Predstavljanje monografije ‘GORDANA BAKIĆ’ u MSU, Zagreb

Art magazin Kontura i MSU pozivaju vas na predstavljanje umjetničke knjige ‘GORDANA BAKIĆ’ autora Marijana Špoljara koje će se održati u petak, 15. travnja 2016. u 19 sati u predvorju MUZEJA SUVREMENE UMJETNOSTI, Avenija Dubrovnik 17, Zagreb.

Knjigu će predstaviti Marijan Špoljar, Željko Marciuš i urednik Zdravko Mihočinec.

goga

Likovna monografija Gordana Bakić (1972)

Struktura, sadržaj i oblikovanje monografije proizašli su iz karaktera i ideje umjetničina rada. Dapače, oblikovanje knjige nije samo proizašlo iz djela umjetnice već je i svojevrsni i „nastavak“, „dio“ njezina rada. To se je postiglo sadržajem i intencijom uvodnoga teksta, izborom reprodukcija i njihovim kadriranjem, vezivanjem slikaričinih zapažanja i objašnjenja geneze vlastitih radova iz njezine doktorske disertacije.

Knjiga je pokušala – mislimo i uspjela – to stanje „vizualne tranzicije“ autoričinih radova, taj procijep između dezintegrirajućih i integrirajućih silnica pretočiti u formu monografije. Dizajn knjige nastojao je utkati u svoj prostor i stanovitu „temporalnu vrijednost“, pokazati i strukturom knjige bitnu dimenziju autoričina djela. Knjiga je strukturirana kroz jedanaest jednakovrijednih segmenata naslovljenih: Stalnost pokusnih radova, O konstrukciji crteža, Potvrda nultog stupnja, Traženje objekta, Pokusne sobe, Ispražnjeni pejzaž, Prijenos značajnog signala, Impuls promjenjivosti, Pronađeni objekti, Dnevnici nepostojećeg iZaključak. Kroz sve segmente teku reprodukcije samostalnih ili dnevničkih crteža/grafičkih zapisa kronološki poredane, a samo su dva segmenta „ilustrirana“ slikama u tehnici ulja na platnu.

U svakom slučaju, monografija Gordane Bakić nije samo „klasična“ ili uobičajena knjiga o jednome umjetniku nego i autorska knjiga i knjiga autora. I – nezavršena knjiga, protočna knjiga.

U monografiji je na 180 stanica reproducirano oko tristotinjak crteža u tehnici tuša , flomastera, olovke, kemijske olovke te akvarela na papiru i ulja na platnu. Autor teksta, povjesničar umjetnosti Marijan Špoljar, obradio je kronološki i interpretativno umjetnički opus (poglavito realizacije u crtežu) Gordane Bakić nastao u posljednjih 20 godina. Također, u djelomično dvojezičnoj (hrvatski i engleski jezik) monografiji objavljena je biografija umjetnice, bibliografija tekstova o stvaralaštvu autorice te popis samostalnih i skupnih izložbi. Monografiju je grafički oblikovala i pripremila dizajnerica Ana Zubić. Monografija je tiskana u nakladi od 500 primjeraka.

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU