ODABRANI HRVATSKI UMJETNICI NA EUROPSKOJ IZLOŽBI “NOTES ON TOMORROW”

ODABRANI UMJETNICI NA EUROPSKOJ IZLOŽBI
„NOTES ON TOMORROW“ 
u sklopu EU projekta CreArt

EU projekt CREART – Mreža gradova za umjetničko stvaranje
(Program Kultura 2007.-2013.)


Svake godine jedna od vodećih aktivnosti CreArt-a je velika skupna izložba koja se održava u tri grada, te se predstavljaju umjetnici svih 13 gradova partnera. Kustosica, četvrte po redu, CreArt europske izložbe 2016. godine je Luisa Santos, a njezin kustoski koncept referira se na temu “NOTES ON TOMORROW” koja se poziva se na Luhmannianovu ideju umjetnosti kao društvenog sustava. Općenito zanemarena od strane umjetničkih institucija, vizualna kultura u produkciji društvenih pokreta je vitalni sektor u svijetu umjetnosti i aktivizma. Notes on Tomorrow istražuje različite načine kako promišljati o pozitivnim odgovorima na aktualne društvene teme, a uključuje crteže, bilješke, dijagrame, video i performanse.

Izložba u 2016. održat će se u sljedećim terminima:
– Litva: Kaunas 16.6. – 11.8.2016.
– Norveška: Kristiansand 28. 8. – 8. 10.2016.
– Portugal: Aveiro 27.10. – 11. 12.2016.

Temeljem zaprimljenih prijava, umjetnički savjet HDLU-a načinio je predselekciju 10 umjetnika. Kustosica Luisa Santos od predloženih 10 umjetnika iz svakog grada odabire umjetnike do kraja veljače 2016.

Odabrani umjetnici su:

 • Jelena Bando
  – Rođena 1988., u Zagrebu, umjetničko obrazovanje ostvarila u Zagrebu i Njemačkoj,
  članica HDLUa od 2010.
  – Sudjelovala na brojim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu
 • Davor Sanvincenti
  – Rođen 1979., u Kopru, obrazovanje stekao diljem Europe (Hrvatska, Italija, Nizozemska) te kroz međunarodne rezidencije (SAD, Litva, Francuska).
  – Sudjelovao na mnogobrojnim međunarodnim izložbama te je dobitnik prestižne nagrade Radoslav Putar za najboljeg Hrvatskog umjetnika mlađeg od 35 godina, 2010.

CreArt je mreža javnih i privatnih institucija osnovanih u europskim gradovima, s iskustvom u kulturnom menadžmentu i posvećena razvoju vizualnih umjetnosti. Projekt je odabran u okviru programa Kultura Europske Unije od 2012. – 2017. godine, te se razvio u mrežu od 13 partnerskih gradova i institucija kao predstavnik kulturne raznolikosti i bogatstva Europe. HDLU kao predstavnik grada Zagreba postao je partner krajem 2013. Okosnica projekta je promoviranje i poticanje kreativnosti odnosno stvaralaštva, poticanje kreativnih industrija kroz aktivnosti održavanja redovitih konferencija, organizacija rezidencijalnih programa, izložbi, edukativnih seminara i radionica, te praćenje napretka u pojedinim gradovima. CreArt se bavi istraživanjem kulture u srednjim i srednje većim europskim gradovima te utječe na promjene u gradovima partnerima, prati uspješnosti provedbe planova, objavljuje i publicira rezultate, te prenosi uspješne obrazace na manje uspješnije gradove.

Svake godine velika skupna izložba održi se u tri grada, što znači da će u petogodišnjem projektu svaki partner ugostiti izložbu u svom gradu. HDLU je u 2014. na europskoj izložbi predstavio Anu Hušman te Fokus grupu (Iva Kovač i Elvis Krstulović), a u rujnu 2014. ugostio je Creart izložbu White Noise, Black Words. Na izložbi The City and me 2015. u Linzu, Pardubicama i Genovi predstavile su se Maja Rožman i Luiza Margan. Tijekom trajanja projekta, na ukupno 13 izložbi bit će predstavljeno više od 150 umjetnika, a katalozi i promotivni materijali distribuiraju se u sve partnerske gradove.

CreArt49069361_207104Graphic1

 

Info

ZA VRIJEME TRAJANJA IZLOŽBE “PROSTORIA 10” RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU) JE:

utorak – petak: 10 – 21
subota – nedjelja: 10 – 18

ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU