Izložba: Ljubica Buble Dragojević i Nikolina Ivezić – Ciklus Jedan na jedan – Galerija umjetnina Split

Galerija umjetnina
Ulica kralja Tomislava 15, Split

LJUBICA BUBLE DRAGOJEVIĆ
NIKOLINA IVEZIĆ

Ciklus Jedan na jedan

Utorak, 19.5.2015.  20:00


Kustosi: Mladen Lučić, Iris Slade

Na dvanaestoj izložbi ciklusa Jedan na jedan u Galeriji umjetnina izlažu trogirska kiparica Ljubica Buble Dragojević i zagrebačka slikarica, kiparica i ilustratorica Nikolina Ivezić. Na prvi pogled mogli bismo reći da svaka ima svoju umjetničku nišu i svoju publiku. Radovi Buble Dragojević su uglavnom intimistički, dok su radovi Nikoline Ivezić provokativni, ironični i društveno angažirani. Riječ je, dakle, o umjetnicama koje različito promišljaju i manifestiraju svoju osobnu i umjetničku poziciju.
Ljubica Buble Dragojević
Čvrsto ukotvljena u figuraciju, umjetnica kipareći stalno nadograđuje vlastiti refugij, nalazeći mjesta za ljude i za svece, biljke i životinje. Realizirala je različite tematske cikluse, od portreta osobitih žena, brodova, koza, stabala, mačaka, kao i ciklus posvećen Bogorodici s Djetetom. Oblikovanje redovito pokreću emocije, i dobre i gorke, i kao takve ugrađene su u krhku strukturu forme i utisnute u ekspresivnu površinu kipa. Glavnina opusa izvedena je u gipsu uz potporu žice, kudjelje, novinskog papira te različitih pigmenata u pojedinim radovima. Promišljajući zadani prostor u korelaciji s vlastitim djelima, umjetnica se odlučila za izlaganje animalističkih i floralnih skulptura iz dosadašnjeg opusa te recentnog ciklusa ptica i životinja, nazvanog Braća i sestre Sv. Franje. Pored već dobro znanih Mačaka, Koza i Stabala (1998. – 2002.), tu su i najnoviji radovi nastali povodom aktualne izložbe. Kao i kod ranijih realizacija, njihovi nazivi označavaju upravo to što predstavljaju: Koza, Pivac, Kokoš, Paun, Tetrijeb, Ptica, Gudin. Oni odražavaju svojevrsnu autoričinu „pomirdbu sa svijetom“. Bez obzira o kakvim je pokretačkim emocijama riječ, Ljubica Buble Dragojević stvara skulpturu za promatranje i uživanje, za iznenađenje i za ushit.
(Kustosica: Iris Slade)

Nikolina Ivezić
Služeći se, još od začetka svog umjetničkog izričaja svojevrsnom suvremenom inačicom Pop-arta, autorica je kreirala osobni i nadasve osebujni likovni jezik kojim je život ulice, fenomene današnje malograđanštine, jeftini konzumerizam, odnosno devijacije suvremenog potrošačkog društva, transponirala na slikarsku plohu. Kažem plohu, a ne platno, jer se Nikolina uglavnom služi tehnikom obojenog kaširanog stiropora s apliciranim limenim pločicama. Dvije nove serije slika, iako izvedene autoričinom prepoznatljivom slikarskom manirom baziranom na brzom i namjerno lošem, bolje rečeno nehajnom crtežu, pružaju potpuno drugačiju atmosferu od one na koju smo naučeni da zrači iz Nikolininih slika. Radi se o dvije serije koje uvjetno možemo nazvati crnom i crvenom. Crvena serija govori o intimi žene, o njenim osobnim, dosadnim ali uobičajenim postupcima. Autobiografska serija crnih slika gotovo je skicozno rađena, a opisuje neugodne događaje koji se gomilaju jedan na drugi. Između tih serija nalazi se Zid srama na kojem Nikolina kredom ispisuje tko joj je i koliko dužan, a poziva i posjetitelje izložbe da joj se u tome pridruže. Nikolina ovom izložbom javno prostire osobnu priču koja je gotovo identična nekim životnim iskustvima posjetitelja izložbe.
(Kustos: Mladen Lučić)

Ljubica Buble Dragojević rođena je 1960. u Splitu, gdje je 1979. završila Školu likovnih umjetnosti. Diplomirala je 1984. kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Branka Ružića. Od 1984. živi i radi u Trogiru.

Nikolina Ivezić rođena je 1970. u Zagrebu. Diplomirala je 1998. Nastavnički smjer na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, u klasi prof. Eugena Kokota. Izlagala je na 50-ak samostalnih izložbi. Dobitnica je 2 nagrade. Živi i radi u Zagrebu.

Reprodukcije:

1. Ljubica Buble Dragojević, Pivac, 2015. (snimak: Robert Matić)
2. Nikolina Ivezić, Obavijest o ovrsi kuće, 2014. (snimak: Robert Matić)

Organizacija izložbe potpomognuta je sredstvima Grada Splita, Služba za kulturu, umjetnost i staru gradsku jezgru i Ministarstvo kulture RH.

Izložba je otvorena do 21.6.2015.

radno vrijeme
utorak – petak 10:00 – 18:00
subota – nedjelja  10:00 – 14:00
ponedjeljkom zatvoreno

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU