AKCIJA: PUCANJ U PRAZNO?

M&M

PUCANJ U PRAZNO?

Galerija PM

29. siječnja, 2016.

19:00 – 22:00

MM-F-0

Foto by Martina Kenji

Polazeći od citata ‘’Umjetnik je životinja za odstrel’’ za galeriju PM, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, Mia i Martina su osmislile specific performans pod nazivom ‘’Pucanj u prazno?’’.

Prostor galerije PM, točnije prostor ispod kupole Doma hrvatskih likovnih umjetnika, ispunit će s petstotinjak balona napunjenih helijem. Na svakom balonu ispisat će ime jednog, živućeg hrvatskog umjetnika, a temeljem prijedloga koje će zaprimati od strane javnosti, putem facebooka. Posjetitelji će u PMu moći pucanjem iz airsoft puške ‘’odstreljivati’’ svoje umjetnike.

“Ovakvim procesom proučavamo odnos kustosa i umjetnika te njihovih pozicija – pozicija moći i nemoći.” pojašnjavaju autorice.

Martina Miholić i Mia Orsag su vizualne umjetnice i voditeljice galerija HDLU/kustosice.

“Iako formalno nismo kustosice, često bivamo tako nazivane. Sasvim svjesne problema sukoba interesa te činjenice da smo zaposlenice HDLU-a, a istodobno umjetnice i kustosice, lansiramo provokaciju koja pojačava smisao koncepta; dvije žene pucaju i pozivanju na pucanj po umjetniku, iz kustoskog aspekta ali i umjetničkog.” ističu umjetnice.

MM-F-14

Čitav postav pomalo će asocirati na ambijent zabavnog parka.

“Oslanjajući se na teoriju o kulturi spektakla projekt će paralelno postavljati pitanja o funkciji umjetničkih prostora i prostora umjetnosti same, te ulozi umjetnosti u kulturi zabave ali i kulture zabave i spektakla u umjetnosti.” kažu Mia i Martina.

Cilj projekta je problematizirati odnos kustos-umjetnik i propitati svrhu umjetnosti unutar okvira vremena. Dodatno, postavlja se pitanje odnosa umjetnosti i bitaka/bića, kao i pitanje koliko je samoodrživost u skladu odnosno u koliziji s umjetničkim stvaralaštvom.

Pucanj u prazno? održat će se kao program HDLU u sklopu Noći Muzeja. Službeni after party održat će se u BIKERS BEER FACTORYu, Savska 150, od 23:00 sata.

Zbog ograničenih kapaciteta, svoje sudjelovanje je potrebno potvrditi najkasnije do četvrtka, 28.siječnja do 12h, na e-mail: pucanjuprazno.pm@gmail.com

SPONZORI:

Cerovski-logo

NM16-logo-pozitiv-i-negativ

 

 

BBF-logo-(5)-(1)

Black-Wolves-novi-logo-boja-PF-(1)

Stella-Logo-2015-CMYK

 

 

 

ars-logo-14

logo-bc

 

 

 

RADNO VRIJEME:
19:00 – 23:00

Dom hrvatskih likovnih umjetnika
Trg žrtava fašizma 16
10000 Zagreb

Info

RADNO VRIJEME DOMA HDLU (GALERIJE PRSTEN, BAČVA I PM)

utorak – nedjelja: 11 – 19
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU