• 57. zagrebački salon vizualnih umjetnosti

IZLOŽBA: Roberta Vilić – TIMELINE: odgađanje

Roberta Vilić

TIMELINE

Odgađanje

Galerija Karas

02. – 11. listopada

IMG_7885

Otvorenje izložbe održat će se  02. listopada u 19.00h

Radovi Roberte Vilić razvijali su se kontekstu prisvajanja enformela, naglašavajući materijalnost slikarske plohe, pristupom materiji koja je tretirana kao asocijativno subjektivno polje. U tom rebusu asocijacija iz strukture izranjaju ili iz nje iščezavaju dijagrami i tragovi, znakovi, rezovi, slova.

Novom izložbom Roberta nam donosi blagi zaokret od uobičajenog vizualnog koda i vlastite slikarske prakse. Njezini novi ciklusi radova naslovljeni «Odgađanje» i «Pravda i ne» predstavljaju pročišćeni prostor slike, kompleksniju upotrebu riječi i rečenica kojima autorica pristupa kao da se radi o grafičkoj matrici. Na monokromnoj plohi / podlozi prisutni su tipografski elementi slova, uz ispisivanje stihova pjesme «Odgađanje» Fernanda Pessoe, a središnji je sadržaj usmjeren upravo na značenje ispisanog teksta. Medijski krajolik koji nas okružuje, zagušen je različitim porukama i imperativima svakodnevnog života, a Roberta nam donoseći poeziju Fernanda Pessoe, fragmente iz pjesme «Odgađanje» pruža podsjetnik, u kojem u ponavljanjima razlomljenih riječi čitamo «prekosutra»…

                                   Prekosutra, prekosutra samo…

                             Provešću sutra misleći o prekosutra…

Upotreba stilizacije tiskarskog sloga, daje s jedne strane naslutiti impersonalan karakter, mehaničko porijeklo materijala, međutim ruka koja intervenira trag je autora. Reducirane kompozicije tamnog kolorita, gotovo monokromne, obraćaju se praznini, izvrću odnos pozitiva i negativa, formiraju se konceptualizacijom metoda redukcije i ponavljanja, dok u ujednačenoj repetitivnosti ritam i promjenu donose minimalni i diskretni pomaci i grafički kontrasti. Na tom tragu Iva Korbler primjećuje kako «Slojevi materije koje očitavamo na njezinim slikama – kao i latentno nagnuće grafičarskim elementima oblikovanja kadra – ukazuju na kompleksno poimanje i osjećanje stvarnosti, ali i na potrebu uspostavljanja reda i ravnoteže».

Iz predgovora Branke Benčić

Roberta Vilić rođena je 1971. Završila  je Školu za primjenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu, a na Akademiji likovnih umjetnosti je diplomirala 1998. u klasi profesora Zlatka Kesera. Izlagala je od 1992. na preko 20 samostalnih izložbi i brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji i Njemačkoj. Dobitnica je triju nagrada za slikarstvo i priznanja za grafiku. Član HDLU-a i HZSU-a.

Foto: Renata Škrinar

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba.

Galerija Karas

Praška 4, 10000 Zagreb

Radno vrijeme: pon-pet 11-19h, sub-ned 10-14h

Blagdanima i državnim praznicima zatvoreno 

Galerija Karas izložbeni je salon Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

Info

RADNO VRIJEME (Dom HDLU)

Izložba 57. Zagrebački salon bit će zatvorena za javnost u petak, 7.10.2022. zbog ugošćivanja međunarodne konferencije Destination: Together in EU u organizaciji Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj i Mreže mladih Hrvatske, u partnerstvu s Veleposlanstvom Češke Republike i Veleposlanstvom Francuske u Hrvatskoj.

Detaljnije o konferenciji te registraciji za sudjelovanje možete pronaći OVDJE.

Broj mjesta je ograničen, a sudjelovanje je moguće uz obaveznu registraciju, do popunjena raspoloživih mjesta. Radni jezik konferencije je engleski.

Zagrebački salon nanovo će biti otvoren za javnost u subotu, 8.10.2022.

Zahvaljujemo na razumijevanju.

REDOVNO RADNO VRIJEME IZLOŽBE:

utorak – srijeda: 15:00 – 20:00
četvrtak – nedjelja: 11:00 – 20:00
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

CIJENA ULAZNICA (Dom HDLU)

40 kn Pojedinačna ulaznica
20 kn Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)
30 kn Pojedinačna grupna ulaznica (2)
20 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (3)
90 kn Obiteljska ulaznica (4)
15 kn Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)
GRATIS za redovite članove udruženja HDLU, AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ, studente ALU i studente FF smjera PUM, EKA ili MUZ, Studente Studija dizajna te učenike ŠPUD-a (uz predočenje važećih isprava), osobe s invaliditetom, djecu mlađu od 6 godina.
Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.
Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

Ulaznice sadrže 5% PDV.

(1) uz predočenje važeće isprave
(2) za grupe s više od pet osoba
(3) za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice
(4) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina
(5) cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis

 

Galerija Karas

Radno vrijeme:
Uto: 10 – 13 | Sri – pet: 16 – 20
Sub: 10 – 13
Ned, pon i praznikom (15.06. i 16.06.) zatvoreno

Ulaz besplatan

 Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU