• 57. zagrebački salon vizualnih umjetnosti

IZLOŽBA: PREDRAG TODOROVIĆ – POVRATAK

MONUMENTALNA INSTALACIJA 

POVRATAK PREDRAGA TODOROVIĆA 

 U GALERIJI BAČVA 

DOKUMENTA

Otvorenje u srijedu, 7.10. u 20.00 sati

U jedinstvenom prostru Galerije Bačva, u Domu hrvatskih likovnih umjetnika, 7. listopada u 20.00 sati otvara se izložba renomiranog hrvatskog umjetnika Predraga Todorovića Povratak 

Na izložbi će biti prikazana monumentalna site-specific instalacija Povratak visoka 9 m, čiji “oblik djeluje kao bijeli dimni pramen, duhovna supstanca koja se sedimentira i uzdiže u visinu s težnjom porodora kroz oklop zgrade u eter“ a kojoj je „semantički ostvarena otvorenost te višesmjernost doživljaja i tumačenja, polivalentnost mogućih entitetaprema riječima Antuna Maračića, autora teksta predgovora izložbe

Todorović ističe svoju nadahnutost i specifičnu motivaciju konkretnim prostorom: „Svojom arhitektonskom posebnošću (prizemlje/dno – sjenovito i ‘vlažno’, u suprotnosti s visokim stropom, iskasetiranim svjetlom) Galerija Bačva oduvijek me asocirala na Platonovu arhetipsku priču o špilji. Gotovo poput sheme, obrasca u svim neoplatonističkim školama i svim teologijama prisutna je ideja-stav o procesu emanacije iz Jednog i povratak u Jedno. Povratak bilo koje pojave ili manifestacije u njezino prapočelo. Povratak od mnoštva oblika na periferiji (u špilji) u Bit i Jedinstvo.“.

Specifičnost instalacije je i njezin proces produkcije za koju se primijenila inovativna tehnologija, po prvi put korištena za izradu instalacije u Hrvatskoj. Naime, instalacija je producirana u Tajvanu od jednodijelnog PVC balona krojenog po mjeri prema autorskoj ideji Predraga Todorovića uz stručnu suradnju s arhitektom Ervinom Poljakom i njemačkom tvrtkom Hochhinaus. Posebnost tehničke izvedbe podrazumijeva upotrebu PVC materijala i forme balona, čime je omogućen lagani transport monumentalne instalacije (koja teži svega 26 kg), kao i višekratno postavljanje. Konačni izgled, koji podsjeća na kukuljicu, instalacija će dobiti završnom doradom autora u prostoru galerije.

Ova zahtjevna produkcija rada omogućena je zahvaljujući generalnom pokrovitelju izložbe Arena Centru. Naime, nakon izložbe u Galeriji Bačva, s ciljem produljenja vijeka i povećanjem njezine vidjljivosti, instalacija će biti izložena na trgu Istra (koji arhitektonski, zbog prostranosti i grandiozne staklene kupole uvelike podsjeća na galeriju Bačva) u shopping centru Arena Centar. Time se instalacija ne degradira na jednodimenzionalni ukrasni element nego mu se pridaje i stanovita ‘subverzivna’ dimenzija; odnosno – mogućnost da zanos shoppinga kod korisnika centra bude oplemenjen i nekom drugom vrstom interesa. Možda klicom ideje povratka?“, ističe A. Maračić.

Pokroviteljstvo izložbe Predraga Todorovića dio je šire suradnje Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Arena Centra kojom će likovni umjetnici, članovi HDLU-a, sudjelovati u obilježavanju 5. godišnjice te oplemenjivanju adventskog razdoblja u shopping centru Arena Centar. Suradnja podrazumijeva produkciju i izlaganje 3 prostorne instalacije, oslikavanje 50 kugli prema konceptu 50 različitih umjetnika koje će se izložiti u prostoru te potom primijeniti u humanitarne svrhe i održavanje 60 besplatnih likovnih radionica za posjetitelje Arena Centra koje će izvoditi profesionalni likovni umjetnici.

Uz pokroviteljstvo Arena Centra za produkciju rada, izložba je omogućena zahvalnošću Ministarstva kulture i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba. 

O autoru: 

Predrag Todorović završio je Akademiju likovnih umjetnosti u Rijeci, na kojoj je i predavao. Izlagao je na 36 samostalnih i brojnim grupnim izložbama, a hrvatsku je umjetničku scenu predstavljao u Italiji, Njemačkoj, Finskoj, Mađarskoj, Austriji, Makedoniji i Egiptu. Njegovi su radovi u zbirkama MSU Zagreb, MMSU Rijeka, NSK Zagreb i brojnim privatnim kolekcijama. Poznat je po svojim skulpturalnim instalacijama i crtežima na metalu. Član je HDLU i HZSU, a živi i radi u Zagrebu. 

Zahvale:

download

Becks-2012-logotipi---na-crnom-vertikalno

 

 

RADNO VRIJEME:
Srijeda – nedjelja 11 do 20
Ponedjeljkom, utorkom i blagdanom zatvoreno.

Dom hrvatskih likovnih umjetnika
Trg žrtava fašizma 16
10000 Zagreb

 

Info

RADNO VRIJEME (Dom HDLU)

Izložba 57. Zagrebački salon bit će zatvorena za javnost u petak, 7.10.2022. zbog ugošćivanja međunarodne konferencije Destination: Together in EU u organizaciji Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj i Mreže mladih Hrvatske, u partnerstvu s Veleposlanstvom Češke Republike i Veleposlanstvom Francuske u Hrvatskoj.

Detaljnije o konferenciji te registraciji za sudjelovanje možete pronaći OVDJE.

Broj mjesta je ograničen, a sudjelovanje je moguće uz obaveznu registraciju, do popunjena raspoloživih mjesta. Radni jezik konferencije je engleski.

Zagrebački salon nanovo će biti otvoren za javnost u subotu, 8.10.2022.

Zahvaljujemo na razumijevanju.

REDOVNO RADNO VRIJEME IZLOŽBE:

utorak – srijeda: 15:00 – 20:00
četvrtak – nedjelja: 11:00 – 20:00
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

CIJENA ULAZNICA (Dom HDLU)

40 kn Pojedinačna ulaznica
20 kn Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)
30 kn Pojedinačna grupna ulaznica (2)
20 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (3)
90 kn Obiteljska ulaznica (4)
15 kn Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)
GRATIS za redovite članove udruženja HDLU, AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ, studente ALU i studente FF smjera PUM, EKA ili MUZ, Studente Studija dizajna te učenike ŠPUD-a (uz predočenje važećih isprava), osobe s invaliditetom, djecu mlađu od 6 godina.
Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.
Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

Ulaznice sadrže 5% PDV.

(1) uz predočenje važeće isprave
(2) za grupe s više od pet osoba
(3) za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice
(4) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina
(5) cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis

 

Galerija Karas

Radno vrijeme:
Uto: 10 – 13 | Sri – pet: 16 – 20
Sub: 10 – 13
Ned, pon i praznikom (15.06. i 16.06.) zatvoreno

Ulaz besplatan

 Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU