Izložba: Vesna Šantak – Buđenje

NARODNO SVEUČILIŠTE DUBRAVA
GALERIJA VLADIMIR FILAKOVAC
Dubrava 51a, Zagreb

Vesna Šantak
Buđenje

23.3 – 9.4.2015

Vesna Santak - Isus i Juda

BUĐENJE

Slikarica i grafičarka Vesna Šantak rano je definirala vlastiti kreativni put s uporištem u spiritualnoj i meditativnoj sferi umjetnosti kao izraza čistog duha i emocije. Proučavajući religije, filozofije i mitologije raznih kultura, gradila je svoj izričaj temeljen na spiritualnosti i unutarnjim nagnućima, a nota poveznica cijelog opusa je ideja čovjekova jedinstva s Univerzumom i njegova povratka Prirodi. Uvidjevši kako je izvor univerzalne ljubavi u srži svih religija, Vesna je odlučila napraviti izložbu u vrijeme Uskrsa koja slavi samu bit vjere, tj. slavi one ultimativne vrijednosti koje su zajedničke svim religijama: bezuvjetna ljubav, mir, suosjećanje, tolerancija, prihvaćanje, opraštanje… Kako je suvremena materijalistički i tehnološki orijentirana civilizacija izgubila vezu s prirodom i duhovnošću, Vesna ju je pokušala vratiti barem na tren ovom izložbom, naglašavajući upravo te osnovne vrijednosti koje Uskrs promiče.
Uskrs je misterij Života i Smrti u kojemu se dodiruju ljudsko i božansko, najveći je katolički blagdan koji slavi Isusovo uskrsnuće i vječni život; kao pojam, Uskrs nije samo vezan uz kršćanstvo, već je simbol transcendencije ljudske svijesti u svim kulturama i vjerovanjima; on označava gašenje svega što bismo trebali nadići da bismo uskrsnuli u višoj svijesti samospoznaje, u jedinstvu s božanskim. Slavljenje Uskrsa je poziv i na naše buđenje, naše osobno uskrsnuće, a te snažne porukeVesna je pokušala prenijeti svojim osebujnim radovima.
Druga konstanta u Vesninu slikarstvu je snažan, neobuzdani, često iracionalan kolorit, koji je osnovni gradbeni element i ključni nosilac izraza cijelog njezinog opusa. U nekim radovima ovog ciklusa kolorit je oplemenjen naglašenim poentilističkim potezom čime se sugerira nematerijalan, transcendentni karakter ove tematike.Tako u slici Blistanje Krist doslovno sjaji te zrači gotovo opipljivom nadljudskom energijom koja se još više pojačava apstraktnom, točkastom, narančastom pozadinom. Simbolika grijeha i zla odlično je izražena tirkiznozelenim Judinim licem u Judinu poljupcu. Dominantna krvavocrvena boja u slici Kristovo srce simbolizira svu dramu samog čina žrtve, a u Vesninoj interpretaciji lik Krista predstavlja sve nas koji se u vlastitom buđenju i transcendenciji stapamo u Jedno u apsolutnoj Ljubavi. Pejzažna Molitva na Maslinskoj gori silovito se uzdiže poput orkana u kružnom kretanju kojeg potiče mentalna snaga Isusove molitve.
Vesna se i ovom zložbom dokazala kao vrsna i samosvojna slikarica snažnih kolorističkih apetita i intrigantnog pristupa temi. Konceptualni okvir na temu Uskrsa uspješno je povezala s univerzalnim buđenjem ljudske svijesti, buđenjem novog Čovjeka vođenog duhovnošću, a snažnim koloritom naglasila je radost i otpimizam novog stvaranja.

Ivana Gabrić

Vesna Šantak rođena je 1969. godine u Zagrebu. Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu završila je 1998. godine u klasi profesora Frane Para, Odjel grafike (smjer slikar-grafičar). Osim slikarstvom i kiparstvom, umjetnica se bavi plesom, eksperimentalnim teatrom, ilustriranjem i pedagoškim radom. Autorica je i voditeljica programa i projekata likovnih i plesnih radionica za djecu i odrasle od 1998.godine. Izlaže na samostalnim i skupnim izložbama od 1995. godine. Do sada se predstavila na 18 samostalnih, 54 skupnih izložbi i održala 13 plesnih performanca u Hrvatskoj i inozemstvu. Slike i skulpture nalaze joj se kod privatnih kolekcionara i ljubitelja umjetnosti u Hrvatskoj i inozemstvu. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika od 1999., Academie Moderne od 2000., Punkta od 2001. i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika od 2004. godine. Dobitnica je posebne nagrade publike na DAAK-u 2005. godine u Koprivnici.

Info

Cijene ulaznica za manifestaciju 6. bijenale slikarstva

30 kn Pojedinačna ulaznica
20 kn Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)
20 kn Pojedinačna grupna ulaznica (2)
15 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (3)
60 kn Obiteljska ulaznica (4)
15 kn Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)

GRATIS za redovite članove udruženja HDLU, AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ te studente ALU i studente FF smjera PUM, EKA ili MUZ, učenike ŠPUD (uz predočenje važećih isprava), osobe s invaliditetom, djecu mlađu od 6 godina

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.

Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

Ulaznice sadrže 25% PDV.

(1) uz predočenje važeće isprave
(2) za grupe s više od pet osoba
(3) za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice
(4) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina
(5) cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis

 
RADNO VRIJEME DOMA HDLU (GALERIJE PRSTEN, BAČVA I PM)

utorak – nedjelja : 11 – 19
ponedjeljkom i praznikom ( 1. i 18.11.) zatvoreno.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe


 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU