Predstavljanje knjige: RATKO PETRIĆ, BEZ OSTATKA

MUZEJ SUVREMENE UMJETNOSTI
Avenija Dubrovnik 17, Zagreb

Predstavljanje knjige: RATKO PETRIĆ, BEZ OSTATKA
srijeda, 18. studenog 2015. u 18 sati

Posthumno objavljeni tekstovi likovnog umjetnika i kipara Ratka Petrića, govore o glavnim događajima u njegovu životu, ali su ponajprije posvećeni umjetnosti i društvenim temama, pa knjiga nadilazi autobiografski karakter. Tekstovi su strukturirani u devet poglavlja, a prikupljeni su intervjui, tekstovi objavljeni u novinama, pisma, polemike, prijedlozi, satire i druge književne forme. Od umjetnika se očekuje djelo, a ne i tumačenje djela. Knjiga pokazuje da i pisanje može biti jezik likovnog umjetnika.

Na predstavljanju sudjeluju: mr. sc. Snježana Pintarić, ravnateljica MSU-a;

recenzenti knjige: mr. sc. Branka Hlevnjak i akademik Tonko Maroević

prof. Zdenko Rus, te u ime izdavača urednica knjige prof. u miru Jadranka Fatur i izv. prof. art Tomislav Buntak

Predstavljanje moderira Nataša Ivančević, muzejska savjetnica MSU-a

„… Kipar Ratko Petrić zauzima posebno mjesto u hrvatskoj likovnoj umjetnosti novijega vremena, sa zaokruženim djelovanjem u mnogim disciplinama između konca šezdesetih godina prošloga stoljeća i početka novoga milenija. Naravno, u prvom je planu njegova raznolika skulpturalna djelatnost, s posebnim naglaskom na popartističkoj, grotesknoj, neortodoksnoj figuraciji, ali je nezanemariva i njegova društvena agilnost, kritička orijentacija i organizacijski angažman, naročito u okviru grupe Biafra, kojoj je dao – i doslovno – poseban pečat, rušeći ograničenja klasičnih metjerskih disciplina. Stoga je uz svoje likovne radove Ratko Petrić počesto i pismeno intervenirao, najčešće agilno reagirao na različite fenomene i trendove, inicijative i nepravde, povrede i pristranosti u kulturnoj sferi, pokazujući i na taj način prirodu svojega zanimanja i karakter svog angažmana.

Ako se i ne možemo (niti moramo) složiti s meritumom svih povoda i izazova ili s intonacijom povremenih reakcija, neosporno je da sakupljena dokumentacija pokazuje nemirnu, živu i neravnodušnu narav značajnog umjetnika, a time je i relevantan trag jedne epohe, jednog estetsko-društvenog usmjerenja.

Svi su tekstovi pisani prigodno, u konkretnim povodima i u žaru sporenja, vrlo često i u obrani vlastitog prava na riječ i u zaštiti ugroženoga djela ili osporene akcije…“ – iz recenzije akademika Tonka Maroevića

Ratko Petrić (Zadar 1941. – Zagreb 2010.) diplomirao je kiparstvo 1966. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Vanje Radauša, a potom je suradnik njegove Majstorske radionice. Za vrijeme studija bavi se karikaturom i grafičkim dizajnom, zatim intenzivno izlaže skulpture, crteže i grafike. Jedan je od osnivača Salona mladih u Zagrebu i suosnivač i član likovne grupe Biafra, s kojom djeluje do njezina ukidanja 1978. Sudjelovao je na više od 250 skupnih izložbi i oko 50 samostalnih u domovini i inozemstvu. Dva semestra djeluje kao visiting artist na Kansas City Art Institutu (Missouri) u SAD-u 1979. godine. Dobitnik je više značajnih nagrada kao što su: nagrada 5. salona mladih, nagrada za kiparstvo na 8. biennalu mladih u Rijeci, Vjesnikova nagrada Josip Račić 1977., Velika nagrada Zagrebačkog salona 1995., i dr. Autor je projekta Aleja skulptura na Savskom nasipu u Zagrebu i Međunarodne kiparske kolonije u Jakovlju. U izdanju Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu 2007. je objavljena monografija o njegovu radu, gdje je radio kao profesor od 1998. do umirovljenja 2006. godine.

Zbirka tekstova kipara Ratka Petrića u izdanju Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu tiskana je u srpnju 2015. godine uz financijsku potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske.

Izdavač: Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu

Urednica: Jadranka Fatur

Godina: srpanj 2015.

Format: 20 x 14,5 cm

Broj stranica: 184

Uvez: meki

Grafičko oblikovanje: Dragutin Dado Kovačević

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU