Izložba fotografija pod nazivom “Kotač vremena” (“La roue du Temps”) Jelene Remetin otvara se 15. rujna u 20h u Medijateci kao dio festivala Francuske u Hrvatskoj Rendez vous

U seriji fotografija Kotač vremena usamljeno mjesto i trenutak ulaze u novu dimenziju uz pomoć intervencije slikanja na digitalnim negativima te na takav način postaju razglednice gdje je vrijeme ostalo zarobljeno u klišeju.

Slikarica, fotografkinja i redateljica, Jelena Remetin je rođena u Splitu, živi u Francuskoj, a djeluje u području audiovizualne i primjenjene umjetnosti više od dvadeset godina. Članica je francuskog društva likovnih umjetnika La Maison des Artistes, te hrvatskog HDLU-a. U Parizu je završila fotografiju i film u audiovizualnoj visokoj školi EFET. Njen diplomski film je ušao u kolekciju Univerziteta Complutense de Madrid kao dokumentacija LGBTIQ istraživanja na temu Seks, Estetizam i audiovizualna kultura. Nakon studija snimila je nekoliko kratkih filmova koji su bili predstavljeni na više festivala (Cannes, Pariz, Chicago, Madrid, Saint-Petersbourg, Vebron, Hyerres, Huatulco Mexique…) te videa od kojih je jedan bio finalist natječaja David Lynch.

Prije nekoliko godina Jelena Remetin specijalizirala je audiovizualnu produkciju u Centre Européens de Production de Films u Parizu. U međuvremenu nastavlja sa fotografiranjem i filmom. Izlaže svoje slike i fotografije u izložbenim prostorima kao što je muzej grada Eze u Francuskoj, u kapelici Tuluških karmelićanki u sklopu festivala Traverse Vidéo u Toulouseu, u galeriji Art Factory u Berlinu, u dvorcu Sully u Parizu, odnosno u centru za nacionalne spomenike kao finalistica natječaja Estée Lauder Pink Ribbon Photo Award 2013. Nakon toga slijede Salon d’Automne u Parizu, odnosno jesenji salon, te 16. Salon Volumes et Couleurs u dvorcu Buc, u Versaillesu.

Od 2012. godine radi na svom projektu BodyCombat srednjemetražnom 40-minutnom filmu s temom mlade žene koja vodi brutalnu borbu protiv duhova svoje prošlosti. Zahvaljujući BodyCombatu, novom sportu današnjice koji je tjelesna, a osobito psihološka terapija, ona pronalazi snagu da se suoči s teškom obiteljskom tajnom, traumom incesta koji joj je ugrozio djetinjstvo.

Okružena kvalitetnom i motiviranom filmskom ekipom, ona je umjetnica koja uvijek uspijeva konkretizirati svoje ideje i započete projekte.

Istovremeno završava svoj projekt Snivamo, pa što, seriju fotografija karaktrističnu po intervenciji slikanja po digitalnim negativima fotografije. Serija je inspirirana likovima u stanju snova.

Trenutno ima nekoliko novih projekata u izradi: to je produkcija dugometražnog filma Au fil de la dentelle,  novu seriju slika Figuracija tjeskobe (Figurer l’angoisse) kao i audiovizualni projekt Na svakom mjestu postoje ljudi (Dans chaque lieu il y a des gens) gdje se više umjetničkih kategorija, fotografija, video, zvučni dizajn i scenaristička riječ umrežuju u projektu kao interdisciplinarni proces, stavljajući naglasak na geolokalizaciju i zvučne softvere, odnosno tehnologiju kao sve prisutnijeg dramaturškog sredstva.

U studenom i prosincu 2015. izlaze na Art en Capital u Grand Palais-u, i na salonu  Salon des Beaux Arts, Louvre u Parizu, te će u 2016. godini prirediti samostalnu izložbu u splitskom Salonu Galić, a hrvatska premijera filma BodyComabat je predvidjena u MM Studentskog Centra u Zagrebu krajem 2015. godine.

Više na: www.jelenaremetin.com

 

 

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU