Izložba: Josip Butković – DVORIŠTA

Josip Butković
DVORIŠTA
Galerija Prsten
9.3.-10.4.2016.

HDLU pozivnica200x-1 – kopija

Otvorenje izložbe održat će se 9.3.2016.u 19.00h

…Ovim je ciklusom Josip Butković izveo specifičan i dragocjen doprinos problematici složenog odnosa kulture kao bitno ljudske aktivnosti i prirode shvaćene kao cjelokupnost svega što nas okružuje, a nije djelo ljudskih ruku. Svoju umjetničku, ali i neraskidivo s njom civilizacijsku paradigmu, koncipirao je u periodu u kojem se naša civilizacija u sklopu pozitivnog pristupa rješavanja nagomilanih ekoloških problema od antropocentričnog pogleda na svijet postupno okreće svjetonazorima koji s različitih aspekata predmnijevaju jednakovrijednost živih bića kao što su zoocentrizam, biocentrizam ili ekocentrizam. Svima im je zajedničko da pitanje vrijednosti i principe etičnosti proširuju i na svijet oko ljudske vrste, bilo da je riječ o životinjama, svemu živom ili ekološkoj održivosti, stremeći prema eko-humanističkom pristupu stvarnosti kao jedinom modusu održivosti života na zemlji. U posljednjem ciklusu Josipa Butkovića prirodni je svijet ravnopravni su-kreator. Stoljećima razvijana tehnologija izvedbe grafičkog otiska sredstvo je bilježenja njegove tajanstvenosti, nepredvidljivosti i neuhvatljivosti. Nove stranice ljudskog razumijevanja svijeta koji nas okružuje ispisane su u visokom tisku, a Josip Butković, stavom koji izabranu umjetničku disciplinu oblikuje i tretira po višem svjetonazorskom principu, iskazuje se kao punokrvni predstavnik postkonceptualne umjetnosti koja spoznajne i etičke aspekte prakse smatra bitnim, ako ne i presudnim čimbenicima rada u estetskoj domeni.

Iz predgovora Branka Franceschia

O umjetniku:

JOSIP BUTKOVIĆ rođen je u Rijeci 1950. godine. Diplomirao na Akademiji za likovne umjetnosti u Novom Sadu 1980. godine. Postdiplomski studij grafike završio na Fakultetu za likovne umjetnosti u Beogradu 1983. godine. Od 1980. godine u stalnom radnom odnosu kao asistent, a potom docent i izvanredni profesor na Odsjeku za likovne umjetnosti Pedagoškog fakulteta u Rijeci. Prodekan za nastavna pitanja Pedagoškog fakulteta u Rijeci od 1989. godine. Prvi puta u zvanje redoviti profesor izabran 1997. godine, a 2003. godine je izabran u zvanje redoviti profesor, kao trajno zvanje. Od 1995. do 1997. godine predstojnik Katedre za grafiku i crtanje na Odsjeku likovnih umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci, a od 1997. do 2000. godine pročelnik Odsjeka. Od 2004. godine radi u svojstvu vanjskog suradnika na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta Josip Juraj Strossmayer u Osijeku. Mentor-profesor na poslijediplomskom studiju na Akademiji za likovne umjetnosti u Ljubljani. Redovni je profesor grafike na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci te predstojnik Katedre za grafiku od 2006. do 2008. godine. Od 2013. godine je dekan Akademije primijenjenih umjetnosti. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zagreb.

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Gradskog ureda za obrazovanje kulturu i sport i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Dom HDLU
Trg žrtava fašizma 16
10000 Zagreb

Radno vrijeme:
srijeda – petak 11 – 19
subota i nedjelja 10 – 18
ponedjeljkom, utorkom i blagdanom zatvoreno

 

Info

Cijene ulaznica za manifestaciju 6. bijenale slikarstva

30 kn Pojedinačna ulaznica
20 kn Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)
20 kn Pojedinačna grupna ulaznica (2)
15 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (3)
60 kn Obiteljska ulaznica (4)
15 kn Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)

GRATIS za redovite članove udruženja HDLU, AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ te studente ALU i studente FF smjera PUM, EKA ili MUZ, učenike ŠPUD (uz predočenje važećih isprava), osobe s invaliditetom, djecu mlađu od 6 godina

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.

Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

Ulaznice sadrže 25% PDV.

(1) uz predočenje važeće isprave
(2) za grupe s više od pet osoba
(3) za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice
(4) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina
(5) cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis

 
RADNO VRIJEME DOMA HDLU (GALERIJE PRSTEN, BAČVA I PM)

utorak – nedjelja : 11 – 19
ponedjeljkom i praznikom ( 1. i 18.11.) zatvoreno.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU