19. Međunarodni festival stripa – Crtani Romani Šou

Giancarlo Alessandrini -izložba

Radno vrijeme: 

15.05. petak – 15:00 – 22:00h

16.05. subota – 10:00 – 22:00h

17.05. nedjelja – 10:00 – 18:00h

Najdugotrajniji međunarodni festival stripa u Hrvatskoj Crtani romani šou održava se od 13. do 15. svibnja u Hrvatskom domu likovnih umjetnika, Trg žrtava fašizma 16, Zagreb, te dovodi brojne međunarodne i domaće autore, uključujući legende devete umjetnosti: crtača Hermanna Huppena (Jeremiah), scenarista Alfreda Castellija i crtača Giancarla Alessandrinija, tvorce Martina Mistèrea.

Crtani Romani Šou, 19. po redu Međunarodni festival stripa u Zagrebu, ponovno otvara svoja vrata svim ljubiteljima devete umjetnosti i pop kulture Hrvatskom domu likovnih umjetnika na Trgu žrtava fašizma 16. Kao i svake godine, festival priprema pregršt sadržaja vezanih uz strip, te dovodi niz vrhunskih domaćih i stranih autora koji će se družiti, imati predavanja i crtati za publiku.

Publika će ove godine moći upoznati autore poput Hermanna, jednog od najvećih legendi stripa na svijetu, autora serijala Jeremiah; Alfreda Castellija i Giancarla Alessandrinija, tvorce popularnog Martina Mistèrea, Roberta Recchionija i Giovannia Freghierija, dvojca čiji je rad obilježio serijal Dylan Dog; Didiera Pasamonika, jednog od najvećih francuskih teoretičara stripa i kustosa, te mnoge druge. Nisu zanemareni niti autori iz susjedstva, tako na festival dolaze Filip Andronik, široj javnosti poznat po animiranim spotovima za Dubioza Kolektiv, te Senad Mavrić, jedan od pionira stripa u BiH koji je kasniju karijeru gradio na Francuskom tržištu. Ovogodišnji službeni domaći gosti su Goran Sudžuka (Y the Last Man, Hellblazer) i Krešimir Biuk uz čije su radove odrasle mnoge generacije školaraca. Naravno, na festivalu će neformalno biti, kao i svake godine, većina domaćih autora stripa. Jedna od glavnih misija CRŠ­a je poticanje kreativnosti u djece, pa tako i ove godine dodjeljuje nagradu ‘Mladi Lav’ za najbolje stripove koje festivalu šalju školarci, te održava besplatne radionice crtanja tijekom trajanja festivala. Tu su i brojne izložbe, a kako na festival dolaze tvorci Martina Mistèrea, poseban naglasak biti će na originalnim crtežima iz tog stripa, uključujući i iznimno vrijedne table iz prvih brojeva. Biti će tu i niz predavanja, od utjecaja japanskog stripa na zapadna tržišta, razvoja stripa na Bliskom istoku i specifičnost talijanske škole strpa do kritike u stripu i samoizdavaštva. “Želja nam je pokrenuti razgovor na jednoj višoj razini o stripu, mediju koji danas doživljava renesansu i trenutno je najveći kulturni fenomen u razvijenim zemljama, a sve više predmet ozbiljnih teoretskih i znastvenih proučavanja na zapadnim sveučlištima i školama. Zato smo pripremili niz razgovora o utjecaju i značenju stripa.” objašnjava Slaven Gorički. Biti će tu crtanja i potpisivanja za publiku, crtanja uživo na projektorima, razgovora s publikom, pub kvizova, pregleda portfolija mladih autora, izrada maski, promocija novih izdanja, neizbježan sajam stripova, te mnogih drugih sadržaja vezanih uz strip.

IZLOŽBE:

Izložba Giancarla Alessandrinija u Galeriji PM

Dame i gospodo, dragi skeptici i lakovjerni, zaljubljenici u misteriozno i fantastično, znatiželjne duše koje vjeruju da je svijet još uvijek neistraženo i tajanstveno mjesto, da u nekom kutku Tibeta vjerojatno postoji zabačeno izgubljeno selo Jetija, Amazonki ili neandertalaca, te da su drevni Bogovi možda zapravo bili izvanzemaljski astronauti. Da, svi vi.

Ove godine navršavaju se prijelomne trideset i tri godine najmisterioznijeg strip serijala u okolici i šire, Martina Mystèrea, detektiva nemogućega, ili jednostavno Martija Misterije – koji je na poseban način ponudio alternativni pogled na velike i kontraverzne tajne svijeta. Jedna od osoba koja je posebice pomogla u popularizaciji tog serijala svakako je Giancarlo Alessandrini. Neprocjenjiv je dio povijesti stripa, cijenjeni talijanski crtački majstor u čijim radovima su godinama mogli uživati mnogi poklonici devete umjetnosti.

Izložba pokriva preko 100 ilustracija i tabli iz serijala Martin Mystère, serijala kojeg je stvorio zajedno s Alfredom Castellijem. Dragi ljubitelji stripa, ako ste ovog autora možda nekim misterioznim slučajem zaobišli, nadamo se da ćemo vam ovom izložbom moći približiti njegov izniman stripovski opus.

Uživajte!

Hrvatski strip za djecu u Galeriji Bačva

S obzirom na to da je dječji strip jedini kontinuirani strip u Hrvatskoj, ideja je približiti ga široj javnosti. Svi autori uključeni u prvu izložbu “Hrvatski strip za djecu” bave se stripom više od 20 godina. To su prekaljeni profesionalci s visokim nivoom kvalitete, kako u scenariju tako i u crtežu. Oni nisu jedini autori dječjeg stripa u Hrvatskoj, ali se zgodno poklopilo da jedan čovjek piše scenarije za četvero najistaknutijih dječjih stripaša u zadnjih desetak godina. Svi ti stripovi, i “Dado i Čmičko”, i “Smibić” i “Užas Zlica Gadost i vila Radost” i “Detektivci” prate suvremene trendove i obraćaju se publici na način koji je blizak današnjoj djeci. Svaki od tih stripova ima svoje specifičnosti i svoju vjernu publiku.

I Smib i Modra Lasta i Radost imaju dugu tradiciju objavljivanja dječjih stripova i to što stripovi s ove izložbe izlaze u spomenutim časopisima stavlja njihove autre u društvo s velikanima dječjeg stripa kao što su Ivica Bednjanec (Lastan, Durica, Osmoškolci), Ante Zaninović (Kljunko i Dugi) ili Krešimir Zimonić (Zlatka).

Izložba Made in CRO u Galeriji Prsten

S ponosom predstavljamo ovogodišnje izdanje sada već tradicionalne CRŠ-ove izložbe Made in CRO koja će obuhvatiti do sad najveći broj hrvatskih autora koji izdaju za hrvatsko i strano tržište.

Made in Cro, program Udruge Crtani romani šou, kulturni je brand i jedinstveni hrvatski kulturni proizvod prepoznatljiv i cijenjen u svjetskim okvirima koji predstavlja svu raskoš talenta hrvatskih autora te okuplja širok spektar umjetnika – crtača, kolorista, tušera… Izložba obuhvaća radove umjetnika koji su se u svijetu proslavili svojim radom za najpoznatije svjetske izdavače, ali i umjetnike koji djeluju na području Hrvatske i koji iz godine u godinu čine hrvatsku scenu devete umjetnosti sve relevantnijom i kvalitetnijom. Ove godine predstavljamo djela Dalibora Talajića, Roberta Solanovića, Mislava Tomašinjaka, Gorana Sudžuke, Ive Svorcina, Igora Kordeja, Miroslava Mrve, Sonje Gašparov, Tihomira Tikulina – Tice, Danijela Žeželja, Ivana Šivaka, Marka Dješka, Tončia Zonjića, Borisa Talijančića, Tomislava Beštaka, Frana Strukana, Stipe Kalajdžića, Josipa Sršena, Ivana Marušića, Gorana Parlova, Krešimira Biuka, Jurice Starešinčića i Sebastijana Čamagajevca.

Ulaz na sve programe u sklopu 19. CRŠ-a je besplatan. Više informacija o festivalu idetaljan program dostupni su na FB eventu ili na web-stranici.

Info

Cijene ulaznica za manifestaciju 6. bijenale slikarstva

30 kn Pojedinačna ulaznica
20 kn Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)
20 kn Pojedinačna grupna ulaznica (2)
15 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (3)
60 kn Obiteljska ulaznica (4)
15 kn Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)

GRATIS za redovite članove udruženja HDLU, AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ te studente ALU i studente FF smjera PUM, EKA ili MUZ, učenike ŠPUD (uz predočenje važećih isprava), osobe s invaliditetom, djecu mlađu od 6 godina

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.

Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

Ulaznice sadrže 25% PDV.

(1) uz predočenje važeće isprave
(2) za grupe s više od pet osoba
(3) za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice
(4) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina
(5) cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis

 
RADNO VRIJEME DOMA HDLU (GALERIJE PRSTEN, BAČVA I PM)

utorak – nedjelja : 11 – 19
ponedjeljkom i praznikom ( 1. i 18.11.) zatvoreno.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU