OBAVIJEST O REZULTATIMA NATJEČAJA ZA UMJETNIČKO RJEŠENJE SPOMENIKA DR. FRANJI TUĐMANU NA KNINSKOJ TVRĐAVI U GRADU KNINU

Ocjenjivački sud u sastavu: Petar Barišić, akademski kipar, dr. sc. Željka Čorak, povjesničarka umjetnosti, dr.sc. Dinko Čutura, povjesničar, Petar Dolić, akademski kipar, dr.sc. Ivo Glavaš, prof. povijesti i dipl. povjesničar umjetnosti, Zvonimir Jelić, dipl.polit., Zorislav Lukić, prof. povijesti i etnologije, donio je 16. lipnja 2015. godine Odluku o rezultatima Natječaja i raspodijeli nagrada kako slijedi:

I. NAGRADA

u neto iznosu od 30.000,00 kn dodjeljuje se radu pod šifrom “18”

AUTOR: MIRKO VUCO

Obrazloženje: Izražajna figura snagom forme izdržava položaj na vrhu tvrđave, a pozom zamišljenog čovjeka izbjegava patetiku i jeftini trijumfalizam te afirmira položaj prvog predsjednika Republike Hrvatske u povijesti na temelju duhovnih vrijednosti. Ophod oko skulpture pruža jednakovrijedne vizure iz svih točaka.

II. NAGRADA

u neto iznosu od 20.000,00 kn dodjeljuje se radu pod šifrom “2”

AUTOR: KAŽIMIR HRASTE

Obrazloženje: Rad je lirsko, suvremeno i inventivno rješenje koje potpuno udovoljava zahtjevu prepoznatljivosti Tuđmanova lika, a također iskazuje svečanost povijesnog događaja. Rješenje, međutim, gubi postavom u realnom prostoru – maleno je na vrhu tvrđave, a čitkost mu ovisi o svjetlosti koju je teško u potpunosti kontrolirati.

III. NAGRADA

u neto iznosu od 10.000,00 kn dodjeljuje se radu pod šifrom “6”

AUTOR: NEVEN BILIĆ

Obrazloženje: Rad je ostvario izvanredan Tuđmanov portret, ujedno prepoznatljiv i kiparski profinjen i čist. Nažalost, portret nije u adekvatnoj korelaciji s figurom.

Svi natjecateljski radovi bit će predstavljeni na izložbi u Domu hrvatskih likovnih umjetnika. Termin održavanja izložbe bit će naknadno objavljen.

Svi natjecatelji zaprimit će poštom na dostavljenu adresu za obavijest presliku Obavijesti Gradonačelnice Grada Knina o rezultatima natječaja te presliku Protokola o radu Ocjenjivačkog suda u kojem se nalaze obrazloženja za svaki natječajni rad.

Grad Knin i Hrvatsko društvo likovnih umjetnika zahvaljuju se svim umjetnicima na sudjelovanju i upućuju čestitke nagrađenim autorima.

Prilog: 1 Odluka_Grad Knin

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU