Izložba: Nina Kurtela – Priroda i društvo – Galerija 90-60-90

Galerija 90-60-90

Pogon Jedinstvo / Velika dvorana

“Priroda i društvo”– video instalacija, Nina Kurtela

četvrtak, 21.05. u 20 sati


izložba je otvorena: 22. 05. od 16h do 21h i 23.05. od 12h do 19h
Performans “Priroda i društvo” sastoji se od hodanja koje kreće iz centra urbanog tkiva – trga ispred institucija Europske unije u Zagrebu te prolazi rutom prema sjevernom rubu grada, sve do šume, pri čemu obilježavam pređeni put. Mapirajući krajolik, ostavljajući trag, obilježavam prostor i vrijeme kroz koje se krećem.
Referirajući se na priču o Ivici i Marici braće Grimm koja je kanonizirana u 19 st, u doba velikog siromaštva, neimaštine i gladi gdje roditelji nerijetko ostavljaju djecu u šumama povlačim paralelu s današnjim ekonomsko političkim stanjem te umjesto kamenčića, odnosno kruha ostavljam kovanice eura na putu prema šumi. Time istražujem mogućnosti poništavanja vrijednosti novca s obzirom na promjenu okoliša kroz koji hodam.
Na području grada, posebice gradskog centra koji na simboličkoj razini predstavlja ekonomsku i političku moć, novčići imaju svoju razmjensku vrijednost, dostupni su bilo kome i otvaraju prostor interakcije. Na periferiji, gdje urbani prostor postepeno nestaje, vrijednost novca dovodi se u pitanje, da bi na kraju, u šumskom krajoliku, mogla biti potpuno poništena, barem na simboličkoj razini iako ne nužno i na stvarnoj.
Izložba “Priroda i društvo” prevodi iskustvo performensa u izložbeni prostor koristeći dokumentacijski materijal i dokaze već izvedenog performensa i doživljenog iskustva istovremeno unoseći nove elemente, stvarajući novi prostor i novo iskustvo vizualnog i izvedbenog krajolika unutar crne kutije. (N. Kurtela)

Performans “Priroda i društvo” realiziran je u sklopu Urbanfestivala 13 (produkcija – BLOK).
Nina Kurtela djeluje na razmeđi različitih istraživačkih područja i stvara svoje radove kombinirajući razne discipline. Njezin je rad često multidisciplinaran i site-specific, pri čemu uključuje specifične zajednice, preispituje monetarne vrijednosti ili istražuje ideje razmjene koje stvaraju različite društvene odnose. Preispitujući identitet i intimnost, istražuje načine na koje različiti postupci tijela i osobito specifične društvene, kulturne i urbane sfere određuju čovjekovo ponašanje, utječu na naše iskustvo i pogađaju nas. Izlagala je na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Dobitnica je niza stipendija i nagrada.
Izložba “Priroda i društvo” dio je tematskog ciklusa izložbi Galerije 90-60-90 pod nazivom “Vrijeme”.

Kustosica: Marijana Stanić

Projekt podržali: Grad Zagreb – Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport, Ministarstvo kulture RH, Zaklada “Kultura nova”, Lokalna baza za osvježavanje kulture – BLOK , KUPER d.o.o.

Impressum  izložbe / Nina Kurtela “Prioda i društvo”, video instalacija

Kamera: Jasenko Rasol, Srđan Kovačević
Montaža: Marija Prusina
Fotografija: Damir Žižić
Postav: Sven Jonke, Petar Kurtela
Tehnička podrška: Jakov Kerep, Hiperprodukcija d.o.o.
Produkcija: Udruga 90-60-90
Kustosica: Marijana Stanić

 

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU