Izložba: Vesna Šantak – Buđenje

NARODNO SVEUČILIŠTE DUBRAVA
GALERIJA VLADIMIR FILAKOVAC
Dubrava 51a, Zagreb

Vesna Šantak
Buđenje

23.3 – 9.4.2015

Vesna Santak - Isus i Juda

BUĐENJE

Slikarica i grafičarka Vesna Šantak rano je definirala vlastiti kreativni put s uporištem u spiritualnoj i meditativnoj sferi umjetnosti kao izraza čistog duha i emocije. Proučavajući religije, filozofije i mitologije raznih kultura, gradila je svoj izričaj temeljen na spiritualnosti i unutarnjim nagnućima, a nota poveznica cijelog opusa je ideja čovjekova jedinstva s Univerzumom i njegova povratka Prirodi. Uvidjevši kako je izvor univerzalne ljubavi u srži svih religija, Vesna je odlučila napraviti izložbu u vrijeme Uskrsa koja slavi samu bit vjere, tj. slavi one ultimativne vrijednosti koje su zajedničke svim religijama: bezuvjetna ljubav, mir, suosjećanje, tolerancija, prihvaćanje, opraštanje… Kako je suvremena materijalistički i tehnološki orijentirana civilizacija izgubila vezu s prirodom i duhovnošću, Vesna ju je pokušala vratiti barem na tren ovom izložbom, naglašavajući upravo te osnovne vrijednosti koje Uskrs promiče.
Uskrs je misterij Života i Smrti u kojemu se dodiruju ljudsko i božansko, najveći je katolički blagdan koji slavi Isusovo uskrsnuće i vječni život; kao pojam, Uskrs nije samo vezan uz kršćanstvo, već je simbol transcendencije ljudske svijesti u svim kulturama i vjerovanjima; on označava gašenje svega što bismo trebali nadići da bismo uskrsnuli u višoj svijesti samospoznaje, u jedinstvu s božanskim. Slavljenje Uskrsa je poziv i na naše buđenje, naše osobno uskrsnuće, a te snažne porukeVesna je pokušala prenijeti svojim osebujnim radovima.
Druga konstanta u Vesninu slikarstvu je snažan, neobuzdani, često iracionalan kolorit, koji je osnovni gradbeni element i ključni nosilac izraza cijelog njezinog opusa. U nekim radovima ovog ciklusa kolorit je oplemenjen naglašenim poentilističkim potezom čime se sugerira nematerijalan, transcendentni karakter ove tematike.Tako u slici Blistanje Krist doslovno sjaji te zrači gotovo opipljivom nadljudskom energijom koja se još više pojačava apstraktnom, točkastom, narančastom pozadinom. Simbolika grijeha i zla odlično je izražena tirkiznozelenim Judinim licem u Judinu poljupcu. Dominantna krvavocrvena boja u slici Kristovo srce simbolizira svu dramu samog čina žrtve, a u Vesninoj interpretaciji lik Krista predstavlja sve nas koji se u vlastitom buđenju i transcendenciji stapamo u Jedno u apsolutnoj Ljubavi. Pejzažna Molitva na Maslinskoj gori silovito se uzdiže poput orkana u kružnom kretanju kojeg potiče mentalna snaga Isusove molitve.
Vesna se i ovom zložbom dokazala kao vrsna i samosvojna slikarica snažnih kolorističkih apetita i intrigantnog pristupa temi. Konceptualni okvir na temu Uskrsa uspješno je povezala s univerzalnim buđenjem ljudske svijesti, buđenjem novog Čovjeka vođenog duhovnošću, a snažnim koloritom naglasila je radost i otpimizam novog stvaranja.

Ivana Gabrić

Vesna Šantak rođena je 1969. godine u Zagrebu. Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu završila je 1998. godine u klasi profesora Frane Para, Odjel grafike (smjer slikar-grafičar). Osim slikarstvom i kiparstvom, umjetnica se bavi plesom, eksperimentalnim teatrom, ilustriranjem i pedagoškim radom. Autorica je i voditeljica programa i projekata likovnih i plesnih radionica za djecu i odrasle od 1998.godine. Izlaže na samostalnim i skupnim izložbama od 1995. godine. Do sada se predstavila na 18 samostalnih, 54 skupnih izložbi i održala 13 plesnih performanca u Hrvatskoj i inozemstvu. Slike i skulpture nalaze joj se kod privatnih kolekcionara i ljubitelja umjetnosti u Hrvatskoj i inozemstvu. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika od 1999., Academie Moderne od 2000., Punkta od 2001. i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika od 2004. godine. Dobitnica je posebne nagrade publike na DAAK-u 2005. godine u Koprivnici.

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU