Izložba:Ivona Jurić i Stipan Tadić – ŽIVA I MRTVA PRIRODA

Ivona Jurić i Stipan Tadić

ŽIVA I MRTVA PRIRODA

Galerija Karas

17. – 27. rujna

Vizuala

Otvorenje izložbe održat će se  17. rujna u 20.00h

Kroz 12 listova na kojima su naslikane 33 mrtve životinje Stipan Tadić je pokazao ono što čovjek radi prirodi, bezdušno, brutalno i bez razmišljanja o posljedicama; ono što inače ne vidimo, ono na što nas se mora podsjećati. Pejzaži prekrasne prirode zemalja koje je obišao svojim biciklom u direktnoj su opreci s preciznim, gotovo enciklopedijskim prikazima leševa životinja i njihovih blistavih iznutrica. Oni prikazuju okoliš u koji čovjek nije posebno intervenirao, krajolik koji je ostao zapanjujuće lijep unatoč tome što oko njega obitavaju homo sapiensi. Nije riječ o tome da je priroda dobra, a tehnologija i napredak loši, takvo razmišljanje je naivno, glupo i plošno. Čovjek ubrzava ono što priroda ionako čini, služi joj kao katalizator, ali ponekada su ti procesi toliko ubrzani da se početne postavke izgube i zadani se sustavi posve preokrenu, ali ubogom je zekanu sasvim svejedno je li svoj mekani život skončao u lisičjoj gubici ili pod kotačima automobila, rezultat je isti. Samo što je lisica u ovom drugom slučaju ostala gladna.

Iz predgovora Andrije Škare

roadkill1,-Stipan-Tadi-

 

Jedne je večeri planula vatra pred ateljeom gdje slika Ivona Jurić. Kada je ujutro ušla u dvorište, pred vratima je vidjela razbacane stvari, ranjeni ambijent. Svaka je stvar na sebi imala ugriz nekog plamena, predmeti su ležali kao pljunuti, užareni pa ocrnjeni, razbijeni i zgužvani. U vremenu koje je prošlo stvari su bile na svojim mjestima, označene čovjekom, umetnute u prirodu kao zastave u vlažno tlo. Je li to zaista ono što smo vidjeli? Je li to bila prava priroda tih stvari? Svaki put kad krenemo, vjerujemo da znamo gdje smo. Ipak, nakon požara, mjesto se čini drukčije. Ne tugujemo za prošlim. Ne zanima nas tragika. Ona je neizbježna. Ne zanima nas kako vatra gori. Njena priroda izmiče. Sada, kada je požar ugašen, kad je vrijeme razmotalo čvor zbivanja i promjena je očigledna, nalazimo se na zgarištu i gledamo samo u sebe. Možda se pitamo gdje smo to bili, što smo imali i što je imalo nas. Zanima nas ljepota nereda i, još više, što će na njoj izrasti. Naše je „uvijek“ sad sasvim novi prizor i trese nas za ramena, budi, tjera da sagledamo. Ivona Jurić uzima kist i raste joj na tom prizoru trava i lišće, boji se u zeleno. Ona traži vječni titraj – gura stvari u mrak pa ih izvlači na svjetlo, tjera u promjenu. Mijenja perspektivu, dodaje i oduzima, okreće i presvlači.

Iz predgovora Korane Serdarević

Samo-sebe-osvjetljava,-150cm-x-130cm,-ulje-na-platnuIvona-Juri-

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba kao godišnja nagrada HDLUa za najbolje mlade umjetnike 2013. godine.

Galerija Karas
Praška 4, 10000 Zagreb
Radno vrijeme: pon-pet 11-19h, sub-ned 10-14h
Blagdanima i državnim praznicima zatvoreno 

Galerija Karas izložbeni je salon Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

Info

Cijene ulaznica za manifestaciju 6. bijenale slikarstva

30 kn Pojedinačna ulaznica
20 kn Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)
20 kn Pojedinačna grupna ulaznica (2)
15 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (3)
60 kn Obiteljska ulaznica (4)
15 kn Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)

GRATIS za redovite članove udruženja HDLU, AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ te studente ALU i studente FF smjera PUM, EKA ili MUZ, učenike ŠPUD (uz predočenje važećih isprava), osobe s invaliditetom, djecu mlađu od 6 godina

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.

Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

Ulaznice sadrže 25% PDV.

(1) uz predočenje važeće isprave
(2) za grupe s više od pet osoba
(3) za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice
(4) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina
(5) cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis

 
RADNO VRIJEME DOMA HDLU (GALERIJE PRSTEN, BAČVA I PM)

utorak – nedjelja : 11 – 19
ponedjeljkom i praznikom ( 1. i 18.11.) zatvoreno.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU