Izložba: DIJANA NAZOR -Slike u infracrvenom području: odlaganje vidljivog

Pozivamo Vas na otvorenje izložbe

Slike u infracrvenom području: odlaganje vidljivog

Likovni dio doktorskog rada

Dijane Nazor

u utorak, 19. travnja 2016. u 19:00 sati
u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika u Zagrebu, u Galeriji Bačva

Mentori: red. prof. art. Igor Rončević
i doc. dr. sc. Jana Žiljak Vujić

Uvodnu riječ održat će
Branka Hlevnjak i Ferdinand Meder

Izložba je otvorena od 19. do 21. travnja 2016.

 

Dijana Nazor predstavlja svoju doktorsku izložbu koja se razvila iz petogodišnjeg istraživanja na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, pod mentorstvom red. prof. Igora Rončevića i dr. sc. Jane Žiljak Vujić.
Dijana izlaže slike koje su u vizualnom spektru apstraktne, dok su u infracrvenom području, gledane s IR kamerom, vidljivi različiti motivi: anđeli, portreti, autoportreti i tekstualne poruke. Ovo su zapravo dva različita motiva na istoj slici, dvije slike u jednoj, od kojih je jedna vidljiva golim okom, a druga IR kamerom ili fotoaparatom. Time se otvaraju mogućnosti dvostrukog prikaza na istoj slici – kromatskog i akromatskog.Drugi dio izložbe odnosi se na istraživanje primjene ciljano nevidljivog i ciljano vidljivog retuša u bliskom infracrvenom području u konzervatorsko-restauratorskoj praksi. Za potvrdu teze dvije su slike konzervirane-restaurirane  iz kraja 19. stoljeća tako da je izveden ciljano vidljivi i ciljano nevidljivi retuš na mjestima oštećenja slikanog sloja i preparacije u bliskom infracrvenom području, koristeći saznanja o parametrima koji određuju svojstva pigmenata. Na prvoj slici Portret Ilije Guteše autora Anastasa Bocarića iz Muzeja grada Zagreba prikazan je namjerno nevidljiv retuš, a na drugoj slici Znaim autora Dragutina (Karl, Carl) von Weingärtnera iz Hrvatskog povijesnog muzeja namjerno vidljiv retuš u NIR spektru.Brojni su umjetnici u raznim razdobljima tijekom povijesti preslikavali vlastita djela zbog ekonomskih razloga, zbog mijenjanja likovnog izraza, eksperimentiranja, nezadovoljstva naslikanim djelom, sugestije druge osobe… Ti se preslici, ovisno o debljini sloja boje i vrsti pigmenata vide ili naziru u IR-u. Oni su nastali nenamjerno, no informacija o preslikavanju je ostala u genezi slike. Dijana svojom izložbom pokazuje rezultate istraživanja temeljenih na ideji o ciljanom slikanju dvostrukih slika koje imaju nove mogućnosti izražavanja zahvaljujući vlastitim svojstvima pigmenata.

Dijana Nazor rođena 1971. godine je slikarica, profesorica likovne kulture i konzervator-restaurator. Godine 1995. diplomirala je na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih znanosti i odgojnih područja u Splitu (danas Umjetnička akademija). Od 1995. godine imala je 30 samostalnih izložbi u Hrvatskoj, Belgiji i Australiji. Sudjelovala je na preko 100 žiriranih skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Godine 2006. stručno se usavršavala na dvomjesečnom rezidencijalnom boravku u Parizu, u atelijerima Cité Internationale des Arts. Voditeljica je likovnog programa Međunarodnog uličnog festivala Cest is d’ Best od 2007. Doktorantica je na poslijediplomskom studiju slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Za umjetnički i pedagoški rad dobitnica je više nagrada od kojih ističemo: Dekanovu nagradu Fakulteta, nagradu za grb i zastavu Općine Dugi Rat, Pohvalu Nagrade Grigor za ilustracije Bajke iz plićaka, državnu Nagradu Ivan Filipović i odlikovanje Reda Danice hrvatske s likom Antuna Radića.Nositeljica je počasnog zvanja AFIAP Međunarodne federacije fotografskih umjetnosti od 2013.
Članica je HDLU-a Zagreb, InSEA-e, HDVLK-a i IIC-Hrvatska grupa.

RADNO VRIJEME

srijeda – petak: 11 – 19 h
subota i nedjelja 10 – 18 h
ponedjeljkom, utorkom i blagdanom zatvoreno

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

  

Info

RADNO VRIJEME DOMA HDLU (GALERIJE PRSTEN, BAČVA I PM)

utorak – nedjelja: 11 – 19
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU