EUROPSKI DAN KREATIVNOSTI: MJESTO IZVEDBE I STVARANJE GRADA

EUROPSKI DAN KREATIVNOSTI:

 MJESTO IZVEDBE I STVARANJE GRADA

 

umjetničke intervencije u javnom prostoru i međunarodni znanstveni skup

 Vizual za web - horizontalno1 copy

 

HDLU, u okviru EU projekta CreArt, obilježava Europski dan kreativnosti projektom Mjesto izvedbe i stvaranja grada. Projekt se izvodi u suradnji s Odsjekom za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te s Institutom za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu, u okviru projekta Stvaranje grada: prostor, kultura, identitet (HRZZ). U okviru projekta organiziraju se dva događanja: predstavljanje umjetničkih intervencija na pet lokacija u gradskom javnom prostoru 21. ožujka te međunarodnog znanstvenog skupa 4. travnja 2016. godine u Klubu HDLU.

Petero umjetnika, Ida Blažičko, Duje Medić, Martina Mezak, Marko Pašalić i OKO intervenirat će u odabrane lokacije javnog gradskog prostora. Za javnost će se 21. ožujka organizirati obilazak lokacija uz stručno vodstvo i razgovor s umjetnicima. Dokumentiranje projekta na lokacijama umjetničkih intervencija izvest će petero studenata s Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

 Slijedom toga, 4. travnja u Klubu HDLU-a održat će se međunarodni znanstveni skup Mjesto izvedbe i stvaranje grada na kojemu će se obrađivati pitanja mjesta i nemjesta kao platforme stvaranja značenja grada, ali i generatora umjetničkih intervencija. Skup će biti otvoren za zainteresiranu javnost, a detaljni raspored možete preuzeti ovdje.

Projekt će se dokumentirati popratnom knjigom u kojoj će biti objavljeni radovi sa znanstvenog skupa, kao i dokumentacijski materijali vezani uz umjetničke intervencije u javnim prostorima.

Svrha projekta je povezivanje umjetničkog stvaralaštva i znanstvenog istraživanja kao mogućeg procesa kojim se potiču novi kreativni procesi s ciljem senzibilizacije i transformacije javnog prostora kao arhetipskog mjesta u kojemu je moguće djelovati izvan korporativnih modela i dominantnih kulturnih industrija.

Projekt se provodi u okviru EU projekta CreArt koji se financira u okviru EU programa Kultura 2007.-2013., u okviru projekta Stvaranje grada: prostor, kultura, identitet, koji financira Hrvatska zaklada za znanost te zahvaljujući potpori Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba i Ministarstva kulture.

Detaljnije o EU projektu CreArt

CreArt je mreža javnih i privatnih institucija osnovanih u europskim gradovima, s iskustvom u kulturnom menadžmentu i posvećena razvoju vizualnih umjetnosti. Projekt je odabran u okviru programa Kultura Europske Unije od 2012. – 2017. godine, a tijekom posljednjih mjeseci razvio se u mrežu od 13 partnerskih gradova i institucija, predstavnik je kulturne raznolikosti i bogatstva Europe. HDLU kao predstavnik grada Zagreba postao je partner krajem 2013. Okosnica projekta je promoviranje i poticanje kreativnosti odnosno stvaralaštva, poticanje kreativnih industrija kroz aktivnosti održavanja redovitih konferencija, organizacija rezidencijalnih programa, izložbi, edukativnih seminara i radionica, te praćenje napretka u pojedinim gradovima. CreArt se bavi istraživanjem kulture u srednjim i srednje većim europskim gradovima te utječe na promjene u gradovima partnerima, prati uspješnosti provedbe planova, objavljuje i publicira rezultate, te prenosi uspješne obrazace na manje uspješnije gradove.

 

Detaljnije na:

http://www.creart-eu.org/presentation

 

Detaljnije o projektu Stvaranje grada: prostor, identitet i kultura

Projekt je usmjeren k tome da se razaberu i razumiju višestruki, višeslojni i međuovisni akteri, čimbenici i procesi suvremenih transformacija u glavnom gradu Hrvatske, Zagrebu.  U projektu se izdvajaju dvije dimenzije koje su se pokazale ključnima u mijeni suvremenih gradova – politike javnih prostora i politike razlike. Obje dimenzije predstavljaju točke susreta i sudaranja globalnih političkih, gospodarskih i kulturnih tijekova te lokalnih imaginarija, interesa i razvoja, što dovodi do restrukturiranja grada i njegova identiteta. Projekt također ističe važnost gradskih stanovnika/građana u tim procesima i istražuje kako oni uvijek nanovo oblikuju, re-kreiraju i re-konstruiraju za/dani društveni, kulturni i prostorni krajolik (cityscape), dajući mu kulturno značenje. Koncept „stvaranja grada“ na kojemu je težište u ovome projektu, dakle, odnosi se na sveobuhvatnu izgradnju i artikulaciju urbanog života. Umjetnost u javnom prostoru jedan je segment stvaranja značenja grada i njegove kompleksnosti.

Projekt financira Hrvatska zaklada za znanost (2014.-2018.).

Detaljnije o projektu: www. citymaking.eu

 

Organizatori:

 12675001_898843366901637_1346500423_ocitymaking logoslika754LOGOinstitut_IEF(1)

           

 Uz potporu:

CreArt49069361_207104Graphic1Grad_ZGhrzz2.cdr  

 

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU