Izložba: Marta Živičnjak, Mercedes Bratoš i Lea Popinjač – LIKOVNA CRTICA, PRIPOVJETKA I POEZIJA u Galeriji Sunce

Galerija Sunce
Av. Marina Držića 1
URIHO, Zagreb

LIKOVNA CRTICA, PRIPOVJETKA I POEZIJA
Marta Živičnjak, Mercedes Bratoš i Lea Popinjač

Izložbu će otvoriti Marijana Paula Ferenčić
Otvorenje izložbe u četvrtak, 21. travnja 2016. u 19.30 sati

Likovna crtica, pripovjetka i poezija
Izloženi radovi slikarica Marte Živičnjak, Mercedes Bratoš i Lee Popinjač predstavljaju otklon od poznatog svijeta te ulazak u osobna svjedočenja, stanja i priče. Odrazi su to svojstvenih crtica koje iščitavamo i vidimo uočavajući njihovu heterogenost, ali ujedno i bliskost. Svaka zasebno progovara o intimnim putovanjima u nepregledne krajeve vlastitom likovnom semantikom kojom otkrivaju iskustvo oslikavanja i stvaranja priča.
Marta Živičnjak minuciozno i strpljivo ulazi u materiju papira udahnjujući joj život svjetlom. Tako se pred našim očima rastvaraju i oživljavaju svekoliki oblici koji titraju, vibriraju, kreću se u kompozicijskom skladu optičkih iluzija. Dinamika oblikovne živosti isijavajući gotovo pa hipnotizira svojim plesom. Zarezane i izrezbarene podloge tako skrivaju čitave morfološke svjetove koji čekaju na njihovo razotkrivanje. One prividno miruju svojom lakoćom, poroznošću i suptilnošću kako bi zabljesnule punim vitalizmom.
Mercedes Bratoš slikarski kolažira paralelne svjetove u njihovoj motivskoj povezanosti. Ikonografija je to koja crpi slojevitost pripovijedanja tropskih, kolorističnih predjela. Poigrava se tumačenjima dajući tek smjernice u njihovim traganjima te nudeći mogućnost za vlastitim interpretacijama. Motivska segmentiranost ne remeti cjelinu i zaokruženost, već potkrepljuje  kontinuiranost naracije. Ornament poput ključa u razaznavanju i promišljanju naglašava nit umjetničke pripovjetke.
Lea Popinjač svojim akvarelima prebire misli na daleka sjećanja. Nježnost i krhkost izraza unutarnjih slika progovara razlivenom, transparentnom formom apstraktnih odrednica. Nanovo proživljava osjećaj prerađen kroz vlastitost koji poput poezije obuzima, nosi i teče. Intimno i istinski razotkriva te razlaže svoje nutrine neočekivanih raspleta. Introspekcijom zbori o dalekoj Indiji koja je ostala u njoj snažno i intuitivno nataloživši dojmove, fascinacije, doživljaje i misli. Rastače i utapa osobna previranja čineći ravnotežu kao i poveznicu između sjećanja i osjećaja.
Predstavljene autorice u sebi otkrivaju ono egzotično čineći osobna putovanja svakodnevnim i postojanim. Egzistiraju u vlastitom izrazu, nudeći nam poetiku svoje prirode i viđenja. Marta Živičnjak svojim likovnim crticama, Mercedes Bratoš pripovjetkom te Lea Popinjač poezijom ispisuju za one koji žele pročitati i vidjeti. Njihove likovne zapise proživljavamo na mjestu pogledom na platna jer ne treba uvijek krenuti daleko kako bi se otputovalo.
MARIJANA PAULA FERENČIĆ

Info

RADNO VRIJEME DOMA HDLU (GALERIJE PRSTEN, BAČVA I PM)

utorak – nedjelja: 11 – 19
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU