Đuro Seder, Retrospektiva, 1953–2015.

seder-retro

Moderna Galerija

A. Hebranga 1, Zagreb

Đuro Seder, Retrospektiva, 1953–2015.

7. svibnja – 7. lipnja 2015.

Otvorenje u četvrtak, 7. svibnja 2015.  u 19. sati

Izložba slikara, po sebi i u sebi, Đure Sedera (Zagreb, 1927) u Modernoj galeriji zamišljena je kao prva cjelovita retrospektiva jednog od najvažnijih hrvatskih slikara moderne, postmoderne i suvremene umjetnosti.
Svjedok hrvatske povijesti umjetnosti od pedesetih godina dvadesetog stoljeća do danas i u respektabilnoj mudroj dobi još je stvaralački aktivan.
Izložba je zamišljena kao intimna ispovjedna forma umjetnika u svim razdobljima njegova djelovanja, ali i svjedočanstvo sublimiranoga duha epohe na uzorku više od stotinu i pedeset djela, ulja na platnu, radova na papiru i grafika, nastalih između 1953. i 2015.
Bit će izložene umjetnikove slike nastale odmah po završetku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu 1951. (Antun Mezdjić, specijalka – Marino Tartaglia), kao i antologijski radovi iz vremena autorova djelovanja u pretkonceptualnoj  underground grupi Gorgona (1959–1966); od nemogućnosti do mogućnosti slike i Nove slike (1981), manje poznatih lucidnih magritovskih slika, rijetko viđenih crteža sederovske geometrije, kao i Sederovih osobnih razgovora s Bogom – odnosa pojedinca prema nečemu što on živi, stvara i osjeća kao božansko – koji određuju duhovno i umjetničko zrenje autora sve do sederovskog ekspresionizma začeta devedesetih godina dvadesetog stoljeća, kao i autoironičnih i zdravo-humornih, ponekad i radosnih autoportreta starog divljeg (od 2007) te posve novih slika.
Sublimirana u respektabilnom stilskom i tipološkom rasponu, povijest slikara Đure Sedera i povijest njegova djela postaje dio povijesti duha jedne kulture, s mnoštvom vizualnih kataliziranih znakova koji korijenje imaju u crnim slikama i njihovim izvedenicama, stablo u varijacijama ponekad zagonetna ludizma, slikama o čovjeku, panteizmu i ljepoti prirode, angažiranoga i u brojnima varijacijama ostvarenoga neoekspresionističkoga, totalnoga slikarstva, a krošnju u Suncu i Bogu.

Uz radove iz fundusa Moderne galerije, za ovu prigodu tu su radovi posuđeni iz Sederova atelijera, kao i iz mnogih hrvatskih muzeja i galerija te privatnih zbirki.

Inovativan likovni postav izložbe uključuje projekcije filmova o umjetniku, a dodatni program uz izložbu i niz muzejsko-pedagoških događanja, vodstva i radionice za djecu i mlade te predavanja o pojedinim segmentima slikarova opusa uz vrsne goste predavače. Izložbu prati bogato ilustriran katalog s uvodnim tekstom uglednoga povjesničara umjetnosti i dugogodišnjega kustosa Moderne galerije, profesora Zdenka Rusa, kao i sa studijom autora izložbe Željka Marciuša, višega kustosa Moderne galerije, voditelja zbirke slikarstva od 1945. do danas, koji niz godina istražuje i obrađuje hrvatsko slikarstvo i druge medije prve i druge polovice dvadesetog stoljeća, kao i recentnu suvremenu umjetnost. Katalog je uredila profesorica Biserka Rauter Plančić, ravnateljica Moderne galerije, a vizualni identitet i postav izložbe potpisuje Studio Rašić (Ante Rašić, Vedrana Vrabec i Marko Rašić). Fotografije je snimio Goran Vranić, uz fotografije iz dokumentacije Moderne galerije, kao i drugih ustanova i zbiraka.

Željko Marciuš

Info

Cijene ulaznica za manifestaciju 6. bijenale slikarstva

30 kn Pojedinačna ulaznica
20 kn Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)
20 kn Pojedinačna grupna ulaznica (2)
15 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (3)
60 kn Obiteljska ulaznica (4)
15 kn Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)

GRATIS za redovite članove udruženja HDLU, AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ te studente ALU i studente FF smjera PUM, EKA ili MUZ, učenike ŠPUD (uz predočenje važećih isprava), osobe s invaliditetom, djecu mlađu od 6 godina

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.

Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

Ulaznice sadrže 25% PDV.

(1) uz predočenje važeće isprave
(2) za grupe s više od pet osoba
(3) za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice
(4) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina
(5) cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis

 
RADNO VRIJEME DOMA HDLU (GALERIJE PRSTEN, BAČVA I PM)

utorak – nedjelja : 11 – 19
ponedjeljkom i praznikom ( 1. i 18.11.) zatvoreno.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU