Osamdesete – slatka dekadencija postmoderne: Poziv na tribinu

Zadovoljstvo nam je pozvati vas na TRIBINU: Quorum – 30 godina razlike koja će se održati u utorak, 28. travnja 2015. u 19:00 sati u Klubu HDLU, Dom HDLU, Trg žrtava fašizma 16, Zagreb.

Na tribini Quorum – 30 godina razlike govorit će urednici tog časopisa Branko Čegec i Miroslav Mićanović te književni znanstvenik Tvrko Vuković. Razgovor će voditi Krešimir Bagić.

U kompleksnom književnom polju osamdesetih nezaobilazno mjesto artikulacije nove literarne senzibilnosti i promocije novog naraštaja pisaca bio je časopis Quorum. Prvi broj Quoruma pojavio se prije točno trideset godina – 1985. Od samoga početka časopis je postavljen intermedijalno, tj. funkcionira kao susretište različitih umjetničkih praksi, kao prostor u kojemu se dodiruju i komuniciraju književnost, glazba, likovnost, film, kritika i teorija umjetnosti. Časopis prati istoimena biblioteka koja pokazuje da su pripadnici tadašnjeg naraštaja ponajviše pisali poeziju, kratku priču, kritiku i esejistiku.

Autori okupljeni oko Quoruma inzistirali su na razlikama, često ponavljali da ih spaja ono što ih razdvaja, da je časopis mjesto supostojanja različitih iskustava, koncepata, poetika i stilova. Poslije je tu strast razlike Tvrtko Vuković u naslovu svoje knjige duhovito sažeo u paradoksalnu tvrdnju – Svi kvorumaši znaju da nisu kvorumaši.

Za razliku od drugih časopisa kojima je prva namjera bila afirmirati novu generaciju pisaca, Quorum je nastavio izlaziti i nakon što su se kvorumaši afirmirali. Pritom je, zadržavajući svoj prepoznatljivi profil, otvarao prostor iskustvima i interesima mlađih autora te izazovima drukčijih vremena i konteksta.

Pozivnica_Tribina knjizevnost

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

Tijekom trajanja izložbe Murtić 100 do 18.7.2021. radno vrijeme je od ponedjeljka do nedjelje od 11 do 21h

Redovno radno vrijeme nakon 18.7.2021.:
srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU