okruženju kulturnog čitanja mijenjaju ruho, otvarajući prostore novim interpretacijama i asocijacijama – osvajanje, nadilaženje, prožimanje.
Sve ovo je blisko vezano uz ideju oprostorenja pogleda koja se nadovezuje na namjeru dematerijalizacije granica, najradikalnije izraženu u ambijentalnoj instalaciji u atriju, čime je naglašen, ali i humaniziran karakter središnje arhitektonske teme muzeja. Polazište je motiv lista biljke ginko, najstarije i najvitalnije biljne vrste, koji doista stanuje na kovanoj ogradi galerije prvog kata u obliku petrificiranog dekorativnog detalja. Uvažavajući konotacije živog fosila rezistentnog na suvremena zagađenja ili svetog stabla u dalekoistočnoj kulturi, Idin list ginka izveden u prozračnoj tkanini rasprostire se unutar arhitektonske šupljine poput raskriljene, sjajne opne, čiju titravu površinu modeliraju i mekani svjetlosni efekti.
Osmišljavanje prostorne muzejske jezgre kao potentne forme u centrifugalnom širenju, nahranjene supstancom svjetla i tek ovlaš povezane obrisima, jasan je izraz autorske inicijative – otvaranja prostora auri. Pitanje o postojanju aure, nevezano uz rasprave o izvorniku i reproduktibilnosti, ovdje smatram relevantnim na subjektivnom nivou kroz aspekt razmatranja jedinstvenosti doživljaja u vrlo elementarnom smislu, kao mjerne jedinice za kvalitetu i kvantitetu ljudskog života.
Umjetnička nakana tako podrazumijeva i proces preobrazbe ili bar prilagodbu posjetitelja ulozi strpljivog i zainteresiranog promatrača. Zbog toga se umjesto uobičajenih legendi kao prateće faktografije izložbe s egzaktnim podacima o nazivu, okolnostima nastanka i datacijom rada, ovdje pojavljuje haiku poezija. Dovedeni u vezu sa site specific radovima u muzejskom prostoru haiku stihovi japanskog pjesnika Matsua Bashoa pridonose osvještavanju osobnih intuitivnih polazišta u kreiranju doživljaja o čemu ovisi realizacija identitetske situacije, prepoznavanja vlastite prirode u specifičnosti trenutka.
Ida Blažičko posjetiteljima je ponudila smisaono i doživljajno artikuliranu organičku dijalektiku koja se ostvaruje kroz pomicanje granica između unutrašnjeg i vanjskog, volumena i prostora – muzeja oko nas i svjetova u nama.

Jasmina Fučkan, kustosica za izložbe Muzeja za umjetnost i obrt

Izložba se može posjetiti do 8. ožujka 2015.

Ida Blažičko (1985., Zagreb) diplomirala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2007. godine, u klasi prof. Stjepana Gračana. Od 2008. godine duže je vrijeme boravila i usavršavala se u Hangzhou u Kini, gdje je na Kineskoj umjetničkoj akademiji doktorirala i nekoliko godina predavala na Odjelu umjetnosti u javnom prostoru. Više o umjetnici na idablazicko.com.

800 x 379

Slike 1-3: Ambijentalne instalacije kiparice Ide Blažičko u Stalnom postavu MUO

Info

RADNO VRIJEME DOMA HDLU (GALERIJE PRSTEN, BAČVA I PM)

utorak – nedjelja: 11 – 19
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU