Izložba: Jelena Remetin – Kotači sreće/ Kotač vremena, BodyCombat u Salonu Galić-HULU Split

HULU Split

Salon Galić

Jelena Remetin: Kotači sreće/ Kotač vremena, BodyCombat

19.1.-2.2.2016.

Izložba se nalazi u programu Noć Muzeja 2016.

3 WATERFALL

 

Izložba Kotači sreće objedinjuje dva medijski raznorodna rada Jelene Remetin nastala tijekom 2014. godine: fotografski ciklus Kotač vremena, te srednjemetražni film BodyCombat.

Iz teksta predgovora Ivane Meštrov :

Proteklo vrijeme nam, čini se, nitko ne može vratiti, ali njegov protok nepovratno mijenja sve naše razine postojanja. Materijalni, fizički tragovi su vjerojatno jedini koji nas, uz mentalne projekcije sjećanja na neki protekli trenutak (za potrebu ove argumentacije linearno postavljen), vraćaju u svjesnost vremena ‘koje se dogodilo’ i njegovih utisnutih posljedica. No što je tu ‘stvarno’ naše vrijeme i koliko se ono dogodilo?

Takva pitanja nerijetko kondenzira i vizualna umjetnost, a posebice fotografija kao medij; to jedno u prikazu stvarnog kojim se odražava i vremenska višedimenzionalnost, svojoj srži, pri svakom pogledu i promjeni konteksta ista u svojim različitostima.

Jedno tako višeslojno ugibanje i prelamanje kroz vremensku točku utjelovljuje i fotografski ciklus autorice Jelene Remetin, sugestivnog naziva Kotač vremena.

(…)

Kada govorimo vrijeme, govorimo i sjećanje, te evociramo nerijetko i različite strategije protiv zaborava, ali i oslobađajuće otpuštanje koje nam omogućuje donekle rasterećen prolazak kroz vremenske koordinate. Suočili smo se i rekli si bez maski vlastite istine i zavjetovali se na više transparencije ubuduće. Body combat, kratkometražni film predstavljen 2015. godine, ispovjedna je forma posredovana naracijom lika djevojčice koji nas suočava s traumama koje su ju pratile kroz odrastanje. Incestuoznost i nekomunikacije.

Kratki životopis: Jelena Remetin vizualna je umjetnica koja djeluje u polju proširenog slikarstva, fotografije i filma. Rođena u Splitu, već više od dvije dekade živi u Parizu gdje se multimedijalno formirala na EFET-u, visokoj školi za fotografiju i film, te pri CEFPF, europskom centru za audiovizualnu produkciju. Recentni izložbeni projekti Jelene Remetin uključuju samostalnu izložbu Kotač vremena u sklopu Rendez-vous festivala Francuske u Hrvatskoj (Medijateka Francuskog instituta u Zagrebu, 2015.) te sudjelovanja na skupnim izložbama Art en Capital (Grand Palais, Paris, 2015.) i Salon des Beaux Arts (Louvre, Paris, 2015.). Uz recentnu splitku izložbu, trenutno je u pripremi i multimedijalni projekt za Laubu, Zagreb predviđen za ožujak.Više o autorici na: www.jelenaremetin.com

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU