Prva iskustva u okviru Erasmus + projekta

Prva iskustva u okviru Erasmus + projekta
UMJETNICI ZA UMJETNIČKO OBRAZOVANJE

Prošlog vikenda završene su prve mobilnosti 29 učenika iz 5 hrvatskih škola za primijenjenu umjetnost, koji se obrazuju za zanimanje slikarski odnosno kiparski dizajner. EU projektom Umjetnici za umjetničko obrazovanje, HDLU je omogućio 2-tjednu inozemnu mobilnost učenika u Mariboru i Grazu u svrhu provođenja stručne prakse pod mentorstvom profesionalnih likovnih umjetnika. Uz praksu, mobilnost se sastojala od bogatog kulturološkog programa koji je uključivao organizirane posjete muzejima i galerijama, razglede grada uz stručno vodstvo, upoznavanje lokalnih umjetnika i kulturnih institucija te aktivnosti povezivanja s lokalnom zajednicom.

 

Hrvatski učenici u školi Ortweinschule u Grazu

HDLU je kao nositelj konzorcija okupio 5 škola diljem Hrvatske: Škola primijenjene umjetnosti i dizajnaZagreb, Škola likovnih umjetnosti u Splitu, Škola za primijenjenu umjetnost u Rijeci, Škola primijenjene umjetnosti I dizajna Osijek te Škola primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula te 2 inozemne partnerske organizacije NEXT – verein fuer zeitgenoessische kunst iz Austrije i Kulturno izobraževalno društvoKIBLA iz Slovenije, kako bi proveo EU projekt koji je osmišljen kao jedna od aktivnosti kojom će se obilježiti 150. jubilarna godišnjica HDLU-a.

Hrvatski učenici na praksi u Mariboru

Mobilnost u Mariboru, Sloveniji, odvijala se od 10. do 23. siječnja 2016., a na njoj je sudjelovalo 9 učenika iz Splita i Osijeka te 2 nastavnika u pratnji. Iz Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek sudjelovali su učenici smjera slikarski dizajn Bruno Bulaja, Sunčica Grđan, Petra Grubišić i Srđana Maksimović u pratnji profesora Tihomira Fischera dok su iz Škole likovnih umjetnosti iz Splita sudjelovali Emanuel Božić, Beatris Grbavac, Toni Motušić, Tanja Bužančić i Stela Skejić u pratnji profesorice Kaće Svedružić. U Mariboru ih je primila organizacija Kibla (Kulturno izobrazevalno društvo Kibla) i mentori Jasna Kozar, Metka Kavčič, Cameron Bobr, Alphra Tesla i Irena Pramič. Učenici su tijekom prakse pod nadzorom mentora izrađivali vlastite radove koje su po završetku mobilnosti izložili u Galeriji 3X.

Završna izložba radova učenika u Galeriji 3X u Mariboru

Također, u Srednjoj školi za oblikovanje Maribor održana su predstavljanja splitske i osječke srednje umjetničke škole. Kao dio kulturnih aktivnosti posjetili su galerije UGM Maribor Art Gallery, galeriju DLUM-a (Društvo likovnih umetnikov Maribor), te Muzej suvremene umjetnosti Metelkova i Modernu galeriju u Ljubljani.

Kulturni program u Mariboru

Na mobilnosti u Grazu, Austriji, koja se odvijala od 14. do 27. veljače 2016. sudjelovalo je 20 učenika iz Rijeke, Pule i Zagreba te troje nastavnika u pratnji. Iz Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci sudjelovale su učenice kiparskog dizajna Danica Baf, Lorena Letić, Petra Letić i Lucija Lekšić u pratnji profesorice Ines Milčić, iz Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula učenice Ivana Birkaš, Ana- Marija Brešić, Ena Kopić, Deniz Magaš, Anna Turina i Arin Zakinja u pratnji profesora Denisa Sardoza, a iz Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu učenici kiparskog dizajna Dorotea Budić, Dora Ivković, Matija Gajić Puškarić, Jan Škrinjar, Tomislav Zelenika i učenici slikarskog dizajna Fran Ferković, Štefi Jarec, Ilija Marić, Viktorija Meštrović Galić i Filip Vlahović u pratnji profesora Miroslava Sabolića.

Hrvatski učenici na praksi u umjetničkim ateljeima u Grazu

U Grazu ih je ugostila organizacija Next (Next- Verein feur Zeitgenossische Kunst) i mentori Luise Kloos, Selma Etareri, Lotte Hubmann, Helga Hudin, Hans Jandl, Erwin Lackner, Aurelia Meinhart, Ingeborg Pock, Christa Nickl Wlodkowska, Ingeborg Plepelits, Gerhard Johann Stiegler i Edith Temmel. Učenici su bili raspodijeljeni po ateljeima mentora kod kojih su svakodnevno učili nove vještine koje su primjenjivali na vlastitim radovima. U Galeriji Centrum pohađali su satove crtanja akta pod vodstvom Rolanda Leinera i art terapije pod vodstvom Brigit Fedl-Dohr.

Posjetili su Atelier Schaumbad i Školu primijenjenih umjetnosti u Grazu-Ortweinschule, te brojne muzeje i galerije u Grazu među kojima se ističu Kunsthaus i Steiermarkhof galerija. Imali su prijem dobrodošlice kod gradonačelnika Graza g. Siegfrieda Nagla, pokrajnskog pročelnika za kulturu dr. Christiana Buchmanna i savjetnice za kulturu gđe Lise Rucker. Po završetku mobilnosti, učenici su predstavili svoje radove na završnoj izložbi u A&O Hostelu.

                                                           

Projekt je osmišljen kao jedna od niza aktivnosti kojom će HDLU najaviti 150. godinu djelovanja. Naime, 2018. je jubilarna 150. godina od osnutka Društva umjetnosti, preteče organizacije današnjeg HDLU-a. Pored pogleda u prošlost, cilj je HDLU-a da ova važna godišnjica bude temelj za stvaranje novih vrijednosti i među-institucionalnih suradnji s ostalim ustanovama koje su proizašle iz Društva umjetnosti. Želeći se povezati sa Školom primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zagreba, HDLU je inicirao i osmislio EU projekt Umjetnici za umjetničko obrazovanje, te je, s ciljem postizanja učinka na nacionalnoj razini, na sudjelovanje pozvao i ostale srodne škole iz Hrvatske.

Projekt se financira u okviru programa Erasmus +, najvećeg programa Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport koji obuhvaća razdoblje od 2014. do 2020. godine.


FOTOGRAFIJE ZA PREUZIMANJE: OVDJE

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU