Cité Internationale des Arts – Rezidencijalni boravak Marije Koruga

Cité Internationale des Arts
18, rue de l’Hôtel de Ville
75180 PARIS CEDEX 04

 

Ljudi grade prostore, a prostori naknadno determiniraju ljude. Rezidencija La Cité des Arts bila je idealno mjesto za propitivanje virtualnih i fizičkih- heterotopijskih preklapanja. Utjecaja multikulturalnog okruženja na rad, dijaloga mreže grada s prostorom tijela,  prostorom slike.

marija1.jpgmalo

marija 2.jpgmnalo

Siječanj i veljača 2016. u ateljeu „Croatie“

 

U sklopu grupe rezidenta „Umjetnost u nastanku“ obilazili smo  ateljee. Svatko bi u pet minuta prezentirao svoj rad i onda bi uslijedilo 10 minuta povratnh argumentirata i referenci od strane kolega. Nastojala sam dobiti povratne informacije i od strane kustosa i kritičara, zaoštiriti  fokus u svome radu i načinu na koji ga prezentirati.

Izvrsno je to što kao rezident unutar Cité des Arts imaš pravo na besplatan ulaz u velik broj kulturnoumjetničkih institucija. Uz arhitektonske monumente obišla sam nekih 25 muzeja, jednako toliko galerija, vidjela izvrsne projekcije eksperimentalnog filma, poslušala nekoliko jazz koncerata i jam-ova. U samom Cité-u svaki ponedjeljak održavali su se koncerti klasične glazbe, mjesec prije toga bila je elektroska, a izvodili su je muzičari rezidenti.  Sinergija mjesta izrazito je poticajna za stvaranje.

Bila je to mogućnost da sagledam umjetnost u gradu koji u kulturu zaista mnogo ulaže ,  velikim dijelom zbog povijesnih i ekonomskih razloga, ali i velikim dijelom zbog prepoznavanja njene ravnopravne uloge u  društvenom boljitku, počevši od edukacije kroz koju se razvija interes i razumijevanje, pa do tog interesa u praksi, prisutnog među ljudima koji čekaju u redovima ispred muzeja duž cijele ulice. Vrlo je jasno vidljiv pozitivan povrat koji kultura daje ljudima i reflektira se na mentalnu klimu, a time i na sve druge aspekte društvenog djelovanja i napretka i obratno.

marija3.jpgmalo

„Remember me“ , Steve Mc Queen , Gallerie Marian Goodman

 

www.citedesartsparis.net

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU