Đuro Seder, Retrospektiva, 1953–2015.

seder-retro

Moderna Galerija

A. Hebranga 1, Zagreb

Đuro Seder, Retrospektiva, 1953–2015.

7. svibnja – 7. lipnja 2015.

Otvorenje u četvrtak, 7. svibnja 2015.  u 19. sati

Izložba slikara, po sebi i u sebi, Đure Sedera (Zagreb, 1927) u Modernoj galeriji zamišljena je kao prva cjelovita retrospektiva jednog od najvažnijih hrvatskih slikara moderne, postmoderne i suvremene umjetnosti.
Svjedok hrvatske povijesti umjetnosti od pedesetih godina dvadesetog stoljeća do danas i u respektabilnoj mudroj dobi još je stvaralački aktivan.
Izložba je zamišljena kao intimna ispovjedna forma umjetnika u svim razdobljima njegova djelovanja, ali i svjedočanstvo sublimiranoga duha epohe na uzorku više od stotinu i pedeset djela, ulja na platnu, radova na papiru i grafika, nastalih između 1953. i 2015.
Bit će izložene umjetnikove slike nastale odmah po završetku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu 1951. (Antun Mezdjić, specijalka – Marino Tartaglia), kao i antologijski radovi iz vremena autorova djelovanja u pretkonceptualnoj  underground grupi Gorgona (1959–1966); od nemogućnosti do mogućnosti slike i Nove slike (1981), manje poznatih lucidnih magritovskih slika, rijetko viđenih crteža sederovske geometrije, kao i Sederovih osobnih razgovora s Bogom – odnosa pojedinca prema nečemu što on živi, stvara i osjeća kao božansko – koji određuju duhovno i umjetničko zrenje autora sve do sederovskog ekspresionizma začeta devedesetih godina dvadesetog stoljeća, kao i autoironičnih i zdravo-humornih, ponekad i radosnih autoportreta starog divljeg (od 2007) te posve novih slika.
Sublimirana u respektabilnom stilskom i tipološkom rasponu, povijest slikara Đure Sedera i povijest njegova djela postaje dio povijesti duha jedne kulture, s mnoštvom vizualnih kataliziranih znakova koji korijenje imaju u crnim slikama i njihovim izvedenicama, stablo u varijacijama ponekad zagonetna ludizma, slikama o čovjeku, panteizmu i ljepoti prirode, angažiranoga i u brojnima varijacijama ostvarenoga neoekspresionističkoga, totalnoga slikarstva, a krošnju u Suncu i Bogu.

Uz radove iz fundusa Moderne galerije, za ovu prigodu tu su radovi posuđeni iz Sederova atelijera, kao i iz mnogih hrvatskih muzeja i galerija te privatnih zbirki.

Inovativan likovni postav izložbe uključuje projekcije filmova o umjetniku, a dodatni program uz izložbu i niz muzejsko-pedagoških događanja, vodstva i radionice za djecu i mlade te predavanja o pojedinim segmentima slikarova opusa uz vrsne goste predavače. Izložbu prati bogato ilustriran katalog s uvodnim tekstom uglednoga povjesničara umjetnosti i dugogodišnjega kustosa Moderne galerije, profesora Zdenka Rusa, kao i sa studijom autora izložbe Željka Marciuša, višega kustosa Moderne galerije, voditelja zbirke slikarstva od 1945. do danas, koji niz godina istražuje i obrađuje hrvatsko slikarstvo i druge medije prve i druge polovice dvadesetog stoljeća, kao i recentnu suvremenu umjetnost. Katalog je uredila profesorica Biserka Rauter Plančić, ravnateljica Moderne galerije, a vizualni identitet i postav izložbe potpisuje Studio Rašić (Ante Rašić, Vedrana Vrabec i Marko Rašić). Fotografije je snimio Goran Vranić, uz fotografije iz dokumentacije Moderne galerije, kao i drugih ustanova i zbiraka.

Željko Marciuš

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU