• 57. zagrebački salon vizualnih umjetnosti

Umjetničke instalacije povodom proslave 5. rođendana Arena Centra

Troje hrvatskih umjetnika i članova HDLU-a, Predrag Todorović, Božica Dea Matasić i Ida Blažičko, realiziralo je site-specific instalacije u shopping centru Arena Centar u Zagrebu u okviru proslave 5. rođendana centra, koje će biti postavljene u prostoru narednih godinu dana.

Skulpture „Povratak“ (Todorović), „Medijator“ (Matasić) i „Genius loci“ (Blažičko) insprirane su arhitekturom centra i, u skladu s njegovom arhitekturom, postavljene na „trgove“ Istra, Dalmacija i Slavonija.

 

IDA BLAŽIČKO, Genius loci

01 smanjena

03 smanjena

instalacije-8

 

Koncept

Skulpturalna ambijentacija Genius loci (lat. duh mjesta, kontekst mjesta) javni prostor Trga Dalmacija u Arena Centru ambijentalno oplemenjuje efemernim skulpturalnim formama koje posjetiteljima omogućuju uranjanje u preoblikovanu stvarnost nadahnutu vitalističkom poetikom inspiriranom prirodnim procesima. Umjetničkim oblikovanjem unutrašnjeg prostora, kojeg od vanjskog svijeta dijeli staklena opna kupole, postiže se dojam meditativnog vrta koji posjetitelje poziva da zastanu, a time ujedno i na kontemplaciju i odmak od stvarnosti. Riječ je i o unošenju noviteta u javni urbani prostor, koji putem kulturnog oplemenjivanja otvaraju mogućnosti novog iščitavanja i unošenja dinamične svježine. Težnja umjetnice je humanizacija i personalizacija prostora.

Dimenzije: varijabilne

Materijal: organdij

Ida_1

Ida Blažičko (Zagreb, 1985.) diplomirala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2007. godine, u klasi prof. Stjepana Gračana. Na Kineskoj umjetničkoj akademiji u Hangzhouu doktorirala je 2012. godine s disertacijom na temu Sustainable Public Art: Recreating Urban Environment. Od 2010. do 2013. godine predavala je na Kineskoj umjetničkoj akademiji na Odjelu umjetnosti u javnom prostoru. Autorica je skulptura Vjetar (Shanghai, 2011.) i Vjetar II (Hangzhou, 2012.) trajno postavljenih u javnom prostoru, te ambijentalne instalacije Topologija beskraja (2015.) izložene u dvorani sakralne umjetnosti Stalnog postava Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu. Dobitnica je Nagrade ALU za diplomski rad (2007.) i Nagrade Kineske umjetničke akademije za doktorski likovni rad i disertaciju (2012.).

Fotografija: Martina Kenji

 

 

BOŽICA DEA MATASIĆ, Medijator

instalacije-19

instalacije-20

instalacije-21

Koncept

Medijator je mobilna umjetnička intervencija koja u prostor Arena centra unosi višestruku simboliku prirode, kretanja i dinamične ravnoteže. Smješten je u vertikali između prvog i drugog kata uz Trg Slavonija koji je ujedno i središte, odnosno svojevrsno srce Arena centra.

Ovalnim oblicima, koji su u stalnom polaganom gibanju, elementi mobila asociraju na prste koji pokazuju u svim smjerovima. Čine to na blag i meditativan način čime se posjetiteljima kroz novu vizualnu senzaciju pruža mogućnost privremenog odmaka od užurbanosti. Ovaj mobilni objekt izveden je od ekološkog materijala – čvrstih i laganih falconboard ploča. Cijela kompozicija asocira na rast i vegetaciju, a pojedinačni plošni elementi konstruirani su po principu zlatnog reza.

Medijator je zamišljen kao središnja od tri umjetničke instalacije. Sam naziv znači onaj koji je u sredini, koji povezuje. U današnje vrijeme medijacija, kao posredovanje predstavlja mirno i nenasilno pronalaženje dogovora, dijaloga i ravnoteže između više strana. Obzirom na brojne i raznovrsne sadržaje koje Arena centar nudi, te nove umjetničke elemente koji u njega dolaze, mobil Medijator predstavlja uravnoteženje i dinamičnu komunikaciju svih navedenih sadržaja.

Dimenzije: Objekt varijabilnih dimenzija u rasponu 6 x 6 x 5,5 m

Tehnika: Falconboard ploče, inox sajle i rotacijski ovjesi, metalna konstukcija, print na samoljepivoj foliji.

Boßica2_1

Božica Dea Matasić diplomirala je 1996. g. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlaže od 1992. godine na petnaestak samostalnih i više od četrdeset mahom žiriranih skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Izabrana je među sedamnaest hrvatskih kipara/kiparica koji su u sklopu izložbe Suvremeno hrvatsko kiparstvo pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture predstavljali Hrvatsku na izložbama u Ljubljani, Budimpešti, Pečuhu, Trstu, Bratislavi, Beču, Berlinu i Zagrebu. 2012. g. samostalno izlaže u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti (MAMAC) u Nici. Predstavila se svojim višestruko nagrađivanim projektom interaktivnih kinetičkih objekata Panacea. Izabrana je kao predstavnica hrvatske kiparske scene od strane međunarodnog žirija za izložbu Dialogue with Emperor Qin – China Eu sculptures show. Izložba će se tijekom 2014. i 2015. g. održati u Lisabonu, Bukureštu, Parizu, Roterdamu, Pragu, Pizi, Luksemburgu i Briselu. Dobitnica je Nagrade mediteranskog kiparskog simpozija Dubrova, Labin, XI. trijenala hrvatskog kiparstva, Nagrade publike na natječaju T-ht u MSU Zagreb 2011, te priznanja žirija IX. trijenala hrvatskog kiparstva.

Fotografija: Martina Kenji

 

PREDRAG TODOROVIĆ, Povratak

instalacije-28

instalacije

Koncept

Komplementarni kontrast unutar arhitektonskih prostora poput galerije Bačva ili dvorane Istra u trgovačkom centru Arena, odredio je temu site-specific instalacije Povratak. Taj kontrast (visoko gore, svjetlo, Izvor –  i dolje, sjenovito, pojavno, manifestirano) je isti onaj obrazac koji nalazimo u svim teologijama i neoplatonističkim školama a možda je najplastičnije opisan u Platonovoj arhetipskoj priči o špilji. Sve emanira iz Jednog i stalno se Jednom vraća. No, bijela spiralna forma mišljena je, modelirana i postavljena u dati prostor na način da se u isti tren može sagledati i kao uzlazni i kao silazni objekt. Zapravo, u odnosu prostora i shematiziranog prikaza dima, čahure, duše, (nečega što treba doživjeti i formalnu i moralnu preobrazbu), prisutna je razapetost između rasta u svjetlo i spuštanja u osjetilno. Tako je  Povratak, duhovne supstance koja teži izbiti izvan zgrade, ujedno i ‘povratnik’ u zgradu izvan koje bi izašao.

Specifičnost instalacije je i njezin proces produkcije za koju se primijenila inovativna tehnologija, po prvi put korištena za izradu instalacije u Hrvatskoj. Naime, instalacija je producirana u Tajvanu od jednodijelnog PVC balona krojenog po mjeri prema autorskoj ideji Predraga Todorovića uz stručnu suradnju s arhitektom Ervinom Poljakom i njemačkom tvrtkom Hochhinaus. Posebnost tehničke izvedbe podrazumijeva upotrebu PVC materijala i forme balona, čime je omogućen lagani transport monumentalne instalacije (koja teži svega 26 kg), kao i višekratno postavljanje.

Dimenzija: 9 x8 x 8m

Materijal: PVC

Predrag_1

Predrag Todorović završio je Akademiju likovnih umjetnosti u Rijeci, na kojoj je i predavao. Izlagao je na 36 samostalnih i brojnim grupnim izložbama, a hrvatsku je umjetničku scenu predstavljao u Italiji, Njemačkoj, Finskoj, Mađarskoj, Austriji, Makedoniji i Egiptu. Njegovi su radovi u zbirkama MSU Zagreb, MMSU Rijeka, NSK Zagreb i brojnim privatnim kolekcijama. Poznat je po svojim skulpturalnim instalacijama i crtežima na metalu. Član je HDLU i HZSU, a živi i radi u Zagrebu. Skulptura Povratak je neposredno prije izlaganja u Arena Centru predstavljena na izložbi u galeriji Bačva.

Fotografija: Martina Kenji

 

 

 

Umjetničke instalacije dio su dio šire suradnje Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Arena Centra kojom će likovni umjetnici, članovi HDLU-a, sudjelovati u obilježavanju 5. godišnjice te oplemenjivanju adventskog razdoblja u shopping centru Arena Centar. Pored instalacija, suradnja podrazumijeva oslikavanje 50 kugli prema konceptu 50 različitih umjetnika koje će se izložiti u prostoru te potom primijeniti u humanitarne svrhe i održavanje 60 besplatnih likovnih radionica za posjetitelje Arena Centra koje će izvoditi profesionalni likovni umjetnici.

Sanja Vladović, direktorica marketinga Arena Centra, rekla je:“Skulpture su već izazvale veliko zanimanje posjetitelja centra koji ih radoznalo promatraju i fotografiraju. Arena Centar na ovaj je način potpuno neočekivano postao izložbeni prostor; mjesto susreta umjetnosti i sve brojnih posjetitelja našeg shopping centra. Povezivanje ljudi i umjetnosti na ovakav način je potpuna novost na našem tržištu.“

Tomislav Dekalić, direktor Arena Centra, istaknuo je: „Projekt umjetničke izložbe je vrlo zanimljiv projekt za nas i držim da povezuje ljude te da će ga posjetiti vrlo veliki broj posjetitelja. Pojavio se u pravo vrijeme i potpuna je novost na tržištu, i to ne samo u Hrvatskoj nego i u široj regiji.“

Pokrovitelj projekta:

Untitled

 

 

 

 

hdlu_boja mali

 

 

Info

RADNO VRIJEME (Dom HDLU)

Izložba 57. Zagrebački salon bit će zatvorena za javnost u petak, 7.10.2022. zbog ugošćivanja međunarodne konferencije Destination: Together in EU u organizaciji Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj i Mreže mladih Hrvatske, u partnerstvu s Veleposlanstvom Češke Republike i Veleposlanstvom Francuske u Hrvatskoj.

Detaljnije o konferenciji te registraciji za sudjelovanje možete pronaći OVDJE.

Broj mjesta je ograničen, a sudjelovanje je moguće uz obaveznu registraciju, do popunjena raspoloživih mjesta. Radni jezik konferencije je engleski.

Zagrebački salon nanovo će biti otvoren za javnost u subotu, 8.10.2022.

Zahvaljujemo na razumijevanju.

REDOVNO RADNO VRIJEME IZLOŽBE:

utorak – srijeda: 15:00 – 20:00
četvrtak – nedjelja: 11:00 – 20:00
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

CIJENA ULAZNICA (Dom HDLU)

40 kn Pojedinačna ulaznica
20 kn Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)
30 kn Pojedinačna grupna ulaznica (2)
20 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (3)
90 kn Obiteljska ulaznica (4)
15 kn Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)
GRATIS za redovite članove udruženja HDLU, AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ, studente ALU i studente FF smjera PUM, EKA ili MUZ, Studente Studija dizajna te učenike ŠPUD-a (uz predočenje važećih isprava), osobe s invaliditetom, djecu mlađu od 6 godina.
Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.
Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

Ulaznice sadrže 5% PDV.

(1) uz predočenje važeće isprave
(2) za grupe s više od pet osoba
(3) za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice
(4) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina
(5) cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis

 

Galerija Karas

Radno vrijeme:
Uto: 10 – 13 | Sri – pet: 16 – 20
Sub: 10 – 13
Ned, pon i praznikom (15.06. i 16.06.) zatvoreno

Ulaz besplatan

 Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU