IZLOŽBA: PREDRAG TODOROVIĆ – POVRATAK

MONUMENTALNA INSTALACIJA 

POVRATAK PREDRAGA TODOROVIĆA 

 U GALERIJI BAČVA 

DOKUMENTA

Otvorenje u srijedu, 7.10. u 20.00 sati

U jedinstvenom prostru Galerije Bačva, u Domu hrvatskih likovnih umjetnika, 7. listopada u 20.00 sati otvara se izložba renomiranog hrvatskog umjetnika Predraga Todorovića Povratak 

Na izložbi će biti prikazana monumentalna site-specific instalacija Povratak visoka 9 m, čiji “oblik djeluje kao bijeli dimni pramen, duhovna supstanca koja se sedimentira i uzdiže u visinu s težnjom porodora kroz oklop zgrade u eter“ a kojoj je „semantički ostvarena otvorenost te višesmjernost doživljaja i tumačenja, polivalentnost mogućih entitetaprema riječima Antuna Maračića, autora teksta predgovora izložbe

Todorović ističe svoju nadahnutost i specifičnu motivaciju konkretnim prostorom: „Svojom arhitektonskom posebnošću (prizemlje/dno – sjenovito i ‘vlažno’, u suprotnosti s visokim stropom, iskasetiranim svjetlom) Galerija Bačva oduvijek me asocirala na Platonovu arhetipsku priču o špilji. Gotovo poput sheme, obrasca u svim neoplatonističkim školama i svim teologijama prisutna je ideja-stav o procesu emanacije iz Jednog i povratak u Jedno. Povratak bilo koje pojave ili manifestacije u njezino prapočelo. Povratak od mnoštva oblika na periferiji (u špilji) u Bit i Jedinstvo.“.

Specifičnost instalacije je i njezin proces produkcije za koju se primijenila inovativna tehnologija, po prvi put korištena za izradu instalacije u Hrvatskoj. Naime, instalacija je producirana u Tajvanu od jednodijelnog PVC balona krojenog po mjeri prema autorskoj ideji Predraga Todorovića uz stručnu suradnju s arhitektom Ervinom Poljakom i njemačkom tvrtkom Hochhinaus. Posebnost tehničke izvedbe podrazumijeva upotrebu PVC materijala i forme balona, čime je omogućen lagani transport monumentalne instalacije (koja teži svega 26 kg), kao i višekratno postavljanje. Konačni izgled, koji podsjeća na kukuljicu, instalacija će dobiti završnom doradom autora u prostoru galerije.

Ova zahtjevna produkcija rada omogućena je zahvaljujući generalnom pokrovitelju izložbe Arena Centru. Naime, nakon izložbe u Galeriji Bačva, s ciljem produljenja vijeka i povećanjem njezine vidjljivosti, instalacija će biti izložena na trgu Istra (koji arhitektonski, zbog prostranosti i grandiozne staklene kupole uvelike podsjeća na galeriju Bačva) u shopping centru Arena Centar. Time se instalacija ne degradira na jednodimenzionalni ukrasni element nego mu se pridaje i stanovita ‘subverzivna’ dimenzija; odnosno – mogućnost da zanos shoppinga kod korisnika centra bude oplemenjen i nekom drugom vrstom interesa. Možda klicom ideje povratka?“, ističe A. Maračić.

Pokroviteljstvo izložbe Predraga Todorovića dio je šire suradnje Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Arena Centra kojom će likovni umjetnici, članovi HDLU-a, sudjelovati u obilježavanju 5. godišnjice te oplemenjivanju adventskog razdoblja u shopping centru Arena Centar. Suradnja podrazumijeva produkciju i izlaganje 3 prostorne instalacije, oslikavanje 50 kugli prema konceptu 50 različitih umjetnika koje će se izložiti u prostoru te potom primijeniti u humanitarne svrhe i održavanje 60 besplatnih likovnih radionica za posjetitelje Arena Centra koje će izvoditi profesionalni likovni umjetnici.

Uz pokroviteljstvo Arena Centra za produkciju rada, izložba je omogućena zahvalnošću Ministarstva kulture i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba. 

O autoru: 

Predrag Todorović završio je Akademiju likovnih umjetnosti u Rijeci, na kojoj je i predavao. Izlagao je na 36 samostalnih i brojnim grupnim izložbama, a hrvatsku je umjetničku scenu predstavljao u Italiji, Njemačkoj, Finskoj, Mađarskoj, Austriji, Makedoniji i Egiptu. Njegovi su radovi u zbirkama MSU Zagreb, MMSU Rijeka, NSK Zagreb i brojnim privatnim kolekcijama. Poznat je po svojim skulpturalnim instalacijama i crtežima na metalu. Član je HDLU i HZSU, a živi i radi u Zagrebu. 

Zahvale:

download

Becks-2012-logotipi---na-crnom-vertikalno

 

 

RADNO VRIJEME:
Srijeda – nedjelja 11 do 20
Ponedjeljkom, utorkom i blagdanom zatvoreno.

Dom hrvatskih likovnih umjetnika
Trg žrtava fašizma 16
10000 Zagreb

 

Info

RADNO VRIJEME IZLOŽBE “PROSTORIA 10” RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU) JE:

utorak – petak: 10 – 21
subota – nedjelja: 10 – 18

ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

Ulaz na izložbu je besplatan.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU