Izložba: Petra Grozaj – Out of the blue u Galeriji događanja, Zagreb

Centar kulture na Peščenici – Knap
Galerija događanja
Ivanićgradska 41a

PETRA GROZAJ
“Out of the blue”

petra
Otvorenje izložbe u petak, 15. travnja 2016. u 20 h


15. 4. – 6. 5. 2016.

Galerija je otvorena radnim danima 10.00 h – 21.00 h i subotom 10.00 h – 14.00 h

„OUT OF THE BLUE“
U odnosu na prijašnji rad u kojemu je većinom naglašena tendencija ka plošnosti i apstrahiranju, novi ciklus Petre Grozaj predstavlja iskorak prema stvaranju slikarske dubine.
Kao inspiraciju umjetnica uzima različite fotografije, često slavnih osoba i glamuroznog karaktera koje koristi kao predložak. Slikajući, odmiče se od odabranog motiva, razrađuje ga i transformira do neprepoznatljivosti. Sama umjetnica točno detektira na koji način radove karakterizira njihov neodređeni “mračni sjaj”. Iako izvorište često imaju u površnom mainstream glamu, slikarskim izrazom radovi bivaju pretvoreni u gotovo prijeteću, napetu slojevitost. Tamnu atmosferu umjetnica ne ostavlja doslovnom, jednodimenzionalnom, nego u nju unosi natruhe ironije. Ironijsku dimenziju postiže stvaranjem neobične, uvrnute atmosfere, između ostalog i uvođenjem sjajnih površina mahom oslikanih draperija. Na taj način gotovo podcrtava, inzistira na glamuru, no on kao da se urušava u vlastito blještavilo otkrivajući svoju tamnu pozadinu. Umjetnica kao da se odmiče i pomalo ironizira oba prisutna aspekta, i blještavilo i tamu, te pokazuje njihovu relativnost, njihovu prolaznost i naličja. Neočekivani i nepripadajući detalji, poput primjerice sokola na slici “Napuštajući močvaru čekanja” doprinose nadrealnosti prizora. Motivi poput ovoga prodiru u sliku iz neke druge priče, nekakvog tajnovitog konteksta koji kao da komunicira nerazumljivu poruku. Uz osjetno uživanje u slikarskom procesu vidljivom u radu Petre Grozaj, njezine slike kao da komuniciraju neke tajne, darkerski blještave poruke, ironizirajući same sebe činjenicom da nikada potpuno ne upadaju u atmosferu koju suvereno stvaraju.

                                                                              Josipa Bubaš

 

PETRA GROZAJ
diplomirala je slikarstvo 2002. g. na nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.
Sudjelovala je na brojnim samostalnim i skupnom izložbama u zemlji i svijetu. Dobitnica nekoliko nagrada i priznanja za svoj umjetnički rad.
Živi i radi u Zagrebu.

www.petragrozaj.com

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU