Predstavljanje monografije ‘GORDANA BAKIĆ’ u MSU, Zagreb

Art magazin Kontura i MSU pozivaju vas na predstavljanje umjetničke knjige ‘GORDANA BAKIĆ’ autora Marijana Špoljara koje će se održati u petak, 15. travnja 2016. u 19 sati u predvorju MUZEJA SUVREMENE UMJETNOSTI, Avenija Dubrovnik 17, Zagreb.

Knjigu će predstaviti Marijan Špoljar, Željko Marciuš i urednik Zdravko Mihočinec.

goga

Likovna monografija Gordana Bakić (1972)

Struktura, sadržaj i oblikovanje monografije proizašli su iz karaktera i ideje umjetničina rada. Dapače, oblikovanje knjige nije samo proizašlo iz djela umjetnice već je i svojevrsni i „nastavak“, „dio“ njezina rada. To se je postiglo sadržajem i intencijom uvodnoga teksta, izborom reprodukcija i njihovim kadriranjem, vezivanjem slikaričinih zapažanja i objašnjenja geneze vlastitih radova iz njezine doktorske disertacije.

Knjiga je pokušala – mislimo i uspjela – to stanje „vizualne tranzicije“ autoričinih radova, taj procijep između dezintegrirajućih i integrirajućih silnica pretočiti u formu monografije. Dizajn knjige nastojao je utkati u svoj prostor i stanovitu „temporalnu vrijednost“, pokazati i strukturom knjige bitnu dimenziju autoričina djela. Knjiga je strukturirana kroz jedanaest jednakovrijednih segmenata naslovljenih: Stalnost pokusnih radova, O konstrukciji crteža, Potvrda nultog stupnja, Traženje objekta, Pokusne sobe, Ispražnjeni pejzaž, Prijenos značajnog signala, Impuls promjenjivosti, Pronađeni objekti, Dnevnici nepostojećeg iZaključak. Kroz sve segmente teku reprodukcije samostalnih ili dnevničkih crteža/grafičkih zapisa kronološki poredane, a samo su dva segmenta „ilustrirana“ slikama u tehnici ulja na platnu.

U svakom slučaju, monografija Gordane Bakić nije samo „klasična“ ili uobičajena knjiga o jednome umjetniku nego i autorska knjiga i knjiga autora. I – nezavršena knjiga, protočna knjiga.

U monografiji je na 180 stanica reproducirano oko tristotinjak crteža u tehnici tuša , flomastera, olovke, kemijske olovke te akvarela na papiru i ulja na platnu. Autor teksta, povjesničar umjetnosti Marijan Špoljar, obradio je kronološki i interpretativno umjetnički opus (poglavito realizacije u crtežu) Gordane Bakić nastao u posljednjih 20 godina. Također, u djelomično dvojezičnoj (hrvatski i engleski jezik) monografiji objavljena je biografija umjetnice, bibliografija tekstova o stvaralaštvu autorice te popis samostalnih i skupnih izložbi. Monografiju je grafički oblikovala i pripremila dizajnerica Ana Zubić. Monografija je tiskana u nakladi od 500 primjeraka.

Info

Cijene ulaznica za manifestaciju 6. bijenale slikarstva

30 kn Pojedinačna ulaznica
20 kn Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)
20 kn Pojedinačna grupna ulaznica (2)
15 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (3)
60 kn Obiteljska ulaznica (4)
15 kn Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)

GRATIS za redovite članove udruženja HDLU, AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ te studente ALU i studente FF smjera PUM, EKA ili MUZ, učenike ŠPUD (uz predočenje važećih isprava), osobe s invaliditetom, djecu mlađu od 6 godina

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.

Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

Ulaznice sadrže 25% PDV.

(1) uz predočenje važeće isprave
(2) za grupe s više od pet osoba
(3) za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice
(4) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina
(5) cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis

 
RADNO VRIJEME DOMA HDLU (GALERIJE PRSTEN, BAČVA I PM)

utorak – nedjelja : 11 – 19
ponedjeljkom i praznikom ( 1. i 18.11.) zatvoreno.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe


 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU