IZLOŽBA: Roberta Vilić – TIMELINE: odgađanje

Roberta Vilić

TIMELINE

Odgađanje

Galerija Karas

02. – 11. listopada

IMG_7885

Otvorenje izložbe održat će se  02. listopada u 19.00h

Radovi Roberte Vilić razvijali su se kontekstu prisvajanja enformela, naglašavajući materijalnost slikarske plohe, pristupom materiji koja je tretirana kao asocijativno subjektivno polje. U tom rebusu asocijacija iz strukture izranjaju ili iz nje iščezavaju dijagrami i tragovi, znakovi, rezovi, slova.

Novom izložbom Roberta nam donosi blagi zaokret od uobičajenog vizualnog koda i vlastite slikarske prakse. Njezini novi ciklusi radova naslovljeni «Odgađanje» i «Pravda i ne» predstavljaju pročišćeni prostor slike, kompleksniju upotrebu riječi i rečenica kojima autorica pristupa kao da se radi o grafičkoj matrici. Na monokromnoj plohi / podlozi prisutni su tipografski elementi slova, uz ispisivanje stihova pjesme «Odgađanje» Fernanda Pessoe, a središnji je sadržaj usmjeren upravo na značenje ispisanog teksta. Medijski krajolik koji nas okružuje, zagušen je različitim porukama i imperativima svakodnevnog života, a Roberta nam donoseći poeziju Fernanda Pessoe, fragmente iz pjesme «Odgađanje» pruža podsjetnik, u kojem u ponavljanjima razlomljenih riječi čitamo «prekosutra»…

                                   Prekosutra, prekosutra samo…

                             Provešću sutra misleći o prekosutra…

Upotreba stilizacije tiskarskog sloga, daje s jedne strane naslutiti impersonalan karakter, mehaničko porijeklo materijala, međutim ruka koja intervenira trag je autora. Reducirane kompozicije tamnog kolorita, gotovo monokromne, obraćaju se praznini, izvrću odnos pozitiva i negativa, formiraju se konceptualizacijom metoda redukcije i ponavljanja, dok u ujednačenoj repetitivnosti ritam i promjenu donose minimalni i diskretni pomaci i grafički kontrasti. Na tom tragu Iva Korbler primjećuje kako «Slojevi materije koje očitavamo na njezinim slikama – kao i latentno nagnuće grafičarskim elementima oblikovanja kadra – ukazuju na kompleksno poimanje i osjećanje stvarnosti, ali i na potrebu uspostavljanja reda i ravnoteže».

Iz predgovora Branke Benčić

Roberta Vilić rođena je 1971. Završila  je Školu za primjenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu, a na Akademiji likovnih umjetnosti je diplomirala 1998. u klasi profesora Zlatka Kesera. Izlagala je od 1992. na preko 20 samostalnih izložbi i brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji i Njemačkoj. Dobitnica je triju nagrada za slikarstvo i priznanja za grafiku. Član HDLU-a i HZSU-a.

Foto: Renata Škrinar

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba.

Galerija Karas

Praška 4, 10000 Zagreb

Radno vrijeme: pon-pet 11-19h, sub-ned 10-14h

Blagdanima i državnim praznicima zatvoreno 

Galerija Karas izložbeni je salon Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

Info

RADNO VRIJEME IZLOŽBE “PROSTORIA 10” RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU) JE:

utorak – petak: 10 – 21
subota – nedjelja: 10 – 18

ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

Ulaz na izložbu je besplatan.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU