Izložba: Ljubica Buble Dragojević i Nikolina Ivezić – Ciklus Jedan na jedan – Galerija umjetnina Split

Galerija umjetnina
Ulica kralja Tomislava 15, Split

LJUBICA BUBLE DRAGOJEVIĆ
NIKOLINA IVEZIĆ

Ciklus Jedan na jedan

Utorak, 19.5.2015.  20:00


Kustosi: Mladen Lučić, Iris Slade

Na dvanaestoj izložbi ciklusa Jedan na jedan u Galeriji umjetnina izlažu trogirska kiparica Ljubica Buble Dragojević i zagrebačka slikarica, kiparica i ilustratorica Nikolina Ivezić. Na prvi pogled mogli bismo reći da svaka ima svoju umjetničku nišu i svoju publiku. Radovi Buble Dragojević su uglavnom intimistički, dok su radovi Nikoline Ivezić provokativni, ironični i društveno angažirani. Riječ je, dakle, o umjetnicama koje različito promišljaju i manifestiraju svoju osobnu i umjetničku poziciju.
Ljubica Buble Dragojević
Čvrsto ukotvljena u figuraciju, umjetnica kipareći stalno nadograđuje vlastiti refugij, nalazeći mjesta za ljude i za svece, biljke i životinje. Realizirala je različite tematske cikluse, od portreta osobitih žena, brodova, koza, stabala, mačaka, kao i ciklus posvećen Bogorodici s Djetetom. Oblikovanje redovito pokreću emocije, i dobre i gorke, i kao takve ugrađene su u krhku strukturu forme i utisnute u ekspresivnu površinu kipa. Glavnina opusa izvedena je u gipsu uz potporu žice, kudjelje, novinskog papira te različitih pigmenata u pojedinim radovima. Promišljajući zadani prostor u korelaciji s vlastitim djelima, umjetnica se odlučila za izlaganje animalističkih i floralnih skulptura iz dosadašnjeg opusa te recentnog ciklusa ptica i životinja, nazvanog Braća i sestre Sv. Franje. Pored već dobro znanih Mačaka, Koza i Stabala (1998. – 2002.), tu su i najnoviji radovi nastali povodom aktualne izložbe. Kao i kod ranijih realizacija, njihovi nazivi označavaju upravo to što predstavljaju: Koza, Pivac, Kokoš, Paun, Tetrijeb, Ptica, Gudin. Oni odražavaju svojevrsnu autoričinu „pomirdbu sa svijetom“. Bez obzira o kakvim je pokretačkim emocijama riječ, Ljubica Buble Dragojević stvara skulpturu za promatranje i uživanje, za iznenađenje i za ushit.
(Kustosica: Iris Slade)

Nikolina Ivezić
Služeći se, još od začetka svog umjetničkog izričaja svojevrsnom suvremenom inačicom Pop-arta, autorica je kreirala osobni i nadasve osebujni likovni jezik kojim je život ulice, fenomene današnje malograđanštine, jeftini konzumerizam, odnosno devijacije suvremenog potrošačkog društva, transponirala na slikarsku plohu. Kažem plohu, a ne platno, jer se Nikolina uglavnom služi tehnikom obojenog kaširanog stiropora s apliciranim limenim pločicama. Dvije nove serije slika, iako izvedene autoričinom prepoznatljivom slikarskom manirom baziranom na brzom i namjerno lošem, bolje rečeno nehajnom crtežu, pružaju potpuno drugačiju atmosferu od one na koju smo naučeni da zrači iz Nikolininih slika. Radi se o dvije serije koje uvjetno možemo nazvati crnom i crvenom. Crvena serija govori o intimi žene, o njenim osobnim, dosadnim ali uobičajenim postupcima. Autobiografska serija crnih slika gotovo je skicozno rađena, a opisuje neugodne događaje koji se gomilaju jedan na drugi. Između tih serija nalazi se Zid srama na kojem Nikolina kredom ispisuje tko joj je i koliko dužan, a poziva i posjetitelje izložbe da joj se u tome pridruže. Nikolina ovom izložbom javno prostire osobnu priču koja je gotovo identična nekim životnim iskustvima posjetitelja izložbe.
(Kustos: Mladen Lučić)

Ljubica Buble Dragojević rođena je 1960. u Splitu, gdje je 1979. završila Školu likovnih umjetnosti. Diplomirala je 1984. kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Branka Ružića. Od 1984. živi i radi u Trogiru.

Nikolina Ivezić rođena je 1970. u Zagrebu. Diplomirala je 1998. Nastavnički smjer na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, u klasi prof. Eugena Kokota. Izlagala je na 50-ak samostalnih izložbi. Dobitnica je 2 nagrade. Živi i radi u Zagrebu.

Reprodukcije:

1. Ljubica Buble Dragojević, Pivac, 2015. (snimak: Robert Matić)
2. Nikolina Ivezić, Obavijest o ovrsi kuće, 2014. (snimak: Robert Matić)

Organizacija izložbe potpomognuta je sredstvima Grada Splita, Služba za kulturu, umjetnost i staru gradsku jezgru i Ministarstvo kulture RH.

Izložba je otvorena do 21.6.2015.

radno vrijeme
utorak – petak 10:00 – 18:00
subota – nedjelja  10:00 – 14:00
ponedjeljkom zatvoreno

Info

Cijene ulaznica za manifestaciju 6. bijenale slikarstva

30 kn Pojedinačna ulaznica
20 kn Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)
20 kn Pojedinačna grupna ulaznica (2)
15 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (3)
60 kn Obiteljska ulaznica (4)
15 kn Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)

GRATIS za redovite članove udruženja HDLU, AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ te studente ALU i studente FF smjera PUM, EKA ili MUZ, učenike ŠPUD (uz predočenje važećih isprava), osobe s invaliditetom, djecu mlađu od 6 godina

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.

Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

Ulaznice sadrže 25% PDV.

(1) uz predočenje važeće isprave
(2) za grupe s više od pet osoba
(3) za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice
(4) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina
(5) cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis

 
RADNO VRIJEME DOMA HDLU (GALERIJE PRSTEN, BAČVA I PM)

utorak – nedjelja : 11 – 19
ponedjeljkom i praznikom ( 1. i 18.11.) zatvoreno.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU