Umjetničke instalacije povodom proslave 5. rođendana Arena Centra

Troje hrvatskih umjetnika i članova HDLU-a, Predrag Todorović, Božica Dea Matasić i Ida Blažičko, realiziralo je site-specific instalacije u shopping centru Arena Centar u Zagrebu u okviru proslave 5. rođendana centra, koje će biti postavljene u prostoru narednih godinu dana.

Skulpture „Povratak“ (Todorović), „Medijator“ (Matasić) i „Genius loci“ (Blažičko) insprirane su arhitekturom centra i, u skladu s njegovom arhitekturom, postavljene na „trgove“ Istra, Dalmacija i Slavonija.

 

IDA BLAŽIČKO, Genius loci

01 smanjena

03 smanjena

instalacije-8

 

Koncept

Skulpturalna ambijentacija Genius loci (lat. duh mjesta, kontekst mjesta) javni prostor Trga Dalmacija u Arena Centru ambijentalno oplemenjuje efemernim skulpturalnim formama koje posjetiteljima omogućuju uranjanje u preoblikovanu stvarnost nadahnutu vitalističkom poetikom inspiriranom prirodnim procesima. Umjetničkim oblikovanjem unutrašnjeg prostora, kojeg od vanjskog svijeta dijeli staklena opna kupole, postiže se dojam meditativnog vrta koji posjetitelje poziva da zastanu, a time ujedno i na kontemplaciju i odmak od stvarnosti. Riječ je i o unošenju noviteta u javni urbani prostor, koji putem kulturnog oplemenjivanja otvaraju mogućnosti novog iščitavanja i unošenja dinamične svježine. Težnja umjetnice je humanizacija i personalizacija prostora.

Dimenzije: varijabilne

Materijal: organdij

Ida_1

Ida Blažičko (Zagreb, 1985.) diplomirala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2007. godine, u klasi prof. Stjepana Gračana. Na Kineskoj umjetničkoj akademiji u Hangzhouu doktorirala je 2012. godine s disertacijom na temu Sustainable Public Art: Recreating Urban Environment. Od 2010. do 2013. godine predavala je na Kineskoj umjetničkoj akademiji na Odjelu umjetnosti u javnom prostoru. Autorica je skulptura Vjetar (Shanghai, 2011.) i Vjetar II (Hangzhou, 2012.) trajno postavljenih u javnom prostoru, te ambijentalne instalacije Topologija beskraja (2015.) izložene u dvorani sakralne umjetnosti Stalnog postava Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu. Dobitnica je Nagrade ALU za diplomski rad (2007.) i Nagrade Kineske umjetničke akademije za doktorski likovni rad i disertaciju (2012.).

Fotografija: Martina Kenji

 

 

BOŽICA DEA MATASIĆ, Medijator

instalacije-19

instalacije-20

instalacije-21

Koncept

Medijator je mobilna umjetnička intervencija koja u prostor Arena centra unosi višestruku simboliku prirode, kretanja i dinamične ravnoteže. Smješten je u vertikali između prvog i drugog kata uz Trg Slavonija koji je ujedno i središte, odnosno svojevrsno srce Arena centra.

Ovalnim oblicima, koji su u stalnom polaganom gibanju, elementi mobila asociraju na prste koji pokazuju u svim smjerovima. Čine to na blag i meditativan način čime se posjetiteljima kroz novu vizualnu senzaciju pruža mogućnost privremenog odmaka od užurbanosti. Ovaj mobilni objekt izveden je od ekološkog materijala – čvrstih i laganih falconboard ploča. Cijela kompozicija asocira na rast i vegetaciju, a pojedinačni plošni elementi konstruirani su po principu zlatnog reza.

Medijator je zamišljen kao središnja od tri umjetničke instalacije. Sam naziv znači onaj koji je u sredini, koji povezuje. U današnje vrijeme medijacija, kao posredovanje predstavlja mirno i nenasilno pronalaženje dogovora, dijaloga i ravnoteže između više strana. Obzirom na brojne i raznovrsne sadržaje koje Arena centar nudi, te nove umjetničke elemente koji u njega dolaze, mobil Medijator predstavlja uravnoteženje i dinamičnu komunikaciju svih navedenih sadržaja.

Dimenzije: Objekt varijabilnih dimenzija u rasponu 6 x 6 x 5,5 m

Tehnika: Falconboard ploče, inox sajle i rotacijski ovjesi, metalna konstukcija, print na samoljepivoj foliji.

Boßica2_1

Božica Dea Matasić diplomirala je 1996. g. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlaže od 1992. godine na petnaestak samostalnih i više od četrdeset mahom žiriranih skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Izabrana je među sedamnaest hrvatskih kipara/kiparica koji su u sklopu izložbe Suvremeno hrvatsko kiparstvo pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture predstavljali Hrvatsku na izložbama u Ljubljani, Budimpešti, Pečuhu, Trstu, Bratislavi, Beču, Berlinu i Zagrebu. 2012. g. samostalno izlaže u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti (MAMAC) u Nici. Predstavila se svojim višestruko nagrađivanim projektom interaktivnih kinetičkih objekata Panacea. Izabrana je kao predstavnica hrvatske kiparske scene od strane međunarodnog žirija za izložbu Dialogue with Emperor Qin – China Eu sculptures show. Izložba će se tijekom 2014. i 2015. g. održati u Lisabonu, Bukureštu, Parizu, Roterdamu, Pragu, Pizi, Luksemburgu i Briselu. Dobitnica je Nagrade mediteranskog kiparskog simpozija Dubrova, Labin, XI. trijenala hrvatskog kiparstva, Nagrade publike na natječaju T-ht u MSU Zagreb 2011, te priznanja žirija IX. trijenala hrvatskog kiparstva.

Fotografija: Martina Kenji

 

PREDRAG TODOROVIĆ, Povratak

instalacije-28

instalacije

Koncept

Komplementarni kontrast unutar arhitektonskih prostora poput galerije Bačva ili dvorane Istra u trgovačkom centru Arena, odredio je temu site-specific instalacije Povratak. Taj kontrast (visoko gore, svjetlo, Izvor –  i dolje, sjenovito, pojavno, manifestirano) je isti onaj obrazac koji nalazimo u svim teologijama i neoplatonističkim školama a možda je najplastičnije opisan u Platonovoj arhetipskoj priči o špilji. Sve emanira iz Jednog i stalno se Jednom vraća. No, bijela spiralna forma mišljena je, modelirana i postavljena u dati prostor na način da se u isti tren može sagledati i kao uzlazni i kao silazni objekt. Zapravo, u odnosu prostora i shematiziranog prikaza dima, čahure, duše, (nečega što treba doživjeti i formalnu i moralnu preobrazbu), prisutna je razapetost između rasta u svjetlo i spuštanja u osjetilno. Tako je  Povratak, duhovne supstance koja teži izbiti izvan zgrade, ujedno i ‘povratnik’ u zgradu izvan koje bi izašao.

Specifičnost instalacije je i njezin proces produkcije za koju se primijenila inovativna tehnologija, po prvi put korištena za izradu instalacije u Hrvatskoj. Naime, instalacija je producirana u Tajvanu od jednodijelnog PVC balona krojenog po mjeri prema autorskoj ideji Predraga Todorovića uz stručnu suradnju s arhitektom Ervinom Poljakom i njemačkom tvrtkom Hochhinaus. Posebnost tehničke izvedbe podrazumijeva upotrebu PVC materijala i forme balona, čime je omogućen lagani transport monumentalne instalacije (koja teži svega 26 kg), kao i višekratno postavljanje.

Dimenzija: 9 x8 x 8m

Materijal: PVC

Predrag_1

Predrag Todorović završio je Akademiju likovnih umjetnosti u Rijeci, na kojoj je i predavao. Izlagao je na 36 samostalnih i brojnim grupnim izložbama, a hrvatsku je umjetničku scenu predstavljao u Italiji, Njemačkoj, Finskoj, Mađarskoj, Austriji, Makedoniji i Egiptu. Njegovi su radovi u zbirkama MSU Zagreb, MMSU Rijeka, NSK Zagreb i brojnim privatnim kolekcijama. Poznat je po svojim skulpturalnim instalacijama i crtežima na metalu. Član je HDLU i HZSU, a živi i radi u Zagrebu. Skulptura Povratak je neposredno prije izlaganja u Arena Centru predstavljena na izložbi u galeriji Bačva.

Fotografija: Martina Kenji

 

 

 

Umjetničke instalacije dio su dio šire suradnje Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Arena Centra kojom će likovni umjetnici, članovi HDLU-a, sudjelovati u obilježavanju 5. godišnjice te oplemenjivanju adventskog razdoblja u shopping centru Arena Centar. Pored instalacija, suradnja podrazumijeva oslikavanje 50 kugli prema konceptu 50 različitih umjetnika koje će se izložiti u prostoru te potom primijeniti u humanitarne svrhe i održavanje 60 besplatnih likovnih radionica za posjetitelje Arena Centra koje će izvoditi profesionalni likovni umjetnici.

Sanja Vladović, direktorica marketinga Arena Centra, rekla je:“Skulpture su već izazvale veliko zanimanje posjetitelja centra koji ih radoznalo promatraju i fotografiraju. Arena Centar na ovaj je način potpuno neočekivano postao izložbeni prostor; mjesto susreta umjetnosti i sve brojnih posjetitelja našeg shopping centra. Povezivanje ljudi i umjetnosti na ovakav način je potpuna novost na našem tržištu.“

Tomislav Dekalić, direktor Arena Centra, istaknuo je: „Projekt umjetničke izložbe je vrlo zanimljiv projekt za nas i držim da povezuje ljude te da će ga posjetiti vrlo veliki broj posjetitelja. Pojavio se u pravo vrijeme i potpuna je novost na tržištu, i to ne samo u Hrvatskoj nego i u široj regiji.“

Pokrovitelj projekta:

Untitled

 

 

 

 

hdlu_boja mali

 

 

Info

RADNO VRIJEME IZLOŽBE “PROSTORIA 10” RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU) JE:

utorak – petak: 10 – 21
subota – nedjelja: 10 – 18

ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

Ulaz na izložbu je besplatan.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU