Predstavljanje knjige: RATKO PETRIĆ, BEZ OSTATKA

MUZEJ SUVREMENE UMJETNOSTI
Avenija Dubrovnik 17, Zagreb

Predstavljanje knjige: RATKO PETRIĆ, BEZ OSTATKA
srijeda, 18. studenog 2015. u 18 sati

Posthumno objavljeni tekstovi likovnog umjetnika i kipara Ratka Petrića, govore o glavnim događajima u njegovu životu, ali su ponajprije posvećeni umjetnosti i društvenim temama, pa knjiga nadilazi autobiografski karakter. Tekstovi su strukturirani u devet poglavlja, a prikupljeni su intervjui, tekstovi objavljeni u novinama, pisma, polemike, prijedlozi, satire i druge književne forme. Od umjetnika se očekuje djelo, a ne i tumačenje djela. Knjiga pokazuje da i pisanje može biti jezik likovnog umjetnika.

Na predstavljanju sudjeluju: mr. sc. Snježana Pintarić, ravnateljica MSU-a;

recenzenti knjige: mr. sc. Branka Hlevnjak i akademik Tonko Maroević

prof. Zdenko Rus, te u ime izdavača urednica knjige prof. u miru Jadranka Fatur i izv. prof. art Tomislav Buntak

Predstavljanje moderira Nataša Ivančević, muzejska savjetnica MSU-a

„… Kipar Ratko Petrić zauzima posebno mjesto u hrvatskoj likovnoj umjetnosti novijega vremena, sa zaokruženim djelovanjem u mnogim disciplinama između konca šezdesetih godina prošloga stoljeća i početka novoga milenija. Naravno, u prvom je planu njegova raznolika skulpturalna djelatnost, s posebnim naglaskom na popartističkoj, grotesknoj, neortodoksnoj figuraciji, ali je nezanemariva i njegova društvena agilnost, kritička orijentacija i organizacijski angažman, naročito u okviru grupe Biafra, kojoj je dao – i doslovno – poseban pečat, rušeći ograničenja klasičnih metjerskih disciplina. Stoga je uz svoje likovne radove Ratko Petrić počesto i pismeno intervenirao, najčešće agilno reagirao na različite fenomene i trendove, inicijative i nepravde, povrede i pristranosti u kulturnoj sferi, pokazujući i na taj način prirodu svojega zanimanja i karakter svog angažmana.

Ako se i ne možemo (niti moramo) složiti s meritumom svih povoda i izazova ili s intonacijom povremenih reakcija, neosporno je da sakupljena dokumentacija pokazuje nemirnu, živu i neravnodušnu narav značajnog umjetnika, a time je i relevantan trag jedne epohe, jednog estetsko-društvenog usmjerenja.

Svi su tekstovi pisani prigodno, u konkretnim povodima i u žaru sporenja, vrlo često i u obrani vlastitog prava na riječ i u zaštiti ugroženoga djela ili osporene akcije…“ – iz recenzije akademika Tonka Maroevića

Ratko Petrić (Zadar 1941. – Zagreb 2010.) diplomirao je kiparstvo 1966. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Vanje Radauša, a potom je suradnik njegove Majstorske radionice. Za vrijeme studija bavi se karikaturom i grafičkim dizajnom, zatim intenzivno izlaže skulpture, crteže i grafike. Jedan je od osnivača Salona mladih u Zagrebu i suosnivač i član likovne grupe Biafra, s kojom djeluje do njezina ukidanja 1978. Sudjelovao je na više od 250 skupnih izložbi i oko 50 samostalnih u domovini i inozemstvu. Dva semestra djeluje kao visiting artist na Kansas City Art Institutu (Missouri) u SAD-u 1979. godine. Dobitnik je više značajnih nagrada kao što su: nagrada 5. salona mladih, nagrada za kiparstvo na 8. biennalu mladih u Rijeci, Vjesnikova nagrada Josip Račić 1977., Velika nagrada Zagrebačkog salona 1995., i dr. Autor je projekta Aleja skulptura na Savskom nasipu u Zagrebu i Međunarodne kiparske kolonije u Jakovlju. U izdanju Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu 2007. je objavljena monografija o njegovu radu, gdje je radio kao profesor od 1998. do umirovljenja 2006. godine.

Zbirka tekstova kipara Ratka Petrića u izdanju Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu tiskana je u srpnju 2015. godine uz financijsku potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske.

Izdavač: Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu

Urednica: Jadranka Fatur

Godina: srpanj 2015.

Format: 20 x 14,5 cm

Broj stranica: 184

Uvez: meki

Grafičko oblikovanje: Dragutin Dado Kovačević

Info

Cijene ulaznica za manifestaciju 6. bijenale slikarstva

30 kn Pojedinačna ulaznica
20 kn Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)
20 kn Pojedinačna grupna ulaznica (2)
15 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (3)
60 kn Obiteljska ulaznica (4)
15 kn Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)

GRATIS za redovite članove udruženja HDLU, AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ te studente ALU i studente FF smjera PUM, EKA ili MUZ, učenike ŠPUD (uz predočenje važećih isprava), osobe s invaliditetom, djecu mlađu od 6 godina

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.

Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

Ulaznice sadrže 25% PDV.

(1) uz predočenje važeće isprave
(2) za grupe s više od pet osoba
(3) za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice
(4) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina
(5) cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis

 
RADNO VRIJEME DOMA HDLU (GALERIJE PRSTEN, BAČVA I PM)

utorak – nedjelja : 11 – 19
ponedjeljkom i praznikom ( 1. i 18.11.) zatvoreno.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU