Događanja: Debata i performans “Umjetnost će nas osloboditi?”

U prostorima Kluba HDLU, Trg žrtava fašizma 16, danas 19.11. u 18.30h održat će se debata i performans “Umjetnost će nas osloboditi?” 

Sudionici:

prof.dr.sc. Jure ZOVKO, Sveučilište u Zadru

prof.dr.sc. Nadežda ČAČINOVIĆ, Filozofski fakultet u Zagrebu

doc.art. Tomislav BUNTAK, Akademija likovnih umjetnosti

Ivana Šojat-Kuči, književnica

– izložba i slikanje: Matko ANTOLČIĆ, slikar

Umjetnost je danas više nego ikada mjesto prijepora, šutnje i ogromnih razlika. Svatko ima pravo na svoju umjetnost, kakva god bila i ona se ne smije zabranjivati. Zapravo koliko umjetnika toliko i umjetnosti. Zabranama bi se zadiralo u umjetnikovu slobodu te bi se narušavalo ono najvažnije i umjetnosti najprisnije, a to je njezina sloboda. Bit je umjetnosti da bude slobodna, odnosno umjetnik ima pravo izražavati se na razne način bez da ga itko u tome priječi. Tako šok i vulgarnost, ružnoća i provokacija postaju sastavni ravnopravni govor umjetnosti pri čemu se istodobno kao sredstvo izražavanja koriste razni mediji, ˝klasičnoj˝ umjetnosti tako strani. Umjetnosti time postaje bojno polje klasičnog i modernog, tradicionalnog i suvremenog, konzervativnog i progresivnog, lijepog i ružnog. Istovremeno, umjetnost gubi svoju publiku, sve manje ljudi uživa ili konzumira umjetnost, sve je manje izdataka za kulturu, a mladi nisu poticani da kreativno izražavanje prihvate kao vlastiti životni poziv.

Ovom bi se raspravom dotaknuo problem umjetnosti danas kako bismo doveli u pitanje razlog postojanja umjetnost. Konačno, što za umjetnost znači sloboda, što je zapravo umjetnička sloboda i zašto zapravo postoji umjetnost, čemu umjetničko izražavanje ˝služi˝, pitanja su od kojih ćemo krenuti u promišljanje umjetnosti i njezine tako bitne sastavnice slobode jer je umjetnost bila i ostala posebno mjesto izražavanja u kojem čovjek susreće samoga sebe i suočava se sa svijetom.

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU