RESTAURACIJA SKULPTURA U PARKU SKULPTURA JAKOVLJE

U jesen 2015. studenti Akademije likovnih umjetnosti Zagreb pod mentorstvom izv.prof. Alena Novoseleca u okviru projekta HDLU-a, izvršili su konzervatorsko-restauratorske radove na 3 skulpture u Parku skulptura Jakovlje.

Restaurirane su skulpture Franza Stahler, Nike Radić te Juraj Peruška Bogdanića. Radove su obavljali studenti 3., 4. i 5. godine Odsjeka za konzerviranje i restauriranje umjetnina Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u sklopu nastave kolegija Konzerviranje i restauriranje kamene i arhitektonske plastike 1 i 2, Restauriranje 2 i Restauratorske prakse: Leda Halambek, Eni Jukopila, Dunja Rapaić, Mira Janjić, Denis Levicky, Dora Mihanović, Anamarija Vučak, Melita Horvat, Barbara Joksimović, Sonja Pavin, Sara Šipek i Iva Valenta.

Projekti restauracije skulptura u Parku skulptura Jakovlje, u suradnji HDLU-a i ALU-a, započeli su 2014., na inicijativu izv. prof.  Alena Novoseleca, kada su obnovljene skulpture Totem Ljubomira Stahova, Paleolitska priča Mirsada Begića te bezimena instalacija Alena Novoseleca.

Konzervatorsko-restauratorski radovi u Parku skulptura Jakovlje odvijaju se uz potporu Ministarstva kulture te Zagrebačke županije.

O IZVRŠENIM RADOVIMA U 2015.

Autorica: Nika Radić
Naziv rada: bez naziva (Tragovi?)
Godina nastanka: 2001.

Skulpturu sačinjavaju četiri kubusna segmenta nejednake veličine, zidanih od cijelih ili dijelova opeke, zakošenih gornjih površina, a na vanjskim stranama i bočnih, a koji su jedan od drugoga odmaknuti tako da između sebe tvore prazninu u obliku grčkog križa. Svaki od njih položen je na betonsku podlogu. Pored elemenata primijećeni su pločasti komadi opeke koji su se odvojili od blokova zbog prodora vode i smrzavanja, što je popravljeno izvršenim radovima.

Prije:

Tijekom:

Nakon:

Autor: Franz Stahler
Naziv skulpture: bez naziva (Zvrk?)
Godina nastanka: 2000.

Ovalana baza se konveksno uzdiže od razine tla, a u sredini, a na mjestu najvećeg izbočenja, nalazi se kruškoliki oblik okrenut svojim debljim dijelom prema gore i učvršćen metalnim ankerom za bazu. Skulptura je očišćena od zemlje, granja, lišća i mahovine te su restaurirani oštećeni dijelovi skulpture i baze skulpture.

Prije:

Tijekom:

Nakon:

Autor: Peruško Bogdanić
Naziv rada: Juraj
Godina nastanka: 1994.

Cjelina se sastoji od dva kamena elementa, kvadratne baze i skulpture koja ima oblik oprostorene varijante slova omega na njoj. Forma skulpture je napeta, a površina gruba. Na skulpturi, koja je spoj ovalne i trapezoidne forme, uočava se ljudski lik raširenih ruku, tek nešto ispupčen i sumaran na njenom donjem dijelu. Skulptura je bila obrasla algama, mahovinom i bršljanom. Na stražnjoj strani skulpture bile su vidljive narančasto-smeđe mrlje, što je uklonjeno konzervatorsko-restauratorskim radovima.

Prije:

Tijekom:

Nakon:

O Međunarodnom parku skulptura Jakovlje
Uokolo dvorca Jakovlje nalazi se park s perivojem iz sredine 19. stoljeća. Od 1972. godine dvorac i park u vlasništvu su udruga HDLU i ULUPUH. U dvorcu udruge imaju ateljee, dok je park oplemenjen skulpturama nastalim tijekom kiparskih kolonija koje se ovdje organiziraju od 1993. godine.
Akad. kipar Ratko Petrić, član HDLU-a, inicijator prve kiparske kolonije, u pratećem je katalogu zapisao: „U ratnom okruženju, još jednom – čin stvaranja suprotstavio se činu razaranja i ubijanja“. Vesna Kusin u Vjesniku je iste, 1993. godine napisala: “Pred sjevernim krilom dvorca koji se doima kao da je bio ciljem neprijateljskog napada, između gromada nedavno dopremljenog kamenja izviruju ljudi, radnici sa pilama za kamen, dlijetima i čekićima. Slika neuobičajena u zagorskoj idili oronulog dvorca koji obično zamišljamo obraslog bršljanom. Ispred tog krila iz kojega raste drveće i kroz čije se otvore na sve strane vidi nebo, marljivo rade kipari Prve međunarodne kiparske kolonije Jakovlje, okupljeni tu sa jasnim ciljem – da pošalju SOS signale za pomoć dvorcu kojem prijeti propast… sada na mjestu gdje je nekoć bio cvjetnjak, izrasta neko drugo cvijeće. U oblacima prašine što se uzdižu pri piljenju, brušenju, klesanju kamenja, izrastaju umjetnički oblici što ih u ovoj marljivoj radionici oblikuju pet umjetnika iz zemlje i inozemstva.. Mi se međutim od te Europe razlikujemo po siromaštvu uzrokovanom iscrpljujućim ratom, ali od kulture ni na zgarištima ne odustajemo…”
Danas park posjeduje šezdesetak djela domaćih i stranih autora. Nastala su u šesnaest godina trajanja Kolonije, koja je opskrbila Park djelima pripadnika svih naraštaja, pa sadrži širok raspon individualnih izraza i poetika. Na sjeveru Hrvatske taj je Park postao svojevrsnim pandanom starijem labinskom Mediteranskom kiparskom simpoziju. No dok je potonji posvećen kamenu, Kolonija se od početka programatski zalaže za različitost pristupa.” (Snješka Knežević). Skulpture su postavljene po livadi i blagoj padini ispred dvorca u ambijentu u kojem “dišu” materijalom, formom i idejom.​
Autori skulptura (abecednim redom): Petar Barišić, Marina Bauer, Mirsad Begić (Slovenija), Neven Bilić, Ivona Biočić Mandić, Peruško Bogdanić, Zlatko Bourek, Zlatko Čular, Josip Diminić, Nikola Džaja, Mirjana Drempetić Hanžić, Vladimir Gašparić Gapa, Raul Goldoni, Stjepan Gračan, Zvonimir Gračan, Drago Grgas Beli, Đurđica Gudlin Zanoški, Oleg Hržić, Georgina Juriša, Alem Korkut, Ksenija Kantoci, Paola Korošec (Slovenija), Daniel Kovač, Dora Kovačević, Željko Kovačić, Ivan Kožarić, Denis Krašković, Ante Kuduz, Milena Lah, Branko Lepen, Zvonimir Lončarić, Siniša Majkus, Marin Marinić, Valerije Michieli, Mladen Mikulin, Jadranka Mlinar, Alan Novoselec, Ratko Petrić, Maja Postonjski, Nika Radić, Vanja Radauš, Ante Rašić, Krešimir Rod, Branko Ružić, Hanibal Salvaro, Mirjana Sever, Franz Stahler (Njemačka), Ljubomir Stahov, Marina Stoponja, Judita Šercar, Ivan Tuđa, Ante Van der Jagt (Nizozemska), Sandra van Karssen (Nizozemska), Tjerrie Verhellen (Belgija), Branko Vlahović, Tomislav Vončina, Miro Vuco, Šime Vulas, Robert Zdarilek, Željko Zima.

Skulpture možete razgledati ovdje.

Organizator:

Pokrovitelj:

Podrška:

Info

Cijene ulaznica za manifestaciju 6. bijenale slikarstva

30 kn Pojedinačna ulaznica
20 kn Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)
20 kn Pojedinačna grupna ulaznica (2)
15 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (3)
60 kn Obiteljska ulaznica (4)
15 kn Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)

GRATIS za redovite članove udruženja HDLU, AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ te studente ALU i studente FF smjera PUM, EKA ili MUZ, učenike ŠPUD (uz predočenje važećih isprava), osobe s invaliditetom, djecu mlađu od 6 godina

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.

Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

Ulaznice sadrže 25% PDV.

(1) uz predočenje važeće isprave
(2) za grupe s više od pet osoba
(3) za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice
(4) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina
(5) cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis

 
RADNO VRIJEME DOMA HDLU (GALERIJE PRSTEN, BAČVA I PM)

utorak – nedjelja : 11 – 19
ponedjeljkom i praznikom ( 1. i 18.11.) zatvoreno.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU