IZLOŽBA: CRTANI ROMANI ŠOU

OSAMNAESTI CRŠ DOVODI U ZAGREB VELIKANE SVJETSKE STRIP SCENE

DOM HDLU

zagor

18. izdanje međunarodnog festivala Crtani romani šou održat će se od 15. do 17. svibnja u Domu hrvatskih likovnih umjetnika (HDLU, Trg žrtava fašizma 16), a ugostit će, kao i svake godine, neka od najzvučnijih imena iz svijeta stripa. Svi ljubitelji stripa će i ove godine imati priliku uživati u bogatom programu festivala koji ove godine, po prvi puta, spaja sedmu i devetu umjetnosti pa će se tako dio sadržaja odvijati u Kinu Grič.

Radno vrijeme – HDLU:
15.05. petak – 13:00 – 22:00h
16.05. subota – 10:00 – 22.00h
17.05. nedjelja – 10:00 – 18:00h

Crtani romani šou i ove će godine ugostiti zvučna imena iz svijeta stripa pa će se tako publici predstaviti Pierre Alary (Belladonna, Silas Corey), Didier Pasamonik (teoretičar, kustos i urednik), Goran Parlov (Tex, Punisher, Starlight), Milorad Vicanović – Maza (Divlji vjetar, Jour J, Lady Spitfire, Wunderwaffen, Distractions), Daniele Bigliardo (Dylan Dog), Fabio Celloni (Dylan Dog, Brad Barron), Mauro Laurenti (Zagor), Eleonora Lola Airaghi (Dylan Dog, Legs Weaver) i Francis Valles (Gospodari ječma). Kao posebnog gosta treba izdvojiti veličanstvenog Alfonsa Fonta (Tex, Clarke i Kubrick, Priče iz nesavršene budućnosti, Jon Rohner), kultno ime devete umjetnosti, iznimnog crtača koji je utjecao na brojne generacije mlađih kolega, kako u Hrvatskoj tako i diljem svijeta. Autori će se tijekom festivala družiti s publikom, crtati i potpisivati svoje radove, sudjelovati na tribinama, a osim toga, publika će moći prisustvovati i raznim predavanjima i promocijama.

Cijelo vrijeme trajanja festivala u galeriji Bačva odvijat će se sajam stripova, koji svoja vrata otvara u petak, 15.05. u 13:00 h. Na sajmu će izdavači predstaviti svoja najnovija izdanja i na taj način omogućiti publici godišnji pregled produkcije stripa u Hrvatskoj, a bit će moguće nabaviti i inozemna izdanja.

Svečano otvorenje festivala i čak četiri izložbe predviđeno je isti dan u 20:00 h u Galeriji Prsten. Okosnicu otvorenja čini izložba Dylan Dog – Ljepota tmine“, posvećena omiljenom detektivu noćnih mora, uz kojeg su odrasle generacije, kojeg će u svojim originalnim interpretacijama predstaviti talijanski strip autori Daniele Bigliardo, Lola Airaghi i Fabio Celoni. Izložba će biti postavljena u Galeriji Prsten i bit će otvorena cijelo vrijeme trajanja festivala. Uz fantastičnog  Dylana Doga, nastavljamo tradiciju od prošle godine i u okviru izložbe „Made in Cro vol. 2“ pažnju posvećujemo hrvatskoj strip sceni i domaćem strip tržištu. Uz izložbu domaćih autora posjetitelji će imati prilike razgledati i izložbu originalnih radova svjetskih velikana stripa Franscisa Vallesa, Alfonsa Fonta, Milorada Vicanovića Maze i Maura Laurentija. Gospodin Pasamonik će imati posebnu ulogu na festivalu te će uz predavanja djelovati i u ulozi urednika i pregledavati radove domaćih crtača koji se žele probiti u svijetu stripa.

Uz te tri izložbe organizirali smo i jednu, za ove prostore neuobičajenu, izložbu figurica po motivima filma i stripa, u sklopu koje će posjetitelji imati priliku vidjeti prekrasne skulpture i figurice poznatih likova iz pop kulture, poput Terminatora, Batmana, Wolverinea, Indiane Jonesa i niza drugih u svoj njihovoj trodimenzionalnoj raskoši.

Ove smo godine pripremili prave poslastice upravo za naše najmlađe posjetitelje: već uhodani natječaj za buduće zvijezde hrvatskog stripa do 15 godina starosti, „Mladi lav“, koji je ove godine održan na temu „Dvorac“. Odlukom stručnog žirija ovogodišnje pobjednice starosne skupine od 11-15 godina su Mirta Vrkić i Tea Basrak. Pobjednici u kategoriji do deset godine starosti su Lea Župan, Lucija Sever, Lucija Ivačić te Matej Marković. Nagrade za sudjelovanje dobili su i Mirza Mujkić, Patricija Čivrag, Ivor Musulin, Gabriela Maljevac, Vilim Hrupelj, Roko Levačić i Dario Muretić. Nagrade će biti podijeljene 16. svibnja u Galeriji Prsten (HDLU) od 18:45-19:00 h, a radovi nagrađenih mladih autora bit će izloženi u galeriji.

Osim toga, pripremili smo i Erste školu crtanja stripa koja će se održavati dva dana festivala te CRŠ šminkeraj, u sklopu kojeg će tim vizažistica na licu mjesta svako dijete pretvarati u omiljenog super junaka. A da bi u festivalu jednako uživali i njihovi roditelji pobrinuli smo se kroz CRŠ igraonicu – festival za mamu i tatu, organiziranu igraonicu u sklopu koje će se djeca moći igrati sa strip figuricama i igračkama, a sve pod budnim okom naših teta čuvalica. Kostimirani strip junaci moći će se i ove godine natjecati za titulu najboljeg u sklopu B.netovog cosplay natječaja, a nagrade će se dodijeliti u subotu u 20 h.

Na dan otvorenja, u 19 h u Ćirilometdoskoj, predviđena je promocija knjige “Fratri bosanski u stripu’’ autora fra Tomislava Brkovića i Marka Dješke, strip crtača. Knjiga je doživjela veliki uspjeh kod publike i pobrala simpatije kritičara, upravo zbog stapanja sakralnog i duhovitog u opisu zgoda fratra u izdanju stripa.

U kinu Grič će se paralelno s programom u HDLU od 17:00 do 0:00 h održavati Revija Super Filmova pa će svi zaljubljenici u film doći na svoje i imat će priliku pogledati recentne filmove nastale po stripu. Filmovi dječjeg programa u 17 h biti će sinkronizirani na hrvatski, a filmovi u 19.30 h i 22 h bit će prikazani s hrvatskim ili engleskim podnaslovima.

Nakon Revije Super filmova svakog dana u Kinu Grič s početkom u 22 h za ugodnu atmosferu na festivalskom tulumu pobrinut’ će se DJ Jalsha, Anto Anto i DJ Hlad te omogućiti posjetiteljima da se dobro zabave i rasplešu uz hitove skoro svih vrsta glazbe.

Ulaz na sve programe u sklopu 18. CRŠ-a besplatan je. Više informacija o festivalu i detaljan program dostupni su na FB stranici @Crtani romani šou ili na web-stranici http://www.crsfestival.com/.

Info

Cijene ulaznica za manifestaciju 6. bijenale slikarstva

30 kn Pojedinačna ulaznica
20 kn Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)
20 kn Pojedinačna grupna ulaznica (2)
15 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (3)
60 kn Obiteljska ulaznica (4)
15 kn Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)

GRATIS za redovite članove udruženja HDLU, AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ te studente ALU i studente FF smjera PUM, EKA ili MUZ, učenike ŠPUD (uz predočenje važećih isprava), osobe s invaliditetom, djecu mlađu od 6 godina

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.

Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

Ulaznice sadrže 25% PDV.

(1) uz predočenje važeće isprave
(2) za grupe s više od pet osoba
(3) za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice
(4) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina
(5) cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis

 
RADNO VRIJEME DOMA HDLU (GALERIJE PRSTEN, BAČVA I PM)

utorak – nedjelja : 11 – 19
ponedjeljkom i praznikom ( 1. i 18.11.) zatvoreno.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe


 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU