Izložba: Matija Debeljuh – Vrijeme koje nestaje u Galeriji Vladimira Bužančića, Zagreb

anita

Centar za kulturu Novi Zagreb
GALERIJA VLADIMIR BUŽANČIĆ
Trg Narodne zaštite 2, Zagreb
Tel./fax: 6140-189, 6140-190, 099/2143-226
e-mail: galerija.vladimir.buzancic@czk-novi-zagreb.hr
www.czk-novi-zagreb.hr
Zagreb, 11. 04. 2016. broj: 115/2016

Obavijest o izložbi
u GALERIJI VLADIMIR BUŽANČIĆ,
u srijedu, 20. ožujka 2016. godine, u 20 sati otvara se izložba

Matije Debeljuha
Vrijeme koje nestaje

„Vrijeme koje nestaje formira se kao kompleksna instalacija koja obuhvaća različite medije, jezike i materijale (fotokolaži, light box, knjiga umjetnika, video) u kojoj središnje mjesto zauzima niz pronađenih fotografskih negativa, koje je, doznajemo, umjetnik pronašao u napuštenom foto laboratoriju svog oca, a od kojih većina nikad nije bila razvijena. Upravo su pronađeni negativi ključan formativni materijal oko kojeg se gradi instalacija, kao što su ključni i za njezino razumijevanje. Prikazuju svakodnevne obiteljske prizore, portrete djece, a uključuju i (auto)biografski element – portrete umjetnika kao djeteta. (…) Uspostavljanjem veze s prošlošću, uglavnom putem slika kao alata pamćenja, umjetnici pokušavaju razumjeti i definirati vrijeme, dok umjetnička istraživanja arhiva postaju katalizatori za veliki broj djela unutar suvremene umjetničke produkcije. Sagledavanje arhiva postaje alat za rekonstruiranje povijesti, a radovi umjetnika specifičan prostor za očuvanje sjećanja.“ (Branka Benčić, iz predgovora izložbi)
Videografija Matije Debeljuha podjednako je prisutna u filmskim/festivalskim krugovima kao i u prostoru suvremene vizualne umjetnosti. Njegova umjetnička produkcija formira se oko umjetničkog videa, eksperimentalnog i kratkog igranog filma te blisko komunicira s estetikom glazbenih video spotova, uz utjecaje reklame, dizajna i fotografije. Žanrovska i estetska istraživanja Matije Debeljuha imaju zajedničku osebujnu vizualnu komponentu koju karakteriziraju pomno birani detalji koje gradi elementima svjetla, boje, zvuka te filmskim izražajnim sredstvima poput kretnja kamerom, montaže i vještog kadriranja kojima stvara sugestivnu kompoziciju slike.

Matija Debeljuh rođen je 14. travnja 1980. u Puli. Diplomirao je na Umjetničkoj akademiji u Splitu, Dizajn vizualnih komunikacija – Video oblikovanje. Izlagao je na mnogobrojnim skupnim i samostalnim izložbama u Puli, Rovinju, Rijeci, Zagrebu, Sarajevu, Skopju, Torinu, Trstu, Ateni, Vilniusu, New Yorku, Bruxellesu itd. Na Biennalu mladih umjetnika Europe i Mediterana 2003. predstavljao je Hrvatsku. Njegovi eksperimentalni filmovi i video radovi na međunarodnim festivalima su osvojili važne nagrade. Živi i radi u Vodnjanju u Istri gdje od 2013. godine zajedno s Brankom Benčić vodi Apoteku – prostor za suvremenu umjetnost.

Izložba Matije Debeljuha može se pogledati do 10. svibnja 2016., ponedjeljkom, utorkom, srijedom i petkom od 09 do 18 sati, četvrtkom i subotom od 10 do 13 sati.
Ravnatelj CZKNZ
Branko Marić, prof.

Info

RADNO VRIJEME IZLOŽBE “PROSTORIA 10” RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU) JE:

utorak – petak: 10 – 21
subota – nedjelja: 10 – 18

ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

Ulaz na izložbu je besplatan.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU