Glitch /Databend je niz triju javnih predavanja popraćenih besplatnim radionicama te izložbom, o tehnikama i primjenama databendinga*, na polju susreta vizualne i računalne kulture

Čitajući i pišući digitalnu umjetnost, prezentirati ćemo postupke izmjene, reinterpretacije te unošenja konstruktivnih grešaka u digitalne datoteke, čime kreiramo djela s novim estetskim svojstvima i produbljujemo razumijevanje suvremenih digitalnih medija.

Predavanjima će se predstaviti brojne tehnike i kombinirane metode kojima možete databendati, a na popratnim radionicama moći ćete se iskušati i sami u eksperimentiranju s kôdom i kreiranju tech-based „kulture sa greškom“.

*Databending:  skupni naziv za veliki broj tehnika koje koriste postupak izmjene, reinterpretacije te unošenja grešaka u kôd digitalne datoteke, a u svrhu kreiranja datoteke s novim estetskim svojstvima.

Događanja se odvijaju u tri cjeline: [I_slikovne datoteke] u organizaciji Udruge mladih Orlando u Dubrovniku u rujnu, [II_video] u Zagrebu u prostoru Hacklab01 početkom listopada, te [III_expo] u Osijeku u prostorima umjetničke organizacije Format C, tokom mjeseca studenog.

Glitch /Databend [I_slikovne datoteke] : predavanje i radionica : 13.09.2015. 15:00h
@
Udruga mladih OrlandoBranitelja Dubrovnika 41 (Du / https://goo.gl/maps/jg7Tz )

Putem javnog predavanja o databendingu zainteresiranoj javnosti otvoriti/približiti će se nove perspektive čitanja i pisanja suvremene interdisciplinarne kulture. Pojasniti će se i ilustrirati primjeri različitih tehnika koje se koriste pri databendanju („nepravilno editiranje“, „reinterpretacija“, „namjerne greške“), te softveri koji se pri tome koriste.

Na popratnoj radionici, s tematikom reinterpretacije slikovnih datoteka, sudionici će, uz uvid u tehnike predstavljene na prethodnom predavanju, imati priliku uz vodstvo učiti eksperimentiranjem, te praktično upotrijebiti, iskušati i razumjeti međusobni odnos digitalnog kôda (npr. HEX formata) i digitalne slike.

0. Uvod
1. Wordpad
2. Hexeditor
3. Audacity – stvaranje grešaka interpretacijom slika kao zvuka (sonifikacija)
4. Processing – pixelsorting i druge glitch skripte
5. Blender / 3d OBJ glitch
6. Q & A – Pitanja i odgovori

Trajanje radionice: 1 dan.

Softver potreban za radionicu: Audacity, IrfanView, Blender, Bless (ili bilo koji drugi hexeditor), Processing, Wordpad.
Podrzani OSovi: GNU / Linux, Windows, OSX (preferiramo Linux).

Polaznicima je potreban vlastiti laptop, vlastiti izvorni materijal (sauce), puno strpljenja i visoka tolerancija na frustracije. 🙂

////////

prijave za sudjelovanje na radionici @ glitchdatabend@gmail.com
info @
glitch-databend.tumblr.com

 

 

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU