EUROPSKI DAN KREATIVNOSTI: MJESTO IZVEDBE I STVARANJE GRADA

EUROPSKI DAN KREATIVNOSTI:

 MJESTO IZVEDBE I STVARANJE GRADA

 

umjetničke intervencije u javnom prostoru i međunarodni znanstveni skup

 Vizual za web - horizontalno1 copy

 

HDLU, u okviru EU projekta CreArt, obilježava Europski dan kreativnosti projektom Mjesto izvedbe i stvaranja grada. Projekt se izvodi u suradnji s Odsjekom za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te s Institutom za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu, u okviru projekta Stvaranje grada: prostor, kultura, identitet (HRZZ). U okviru projekta organiziraju se dva događanja: predstavljanje umjetničkih intervencija na pet lokacija u gradskom javnom prostoru 21. ožujka te međunarodnog znanstvenog skupa 4. travnja 2016. godine u Klubu HDLU.

Petero umjetnika, Ida Blažičko, Duje Medić, Martina Mezak, Marko Pašalić i OKO intervenirat će u odabrane lokacije javnog gradskog prostora. Za javnost će se 21. ožujka organizirati obilazak lokacija uz stručno vodstvo i razgovor s umjetnicima. Dokumentiranje projekta na lokacijama umjetničkih intervencija izvest će petero studenata s Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

 Slijedom toga, 4. travnja u Klubu HDLU-a održat će se međunarodni znanstveni skup Mjesto izvedbe i stvaranje grada na kojemu će se obrađivati pitanja mjesta i nemjesta kao platforme stvaranja značenja grada, ali i generatora umjetničkih intervencija. Skup će biti otvoren za zainteresiranu javnost, a detaljni raspored možete preuzeti ovdje.

Projekt će se dokumentirati popratnom knjigom u kojoj će biti objavljeni radovi sa znanstvenog skupa, kao i dokumentacijski materijali vezani uz umjetničke intervencije u javnim prostorima.

Svrha projekta je povezivanje umjetničkog stvaralaštva i znanstvenog istraživanja kao mogućeg procesa kojim se potiču novi kreativni procesi s ciljem senzibilizacije i transformacije javnog prostora kao arhetipskog mjesta u kojemu je moguće djelovati izvan korporativnih modela i dominantnih kulturnih industrija.

Projekt se provodi u okviru EU projekta CreArt koji se financira u okviru EU programa Kultura 2007.-2013., u okviru projekta Stvaranje grada: prostor, kultura, identitet, koji financira Hrvatska zaklada za znanost te zahvaljujući potpori Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba i Ministarstva kulture.

Detaljnije o EU projektu CreArt

CreArt je mreža javnih i privatnih institucija osnovanih u europskim gradovima, s iskustvom u kulturnom menadžmentu i posvećena razvoju vizualnih umjetnosti. Projekt je odabran u okviru programa Kultura Europske Unije od 2012. – 2017. godine, a tijekom posljednjih mjeseci razvio se u mrežu od 13 partnerskih gradova i institucija, predstavnik je kulturne raznolikosti i bogatstva Europe. HDLU kao predstavnik grada Zagreba postao je partner krajem 2013. Okosnica projekta je promoviranje i poticanje kreativnosti odnosno stvaralaštva, poticanje kreativnih industrija kroz aktivnosti održavanja redovitih konferencija, organizacija rezidencijalnih programa, izložbi, edukativnih seminara i radionica, te praćenje napretka u pojedinim gradovima. CreArt se bavi istraživanjem kulture u srednjim i srednje većim europskim gradovima te utječe na promjene u gradovima partnerima, prati uspješnosti provedbe planova, objavljuje i publicira rezultate, te prenosi uspješne obrazace na manje uspješnije gradove.

 

Detaljnije na:

http://www.creart-eu.org/presentation

 

Detaljnije o projektu Stvaranje grada: prostor, identitet i kultura

Projekt je usmjeren k tome da se razaberu i razumiju višestruki, višeslojni i međuovisni akteri, čimbenici i procesi suvremenih transformacija u glavnom gradu Hrvatske, Zagrebu.  U projektu se izdvajaju dvije dimenzije koje su se pokazale ključnima u mijeni suvremenih gradova – politike javnih prostora i politike razlike. Obje dimenzije predstavljaju točke susreta i sudaranja globalnih političkih, gospodarskih i kulturnih tijekova te lokalnih imaginarija, interesa i razvoja, što dovodi do restrukturiranja grada i njegova identiteta. Projekt također ističe važnost gradskih stanovnika/građana u tim procesima i istražuje kako oni uvijek nanovo oblikuju, re-kreiraju i re-konstruiraju za/dani društveni, kulturni i prostorni krajolik (cityscape), dajući mu kulturno značenje. Koncept „stvaranja grada“ na kojemu je težište u ovome projektu, dakle, odnosi se na sveobuhvatnu izgradnju i artikulaciju urbanog života. Umjetnost u javnom prostoru jedan je segment stvaranja značenja grada i njegove kompleksnosti.

Projekt financira Hrvatska zaklada za znanost (2014.-2018.).

Detaljnije o projektu: www. citymaking.eu

 

Organizatori:

 12675001_898843366901637_1346500423_ocitymaking logoslika754LOGOinstitut_IEF(1)

           

 Uz potporu:

CreArt49069361_207104Graphic1Grad_ZGhrzz2.cdr  

 

Info

Cijene ulaznica za manifestaciju 6. bijenale slikarstva

30 kn Pojedinačna ulaznica
20 kn Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)
20 kn Pojedinačna grupna ulaznica (2)
15 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (3)
60 kn Obiteljska ulaznica (4)
15 kn Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)

GRATIS za redovite članove udruženja HDLU, AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ te studente ALU i studente FF smjera PUM, EKA ili MUZ, učenike ŠPUD (uz predočenje važećih isprava), osobe s invaliditetom, djecu mlađu od 6 godina

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.

Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

Ulaznice sadrže 25% PDV.

(1) uz predočenje važeće isprave
(2) za grupe s više od pet osoba
(3) za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice
(4) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina
(5) cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis

 
RADNO VRIJEME DOMA HDLU (GALERIJE PRSTEN, BAČVA I PM)

utorak – nedjelja : 11 – 19
ponedjeljkom i praznikom ( 1. i 18.11.) zatvoreno.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU