• Izložba Maria Matokovića - Kontinuitet tišine, Galerija Prsten, 27.8. - 16.9. 2021.

Izložba: Siniša Reberski – MAPIRANJE

HKZ – HRVATSKO SLOVO d.o.o.
Hrvatske bratske zajednice 4, Zagreb

SINIŠA REBERSKI

MAPIRANJE
Druga lica elegantnog svemira
Otvorenje izložbe u utorak 10. ožujka 2015. u 19 sati

Bliski susreti s procesom i rezultatima mapiranja drevno-budućih i daleko-bliskih svjetova

Raznim su ih imenima razni autori nazivali – kozmografija*’, planetosfera, Harmonia Macrocosmica*”; bila su to djela u kojima se još nije definitivno i precizno razdvojila znanost od umjetnosti. I danas ih takvima doživljavamo. I sada, u naše vrijeme, nenadano poput feniksa kojemu smo zaboravili glavno svojstvo, pojavljuju se iznova. Zahvaljujući Siniši Reberskom – koji na priliku drevnih meštara svoju vještinu, precizno rečeno: majstorstvo podiže na višu razinu – oživjele su mape i astronomski atlasi na kojima ozračje znanstvene fantastike povezuje mističnu prošlost s nepoznatim futurističkim daljinama.
Premda je furor poeticus*”’ ovoga uvoda neskriveno potaknut evokacijom renesansnih traktata (kako bih se po analogiji priključio užitku umjetnikove igre), takva pseudo-stilizacija nije u vrijednosnom smislu u suprotnosti s namjerom uvjerene interpretacije koja slijedi…
U strukturnom pogledu jednostavne i stroge kompozicije Siniše Reberskoga iskazuju zavodljivo graciozan ritam kakav se od usklađenih sfera jedino i može očekivati te kolorističku otmjenost iznimne svježine. Autorova nestašno razigrana elegancija odjekuje i u sadržajnom smislu gdje nalazimo istodobno simboličku tradiciju, ali i fiktivnost koja ga je očigledno privukla i potakla na predmetni ciklus (pritom kićeni i dugački naslovi koji prate svaki rad – Vrlo mali sunčev sustav s prikazom nekoliko turbulentnih momenata u njegovoj bližoj povijesti, primjerice – dodatno i vrlo uspješno nadopunjuju dojam). Imitacijom, pak, nepoznatih pisama nekih neznanih ili zaboravljenih jezika, kao i travestijom akvarelnoga papira kojim su dočarane istrošene podloge, u potpunosti uspijeva postići promišljen estetski učinak ravnoteže između hinjene oporosti i delikatnosti osjećaja.
Ovakva ostvarenja nameću još jednu potrebu: da onom već banalnom i dosadnom ponavljanju o akvarelu kao „najtežoj likovnoj disciplini“, koje se sasvim nepotrebno uvriježilo u nas (zapeklo se poput tvrdoglave hrđe), suprotstavimo i istaknemo primjer Siniše Reberskoga kao suverena akvarelista (dobitnika nagrade na zadnjem Hrvatskom trijenalu akvarela) koji u potpunosti postiže individualan i samosvojan izraz primjenom provjerenih, ali i vlastitih metoda.
Nikola Albaneže
*’ Ovdje ne mislim na Kozmografiju kao znanost koja se bavi mapiranjem Svemira, nego na konkretna ostvarenja poput, primjerice, Cosmographiae Nicolausa Germanusa iz 1482.
*” Riječ je o velikom atlasu zvijezda Andreasa Cellariusa iz 1660.
*”’ Furor poeticus (lat.) pjesnički zanos, žar pjesničkog stvaranja; Bratoljub Kljaić, Rječnik stranih riječi, NZMH, Zagreb 1985.

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU