Izložba: Nguyen Thi Thanh Mai – THE OTHER SIDE PROJECT II – Ožiljci

THE OTHER SIDE PROJECT II – Ožiljci
Nguyen Thi Thanh Mai
Kustosica:
Marija Lopac
Galerija PM
24. ožujka – 10. travnja, 2016.

mai

Otvorenje izložbe održat će se 24.3.2016.u 18.00h

Other side project naziv je projekta povezivanja hrvatske i vijetnamske suvremene  umjetnosti. Projekt je započeo 2015. gostovanjem vijetnamskog kolektiva Le Brothers. Ove se godine vijetnamska umjetnica Nguyen Thi Thanh Mai predstavlja izložbom Ožiljci. Umjetnica daje prikaz položaja djece i žena u Vijetnamu, kršenja ljudskih prava, emotivnog, psihičkog, fizičkog i seksualnog zlostavljanja s aspekta mlade samosvjesne žene, umjetnice. Izložba tematizira različita pitanja o ženama, tijelu, djeci i identitetu ‒ prikazuje  društvo u kojemu su žene i djeca i dalje povrijeđeni i pogođeni; prikazuje vanjske ožiljke, ali i one emotivne, koji su često dublji, iako su nevidljivi pogledu. Dakle, Nguyen Thi Thanh Mai na jedan iskren način pokazuje svoju intimu, svoje emotivne ožiljke kroz prizmu društvenih problema.

”U Vijetnamu, u mom gradu Hueu, većina ljudi još uvijek živi na tradicionalan način. Žene se moraju uklopiti u tradicionalni stereotip kućanica ‒ od njih se zahtijeva poslušnost, tišina, nježnost i vjernost. Seksualnost je tabu-tema u ovom društvu. U školi i kod kuće seksualni je odgoj vrlo ograničen, što znači da djevojčice same otkrivaju svoje vlastito tijelo. Ono što društveni pritisak stvara kod mnogih žena je iracionalan osjećaj straha i nelagode prema tijelu. Mnoge žene moje generacije dijele iste osjećaje. To je još jedan izazov za nas ‒ da otvoreno govorimo o svojim strahovima i željama. U mojim radovima sam istražila  i suprotstavila borbu i ugnjetavanje tim osjećajima koje sam iskusila.”

Nguyen Thi Thanh Mai

Radovi predstavljeni na izložbi:

Rad Invade 2013. rukom je rađeni crtež baziran na prikupljanju specifičnih znanstvenih i medicinskih dokumentacija koje su transformirane u dvije različite forme u kojima se povezuju različite komponente seksualnosti i tijela. Istraživanjem samog procesa i dokumentacije, Mai je dobila bolji uvid u ženske spolne organe te način na koji se oni mijenjaju u različitim životnim fazama. Pažljivo kombinirajući i koristeći crveni tuš prikazala je simboliku patnje, straha i boli. Cilj je ovog djela dati novu perspektivu muškog pogleda na žensko tijelo.

Radovi Somewhere 2013. i 2016. nastaju u različitim zemljama. Njima umjetnica istražuje zlostavljane, radno ekploatirane žene i djecu. Ovaj rad bazira se na identitetu, nasilju i poveznici između medija i privatnosti. U radu je identitet sudionika skriven. Rad Disentagled prikazuje vezu između identiteta, sjećanja i tijela ‒ način na koje naše sjećanje utječe na nas kao pojedince, naše tijelo i osobnost. U svim svojim radovima Mai istražuje borbu i opsesiju osjećaja neshvaćenosti koje je sama doživjela.

Marija Lopac

Biografija

Nguyen Thi Thanh Mai rođena je 1983. u gradu Hanoi (Vijetnam).
Godine 2006. diplomirala je na Hue College of Arts u Vijetnamu te 2012. završila magisterij vizualne umjetnosti na Sveučilištu u Mahasarakhamu (Tajland). Živi i radi u Hueu (Vijetnam).

Samostalne izložbe:
2015. Day by Day, Phnom Penh, Kambodža; Sao La Art space, Ho Chi Minh Fine Arts
2012. The Scar, Craig Thomas Gallery, Ho Chi Minh City, Vijetnam.

Izbor umjetničkih rezidencija :
2015.-16. Künstlerhaus Bethanien, Berlin, Njemačka (12 mjeseci)
2014. Sa Sa Art Projects, Phnom Penh, Kambodža (2 mjeseca),
Museum, Vijetnam

Radionice; Sammaki Art Space u Battambangu, Kambodža

 

E-mail: nguyenthithanhmaivn@gmail.com
Website: http://nguyenthithanhmai.tumblr.com/
Kustos : Marija Lopac  www.marijalopac.com, marijalopac@hotmail.co

 

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Gradskog ureda za obrazovanje kulturu i sport.

 

Dom HDLU
Trg žrtava fašizma 16
10000 Zagreb

Radno vrijeme:
srijeda – petak 11 – 19
subota i nedjelja 10 – 18
ponedjeljkom, utorkom i blagdanom zatvoreno

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU