IZLOŽBA: ELLE Moda&Društvo Isprepleteni pogledi, 1945.-2015.

ELLE Moda&Društvo

Isprepleteni pogledi, 1945.-2015.

19. lipnja do 14. srpnja u Galeriji Bačva

izlozba-oglas-602x790

Od 19. lipnja do 14. srpnja, u Galeriji Bačva, Dom HDLU, Elle Hrvatska u sklopu Randez Vous festivala predstavlja retrospektivnu izložbu 101 naslovnice francuskog Ellea, kultnog ženskog modnog časopisa koji je već sedam desetljeća ne samo ogledalo društvenih promjena i položaja žene u društvu, već i aktivni sudionik i avangardni nositelj tih promjena.

21. studeni 1945: Prvi poratni dani, temperatura je ispod nule, no ulice su pune, u zraku je optimizam a na kioscima Francuskinje čeka novi magazin koji će obići svijet, putovati kroz vrijeme, informirati, inspirirati i buditi apetite generacija žena širom svijeta…

Od prvog bikinija, booma pariške visoke mode, minica i toplesa, preko Elle ikona, prvih prêt-à-porter kolekcija i rađanja kulture konzumerizma do fenomena top modela, rekomponiranih obitelji, celebrity kulture i Interneta, naslovnice Ellea bile su i ostale nepogrešiv kompas za inspirativno i zabavno iščitavanje modnih i društvenih aktualnosti, fenomena i trendova.

Zahvaljujući kreativnom izričaju i osebujnoj viziji legenda modne fotografije kao što su Richard Avedon, Helmut Newton, Peter Lindbergh, Peter Knapp, Patrick Demarchelier, Jean-Baptiste Mondino, David Bailey, Mario Testino, Oliviero Toscani, Ellen von Unwerth, Gilles Bensimon, Jean-Paul Goude i mnogi drugi, izložba će okupiti iznimno reprezentativni materijal visoke umjetničke vrijednosti, ali i vrlo atraktivan za široku publiku zainteresiranu za modu i pop kulturu.

Prateći kronološki estetski razvoj i ključne fenomene koji se iz njih iščitavaju, naslovnice su podijeljene po dekadama i tematski, te popraćene tekstovima koji ih kontekstualiziraju. Dizajn postava u jedinstvenom okruglom prostoru Galerije Bačva potpisuju uspješne kustosice mlađe generacije Nina Bačun i Vanja Žanko, dok je autor originalne instalacije koja prati izložbu Dorijan Kolundžija, nagrađivani beogradski umjetnik svjetske reputacije u području primijenjene grafike i novih medija.

Ulaz na izložbu se ne naplaćuje.

Događanje organizirano u okviru manifestacije Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj – www.rendez-vous.hr

U utorak, 14. srpnja, galerija Bačva će biti otvorena zbog obilježavanja francuskog nacionalnog praznika – dana pada Bastille i početka Francuske revolucije.

Galerija Bačva
Dom HDLU
Trg žrtava fašizma 16
10000 Zagreb

 

Radno vrijeme:
srijeda – petak 11 – 19
subota i nedjelja 10 – 18
ponedjeljkom, utorkom i blagdanom zatvoreno

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU